gegratineerde witte kool met een mosterd-ricottasausje

Witte kool was zo’n groente die ik af en toe wel in huis haalde, maar die meestal maar wat bleef liggen. Een onduidelijke groente, vond ik. Braaf en onuitgesproken. Een beetje saai misschien zelfs. Voor een recept van Green Kitchen Stories dat ik zou klaarmaken met mijn beste vriendin, moest ik er nog eens één in huis halen. Er waren maar een 6-tal van de bladeren nodig, dus de massieve bol die overbleef, ging de koelkast in. Mijn beste vriendin en ik gingen aan het nadenken, over witte kool. Hoe een fantastische groente dat eigenlijk is, want witte kool is lekker. Je kan hem zowel rauw als gestoomd als gebakken of gekookt eten. Hij blijft eindeloos lang goed en met één exemplaar voed je met gemak een hele straat. Hij bevat ook amper calorieën en is spotgoedkoop. Maar recepten? Nee, we konden ons niet meteen boeiende witte-koolrecepten voor de geest halen. Mijn missie was duidelijk: gerechten met witte kool bedenken! En dat is gelukt: de komende weken zullen jullie hier regelmatig witte kool op het menu zien verschijnen. (Weliswaar afgewisseld met andere recepten. Verandering van spijs en zo.) Want witte kool verdient het om een échte plaats te krijgen in elke keuken.
Dit eerste gerecht is meteen een persoonlijke favoriet geworden. Ik voegde er gedroogde dragon aan toe, een potje dat ik in Ons Mama haar kruidendoosje gevonden had. Dragon heeft een uitgesproken smaak, maar ik moet zeggen: in dit gerecht is het HEER-LIJK! En dan die gegratineerde kaas… Wie kan daar nu aan weerstaan? Ik niet, in elk geval 🙂 Smakelijk!

KAROLA'S KITCHEN * gegratineerde witte kool met een mosterd-ricottasausje

Ingrediënten voor twee gewone eters (zie tips):

een halve kleine witte kool, grof gesneden in hapklare stukken
een halve kleine bloemkool, in roosjes
een grote handvol verse spinazie
100 g ricotta
1 à 2 tl mosterd, naar eigen smaak
1 tl gedroogde dragon (zie tips)
1 tl gedroogde dille
50 g geraspte Emmentaler
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
een groene salade voor erbij (zie tips)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan en roerbak de witte kool gedurende 5 minuten. Voeg de bloemkool en gedroogde kruiden toe en breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat nog eens ongeveer 5 minuten stoven, tot de groenten gaar zijn.
  3. Klop intussen de ricotta en de mosterd los tot een homogeen mengsel.
  4. Voeg de spinazie bij de groenten en schep goed om tot de blaadjes net beginnen slinken. Draai het vuur uit en schep het mosterd-ricottasausje onder de groenten. Stort alles in een ovenschotel en strooi de geraspte kaas eroverheen. Plaats 15 tot 20 minuten in de oven tot de kaas een krokant, goudbruin korstje vormt en serveer!

Tips:

Portiegrootte… Ik vind dat als smaak: Er valt niet over te discussiëren. Ikzelf ben een heel grote eter. Maar mijn voedingspatroon en gerechten bestaan dan ook grotendeels uit groenten en fruit en daar moet je nu eenmaal vrij veel van eten om een voldaan en verzadigd gevoel van te hebben. Zo ervaar ik het althans! Bovendien is het voor mij compleet onaanvaardbaar dat één van mijn gasten met honger van tafel zou gaan. Dat heb ik sowieso van Mijn Mama.
Met blozende kaken beken ik dat ik bovenstaande schotel in mijn eentje oppeuzel. Zonder bijgerecht, gewoon like it is – ik had al gezegd dat ik een grote eter was toch hè? Als je er zelf een net iets elegantere portiegrootte op nahoudt dan mij, dan kan deze schotel gerust dienen voor twee personen. Maak er een frisse salade bij van bijvoorbeeld veldsla en rode eikenbladsla of welke soort je ook lekker vindt.

Laat de dragon niet weg! Please! Als je de smaak écht niet kan verdragen, oké, dan kan ik ermee leven, maar als je er niet zo heel vertrouwd mee bent of er ergens in neutrale modus tegenover staat, wijzig dan niets aan het recept. Kruiden zijn de makers van groentegerechten. Onmisbaar en heel vaak ook onvervangbaar, naar mijn mening. Ze kunnen doodgewone groenten naar een heel ander, verrassend niveau brengen. Gedroogde kruiden bewaren bovendien duizend jaar of zo, dus van verspilling kan er geen sprake zijn.

Bloemkool, witte kool, Chinese kool… Allemaal gaan ze heerlijk samen met mosterd! Via onderstaande links vind je nog een aantal recepten waarin ik deze smaken combineer.

witte vis met gebakken bloemkool en venkel

KAROLA'S KITCHEN * gebakken bloemkool en venkel met mosterd

bloemkool en Chinese kool met hazelnoten en Parmezaan

KAROLA'S KITCHEN * bloemkool en Chinese kool met Parmezaan en hazelnoten

16 Comments

on “gegratineerde witte kool met een mosterd-ricottasausje
16 Comments on “gegratineerde witte kool met een mosterd-ricottasausje
  1. Heb beide recepten : wrap met witte kool en die met mosterd ricotta sausje : echt de moeite !! deze combinaties maken witte kool echt niet saai. Waarom plantaardige yohurt ?

    • Fijn te lezen dat beide gerechtjes je konden smaken Monique!
      Bij de wraps gebruik ik plantaardige yoghurt om het veganistisch te houden, maar je kan ook perfect gewone of Griekse yoghurt gebruiken hoor.

  2. Ik volg je nog maar een paar weken. Heb al verscheidene gerechten van jou uitgeprobeerd. En ik ben echt positief verrast. Vandaag had ik nog wat groenten in de koelkast die dringend verwerkt moesten worden, waaronder witte kool en spinazie. Ook de ricotta moest dringend op. Ideaal gerecht dus om eens uit te proberen. Het was heerlijk!

  3. ik zat met hetzelfde probleem, wat te doen met witte kool? gisteren heb ik jouw receptje uitgeprobeerd voor 7 vrienden die kwamen eten, en ze vonden het allemaal heerlijk! nog van dat!

  4. Ik zag dit op je Instagram passeren en ben toch even komen piepen naar het receptje! Klinkt heerlijk! Eén vraagje toch: smaakt de mosterd ferm door? Ik ben geen liefhebber van mosterd, maar gebruik het wel in roomsauzen bijvoorbeeld.

    • Hoi Kelly! De mosterd smaakt echt niet zo fel door, vind ik. Maar als mosterd-liefhebber, ben ik misschien geen ideale referentie 🙂 Je kan de hoeveelheid eventueel wel halveren, om op safe te spelen. Groetjes!

  5. Heeeeeeerlijk Karola! Heb dit gemaakt met broccoli gestoofd met 2 sjalotten en 2 tenen look. Als spinazie liefhebber, met 400 gr van die blaadjes. 2 KLP (!) mosterd en 150 gr ricotta vervolmaakten deze schotel waar ik maar niet genoeg kan van krijgen. Bedankt.

  6. Echt een toppertje dit hoor! En de dragon moet er inderdaad in. Met de eerste helft van mijn kool was het zonder dragon, en bij de 2e helft had ik dragon dan toch in huis gehaald en de smaak is echt veel verfijnder en frisser!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *