Aziatische koolrolletjes met zalm

Mijn nieuwe keuken is behoorlijk goed uitgerust maar voor een stoomoven was er geen plaats. Stomen was dan ook een bereidingswijze die ik eigenlijk nooit toepaste. Want met mandjes en kookpotten aan de slag, vond ik toch wat teveel gedoe…
Een nieuwe microgolfoven bracht hier echter verandering in! Tot voor kort had ik een oeroud, tweedehands toestel, dat me hoe langer hoe meer schrik begon aan te jagen. Het was dan ook dringend aan vervanging toe en moest onlangs plaats maken voor de Whirlpool MCP 349 SL ChefPlus Microgolfoven. Een hele mond vol 🙂 Het ding heeft – zoals de naam doet vermoeden – indrukwekkend veel functies, waaronder dus ook stomen. Na al die jaren gezond en lijnvriendelijk koken, werd het tijd deze techniek eens uit te proberen.
Zo gezegd, zo gedaan. En deze Aziatische koolrolletjes met een vulling van zalm en broccoli zijn het resultaat. De instructies zijn behoorlijk omvangrijk, maar toch is de bereiding helemaal niet moeilijk of omslachtig. Laat je dus zeker niet afschrikken.
Je kan de koolrolletjes als voorgerecht serveren, warm of koud, samen met het sausje. Of als hoofdgerecht, wanneer je de gebakken broccoli, peultjes en komkommer erbij geeft, zoals hier in het recept. Ze doen ook prima dienst als lunchpakketvuller doordat ze heel vast zijn! De Aziatisch geïnspireerde smaakmakers zorgen voor een verrassend en feestelijk gerecht. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Aziatische koolrolletjes met zalm

Ingrediënten voor 2 grote eters:

4 spitskoolbladeren
300 g zalm
1 broccoli
3 lente-uitjes
2 rode chilipepers
twee grote handenvol verse koriander (zowel blaadjes als steeltjes)
1 tl wasabi
het sap van ¾ à 1 limoen (naar eigen smaak)
200 g peultjes
¼ komkommer, in de lengte gehalveerd, zaadjes verwijderd en in halve maantjes
1 el sesamzaadjes
2 tl sesamolie
1 el sojasaus
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

sausje:
1 tl wasabi
4 el sojasaus
het sap van 1 limoen
1 tl honing

Bereiding:

  1. Maak de steelaanzet van het buitenste blad van de spitskool los met een mes en pel het voorzichtig van de kool. Doe dit ook voor de volgende drie buitenste bladeren. Leg de bladeren per twee in een stoommandje en stoom ze gedurende 5 minuten, tot ze net gaar en buigzaam zijn. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
    (Je kan hiervoor programma 4 (kies voor 150 g) van het stoommenu van de Whirlpool MCP 349 SL ChefPlus Microgolfoven gebruiken, in combinatie met het Whirlpool stoommandje.)
    Snijd de broccoli in roosjes en schil de stam. Snijd deze in blokjes en weeg de broccolistam af. Vul aan met roosjes tot je 100 g hebt. Doe deze hoeveelheid in een kleine foodprocessor of blender en mix tot je een kruimelige massa hebt. Schep de fijngehakte broccoli in een mengkom. (Zet de overige broccoliroosjes even opzij.)
  2. Snijd de zalm in stukken en maal ook deze fijn met behulp van de foodprocessor, tot hij ongeveer de structuur van gehakt heeft. Schep de zalm bij de broccoli.
  3. Hak één lente-uitje in fijne ringetjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van één chilipeper, snijd in de lengte in reepjes en hak vervolgens fijn. Hak één handvol koriander fijn (zowel blaadjes als steeltjes). Voeg deze ingrediënten samen met 1 tl wasabi, het limoensap en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout bij de broccoli en zalm en schep alles grondig om tot je een homogeen mengsel krijgt.
  4. Leg een blad kool op een snijplank en dep indien nodig overtollig vocht weg met wat keukenpapier. Snijd eventueel het onderste stukje van de dikke nerf weg, wanneer deze moeilijk te buigen is. Zorg er ook voor dat de onderkant van het blad min of meer recht afgesneden is. (Gooi de overschotjes kool niet weg! Die kan je straks mee wokken met de andere groenten.)
    Schep een vierde van het zalmmengsel onderaan het koolblad, enkele centimeters van de onderste rand verwijderd, in de vorm van een langwerpig pakketje. Plooi de onderkant van het blad over het hoopje zalm, plooi nu beide zijkanten naar binnen toe en rol vervolgens voorzichtig op, naar de top van het blad toe. Leg het afgewerkte rolletje met de naad naar beneden in het stoommandje.
    Herhaal dit voor de volgende drie rolletjes.
  5. Klop de ingrediënten voor het sausje los tot je een glad mengsel hebt en zet opzij.
  6. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de tweede chilipeper en snijd in heel dunnen halve ringetjes. Snijd twee lente-uitjes diagonaal in reepjes van zo’n centimeter dikte. Zorg ervoor dat ook de overgebleven broccoliroosjes, komkommer en peultjes klaar zijn voor gebruik. Hak de steeltjes van de overgebleven koriander heel fijn en scheur de blaadjes grof.
    Verhit 2 tl sesamolie in een wok en roerbak de groenten (inclusief eventuele afgesneden reepjes kool uit stap 4) en chilireepjes zo’n 5 à 10 minuten op een hoog vuur. Breng op smaak met 1 el sojasaus, versgemalen peper en grof zeezout.
  7. Stoom intussen de rolletjes zo’n 5 minuten.
    (Je kan hiervoor programma 6 (kies voor 300 g) van het stoommenu van de Whirlpool MCP 349 SL ChefPlus Microgolfoven gebruiken.)
    Snijd de gare koolrolletjes meteen schuin in twee en leg ze op een bord met keukenpapier, zodat overtollig vocht geabsorbeerd wordt.
  8. Voeg de sesamzaadjes en verse koriander bij de gewokte groenten en roer alles goed om. Dresseer de groenten met de koolrolletjes op een bord en schep enkele eetlepels van het sausje over het geheel. Serveer de overschot van de saus in een kommetje.

Tips:

Heb je wasabi over? Dan kan je er misschien de Aziatische groentemix met gebakken tofu mee bereiden.

Verse koriander teveel? Maak dan zeker eens de Thaisachtige linzensoep. Een Karola’s Kitchen classic en één van mijn persoonlijke favorieten!

Het kleine, handige, elektrische hakkertje dat hier in de keuken zo ongeveer op een piëdestal staat, is de KitchenAid Classic Mini Foodprocessor 5KFC3516. Ook in dit recept gebruikte ik het voor het fijnhakken van zowel de broccoli als zalm. Yes, ik ben een fan!

Weetje:

Whirlpool microgolfoven

De Whirlpool MCP 349 SL ChefPlus Microgolfoven heeft naast een stoom- ook een crisp functie. Hiermee kan je snel en vetvrij bakken. Het arsenaal aan voorgeprogrammeerde instellingen hoef je trouwens van buiten te studeren. Ze staan met super handige en duidelijke icoontjes aan de binnenkant van het toestel. In een oogopslag kan je dus telkens beslissen welk programma geschikt is voor jouw bereiding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *