gepofte zoete aardappel met pittige prei en oreganoyoghurt

Groenten gaan nooit vervelen. Dat vind ik echt. Zelfs die klassieke Belgische groenten niet. In dit gerecht geven sojasaus en rijstazijn een pittige smaak aan prei en savooi. Oerdegelijke boerenkost die een teriyaki-achtige toer op gaat dus.
Voor het eerst gebruik ik trouwens eens rauwe scheutjes oftwewel kiemen in Karola’s Kitchen. Ik heb ze heel lang te hip en te duur gevonden. Er wordt maar al te graag benadrukt hoe gezond scheuten zijn. Dat is ook zo. Het zijn premature plantjes, die barsten van voedingsstoffen. Ze bevatten een hogere concentratie aan allerlei fytochemicalieën (een duur woord voor “gezonde plantstofjes”) dan hun volwassen versies. Maar, even nuanceren: je eet natuurlijk nooit erg veel van die scheutjes. Van de volwassen groente, die per gram minder fytochemicaliën bevat, eet je dan wel weer een grotere hoeveelheid. Allemaal heel relatief dus, dat “super gezond”. Ik gebruik de scheutjes hier dan ook vooral voor de kleur en de textuur. Ze zijn ook best pittig, wat peperachtig van smaak, net als de rucola. Een perfect match met de gepofte zoete aardappel, vind ik!

Karola's Kitchen - gepofte zoete aardappel met pittige prei en oreganoyoghurt

Ingrediënten voor 2 personen:

2 zoete aardappelen
een scheutje arachide- of kokosolie (zie tips)
2 preien, het groen verwijderd
¼ savooikool, de harde kern verwijderd en in reepjes
1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt
2 tl rijstazijn (of balsamicoazijn)
2 tl sojasaus
100 g Griekse yoghurt
een heel klein teentje look, geperst
½ tl gedroogde oregano
een grote handvol rucola
1 el pompoenpitten
eventueel een handje (radijsjes)scheuten voor de afwerking (zie tips)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met wat arachideolie. Schrob de zoete aardappelen goed schoon, maar schil ze niet! Verwijder eventuele lelijke plekjes met een mesje. Leg de aardappelen in de schaal en plaats 40 minuten in de oven.
  2. Schep de yoghurt om met de gehakte groene chilipeper, look en gedroogde oregano. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet opzij.
  3. Snijd de prei in de lengte in 4 en hak vervolgens in stukjes van ongeveer een centimeter. Spoel ze, samen met de reepjes savooikool grondig. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de prei en savooi tot deze gaar zijn. Roer af en toe om, maar ook niet teveel. Het lekkerste effect krijg je als de groenten hier en daar wat bruin bakken. Voeg tenslotte de sojasaus en rijstazijn toe en kruid bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout naar eigen smaak.
  4. Tijd om alles samen te stellen! Maak een snede in de gepofte zoete aardappel en druk beide helften met twee vorken open. Schep er de teriyakigroenten in en werk af met een grote schep Griekse yoghurt, wat rucola, pompoenpitten en wat scheutjes.

Tips:

Arachideolie kan goed tegen hoge temperaturen, vandaar dat ik er hier voor kies. Sommige kokosoliën ook, maar zeker niet allemaal! Goed de verpakking lezen is dus de boodschap.

Ik vind scheutjes niet per se een ware smaaksensatie, maar ze zijn wel mooi, fris, knapperig en pittig. Deze radijsjesscheutjes kocht ik bij Colruyt.

Ik maakte eerder al een gepofte, gevulde zoete aardappel, genaamd ‘zoete aardappelexplosie‘. Klik hier door naar het recept.

Griekse yoghurt over en je weet niet meteen wat ermee gedaan? Dan heb ik enkele heerlijke dessertjes voor jou!

Nog wat scheutjes over? Ze passen zo ongeveer bij elke salade. Of leg ze tussen een boterham, besmeerd met één van mijn gezonde easy peasy groentespreads (klik hier).

9 Comments

on “gepofte zoete aardappel met pittige prei en oreganoyoghurt
9 Comments on “gepofte zoete aardappel met pittige prei en oreganoyoghurt
  1. Hoi! De zoete aardappelen zijn bij mij niet gaar in 40 minuten. Ik steek ze nog wat langer in. Zou het helpen als ik ze eerst in tweeën snijd en ze dan in de oven steek?
    Groetjes, Nel

    • Hoi Nel, de gaartijd hangt wel een beetje af van de grootte van je aardappel. Ze in tweeën snijden zou ik niet doen, want het is eigenlijk de bedoeling dat de aardappel “poft” in zijn eigen schil. Wat je wel kan doen is met een vork er overal wat diepe gaatjes in prikken. Oftewel de gaartijd wat langer maken natuurlijk 🙂

  2. Dit staat vanavond op het menu, voor de 3e keer ondertussen. Vorige keer heb ik de kool vervangen door in reepjes gesneden Romeinse sla. Ook best lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *