Suikervrije kruidenijsthee

Niet dat het me overkomen is, maar stél dat iemand me zou vragen wat mijn allerbeste, -makkelijkste, -gezondste, -snelste,
-goedkoopste, -lekkerste en -zomerachtigste kooktip is, dan zou ik helemaal spontaan en niet voorbereid zeggen:
“Two words: MAAK IJSTHEE”

Het werd me niet gevraagd, maar toch wil ik jullie mijn enthousiasme over zelfgemaakte ijsthee niet onthouden. Noem het trouwens nooit ice tea. Want dan denken mensen meteen aan Ice Tea, met de hoofdletters, met veel bubbels, suiker en kleurstoffen. Dat schept een bepaalde verwachting. Niet doen, want zelfgemaakte ijsthee is veel milder van smaak en is bovendien bubbelloos. Maar ook érg lekker natuurlijk.
Ik drink graag eens Ice Tea met hoofdletters. Zero uiteraard. Net als Cola Zero. Een niet zo heel gezonde gewoonte. Want hoe zeer ik ze ook vind smaken, soms, ik weet beter als geen ander dat het afschuwelijke chemische rommel is.
Hoewel ik geen enkele ambitie heb om mijn Zerootjes voor eeuwig en drie dagen aan de kant te schuiven, toch vind ik ze op deze bloedhete dagen echt niet verfrissend genoeg. Te zoet. Te plakkerig. En allesbehalve dorstlessend!
Ijsthee daarentegen… He’s got it all!
Je kan er trouwens helemaal je zin mee doen, met dit recept, dat eigenlijk onmogelijk een recept te noemen is. ’t Is meer een stappenplan.

kruidenijsthee

Stap 1: Kies een thee die je graag drinkt.

Ik ben een fan van witte thee, omwille van zijn vele antioxidanten en anti-rimpelkwaliteiten. Hier had ik het al eens over in een eerder artikeltje (klik HIER om ‘To botox or not to botox?’ te lezen).
Ik hou ook van groene thee, waaraan ontelbaar veel gezondheidseffecten toegeschreven worden: het zou onze bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid gunstig beïnvloeden en zo de kans op diabetes verminderen, het zou ons kalmer en geconcentreerder maken, de vetverbranding versnellen, de kans op beroertes en hart- en vaatziektes doen dalen en – hoe kan het ook anders – het risico op verschillende kankers verminderen. Je moet er veel van drinken. Dat doe ik. Al heel lang. Want ik vind het lekker en het geeft mij een goed gevoel. En als zelfs maar een fractie van de miljoenmiljard studies over groene thee klopt, dan nog blijft het een zeer, zeer gezond product.
Maar ik gebruik ook gewone kruidensmaakjes in mijn ijsthee, zoals Alps Breeze (met munt en eucalyptus) en Morroco (met kaneel, zoethout en munt), beide van Lipton.

Stap 2: Kies verse kruiden.
En ik heb grote struiken citroenmelisse en munt in mijn tuintje staan. (Dat zouden mijn twee volgende woorden zijn, trouwens: PLANT KRUIDEN.) Citroenmelisse en munt zijn echte woekeraars, die amper tijd en aandacht vragen! Grote bossen heerlijkheid knip ik er zo af: mooi en fris.
Ook lekker voor erbij zijn enkele blaadjes salie, rozemarijn of lavendel, als je van wat bloemigheid houdt.

Stap 3: Kies eventueel extra smaakmakers.
Voeg schijfjes citroen, limoen of sinaasappel toe. Of ga voor wat stukjes verse gember of een kaneelstokje.

Laat je inspireren door jouw thee- en kruidenvoorraad!
Voor wie hier instant keuzestress van krijgt, geef ik mijn drie favoriete combinaties mee voor gegarandeerd ijstheegenot!

kruidenijsthee

Ingrediënten voor witte thee met jasmijn, citroenmelisse en munt:
1 l water
1 zakje witte thee met jasmijn (Simon Levelt)
1,5 kl steviapoeder
een grote bos verse munt en citroenmelisse

Ingrediënten voor groene thee met gember, munt en limoen:
1 l water
1 zakje groene thee
1,5 kl steviapoeder
een grote bos verse munt
een 5-tal schijfjes verse gember, geschild
1 à 2 schijfjes limoen

Ingrediënten voor alpjesthee:
1 l water
1 zakje Alps Breeze thee (Lipton)
1,5 kl steviapoeder
een grote bos verse munt en citroenmelisse

Bereiding:

  1. Breng het water aan de kook in een pan of waterkoker en laat het zo’n 3 minuten afkoelen.
  2. Doe de kruiden, het steviapoeder en het theezakje (zonder koordje en papiertje) in een kan en giet het water erover.
  3. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot de thee ijskoud is. Een kan blijft minimum 3 dagen goed.

Tip:

Wanneer je witte en groene thee overgiet met kokend water, komen er bittere stoffen vrij. Laat het kokend water dus steeds eventjes afkoelen. Zo ‘n 80 °C is ideaal!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten