easy peasy groentespreads

Daar waar het mij nul komma nul moeite kost om pasta en aardappelen links te laten liggen, vind ik brood veel te lekker om voor eeuwig de rug toe te keren. Wel ben ik heel erg picky in welk brood er dan in huis komt (grote fan van het Fjord-brood en van zo goed als al het brood dat van bij Himschoot op de Gentse Groentemarkt komt). Ik beperk mijn broodmaaltijden tot zo’n 2 of 3 keer per week. Wat er dan op dat brood moet komen, is altijd een ieniemienie struggle. I love choco! Maar veel te vet en suikerrijk om een maaltijd te kunnen noemen. Kaas kan me zeker af en toe eens smaken, maar de combinatie met brood geeft me snel een opgeblazen buik. Bovendien eet ik dan een week brood om de kaas op te maken en da’s ook nogal van the tale waggles the dog. Smeersels à la Philadelphia zijn me al snel te industrieel en hoewel ik de Delhaize hummus geweldig lekker vind, schrikt het pakjesgegeven me een beetje af. En zo kwam ik tot voor kort maar al te vaak uit bij een snelle, homemade guacamole of eenvoudigweg roomboter met peper en zout. Overheerlijk, daar niet van, maar het werd wel eens tijd om werk te maken van enkele groenterijke broodsmeersels. Het doel was niet alleen mezelf, maar ook mijn broodverslindende boyfriend te bekoren en daar ben ik naar het schijnt behoorlijk goed in geslaagd.

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

De hummus van gerookte paprika en de rode bietenpasta bevatten beide een beperkte hoeveelheid peulvruchten. Zo vallen ze voedselcombinatiegewijs perfect te rijmen met brood, dat ook een koolhydraat is.
De auberginespread is een vrije interpretatie van het eeuwenoude recept voor baba ganoush: aubergines op hun best.

Deze groentespreads zijn stuk voor stuk arm aan calorieën en rijk aan vitaminen en mineralen, omdat ik er steeds een grote hoeveelheid groente in verwerk. Ze zijn niet alleen erg lekker op brood maar ook als dips en on the side bij een salade of groenteburger. In een afgesloten pot in de koelkast kan je ze minstens een week bewaren.
(Langer kon ik niet uittesten als gevolg van ‘op’.)

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

HUMMUS VAN GEROOKTE PAPRIKA

Ingrediënten voor een bokaal:

1 bokaal kikkererwten, 250 g uitgelekt
½ bokaal geroosterde, ontvelde paprika’s (= 200 g uitegelekt ofwel 2 paprika’s)
¼ tl paprikapoeder
¼ tl komijnpoeder
1 tl tahin (sesampasta)
3 takjes verse koriander, fijngehakt
6 druppels tabasco
1 mini teentje knoflook, fijngeperst

Bereiding:

  1. Spel de paprika’s grondig onder koud, stromend water. Wrijf hierbij alle olie en achtergebleven stukjes schil weg. Laat ze uitlekken en dep ze vervolgens goed droog met keukenpapier. Snijd ze in niet al te grote stukken.
  2. Mix in een blender of foodprocessor of met behulp van een goede staafmixer alle ingrediënten tot een glad mengsel en breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper, grof zeezout en eventueel wat extra tabasco.

RODE BIETENPASTA

Ingrediënten voor 1 bokaal:

1 blik witte bonen, uitgelekt en gespoeld (= 225 g)
2 voorgekookte rode bieten, in grote stukken
1 kleine rode ui, fijn gehakt
3 tl balsamicoazijn
½ tl olijfolie

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een pannetje en bak de ui minstens 5 minuten. (Liefst langer, dan wordt ze zoeter.) Voeg indien nodig een klein beetje water toe om aanbranden te voorkomen. Draai het vuur uit en giet de balsamicoazijn bij de ui.
  2. Mix de bonen, bieten en ui in een blender of foodprocessor tot een glad mengsel. Breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

AUBERGINESPREAD

Ingrediënten voor een bokaal:

2 aubergines
1 tl olijfolie
2 tl citroensap
een bosje bieslook (zo’n duim dik), fijn gehakt
een handvol verse basilicumblaadjes, fijn gehakt
2 el natuuryoghurt of een plantaardig alternatief (ik gebruik Alpro soya mild & creamy)
een snuifje kaneel
1 mini teentje knoflook, geperst

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Prik met een vork rondom rond en over de hele lengte van de aubergines gaatjes. Wrijf ze in met de olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Gaar de aubergines gedurende een uur in de oven, laat ze afkoelen (zie tips) en snijd ze in stukken.
  2. Mix ze samen met de geperste knoflook fijn met behulp van een blender of keukenmachine. Schep in een kommetje en voeg verse kruiden, yoghurt, citroensap, kaneel en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe.

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

Tips:

Omdat ik jullie het liefst snelle en eenvoudige recepten voorzet, gebruikte ik voorgeroosterde paprika’s en voorgekookte rode bieten. Uiteraard kan je deze groentespreads ook maken met eigen geroosterde en gekookte versies.

Heb je geen zin of tijd om voor de rode bietenpasta het uitje te stoven? Laat de ui dan gewoon weg en voeg 2 à 3 tl balsamicoazijn rechtstreeks toe aan het mengsel.

Het roosteren van de aubergines doe ik ’s avonds, voor het slapen gaan, zodat ze ’s nachts kunnen afkoelen.

Nog meer dip-inspiratie? Bekijk dan ook even mijn recepten voor een super skinny broccolidip en een geitenkaasdip.

Heb je zelf geen zin of tijd om je groentespreads te maken? Dan stel ik voor dat je voor de Wonky dips van Helena gaat. Wonky-dips worden gemaakte van geredde groenten om zo voedselverspilling tegen te gaan. Ik kreeg reeds de kans om ze uitgebreid te testen én goed te keuren. Je leest er alles over op de Wonky website, waar je ook de verkooppunten vindt.

8 Comments

on “easy peasy groentespreads
8 Comments on “easy peasy groentespreads
  1. Ik heb reeds meerdere malen “spreads” ingevroren. De resultaten waren verschillend.
    – Aubergine spread vind ik na het ontdooien niet lekker (er ontstaat een zekere ontbinding). Na het even opnieuw opkoken was dit terug OK. Wat ik bij de aubergine doe, is deze klaarmaken (roosteren in de oven, pellen) en nadien in de vriezer steken. Op het moment zelf ontdooi ik de aubergine en maak dan pas de spread. Succesvol.

    – Gewone humus kan je perfect invriezen. Gaat heel goed.

    Gewoon ter info, probeer eens 1/3 kikkererwten, 1/3 gepelde witte amandelen en 1/3 artichokbodems. Is ook zeer lekker als spread en kan ook ingevroren worden.
    groetjes,

  2. Getest en goedgekeurd door mezelf en mijn vriendinnen (die aperitiefhapjes toch wel heel serieus nemen). Vooral de paprikaspread viel in de smaak. Een greep uit hun reacties: “ik heb nog nooit zo veel selder in één keer gegeten, maar dat dipt zo gemakkelijk” & “Ik eet echt niet te snel van die roze dip, die is gewoon iets lopender dan de andere dus je moet verschillende keren dippen voor hetzelfde effect.*schuldbewuste blik* ” 🙂
    Dat het lekker was dus!
    Bedankt voor de receptjes.

  3. Hier net hetzelfde, Karolien! Aardappelen en pasta mis ik zelden of nooit, maar brood kan me echt smaken soms. Ik beleg vaak met avocado, maar soms ook gewoon ‘smos zonder kaas’, dus alle groentjes (tomaat, wortel, sla, komkommer, ei,…) of gegrilde groenten (kan je makkelijk voor enkele dagen grillen) met een lekkere dressing. Hummus blijft ook hier favoriet. Ik doe graag aan Bento: doosje vol met kleine lekkere hapjes en dan moet ik echt wel dippen. Ik vond zelf nog geen hummus die ik lekkerder vind dan de mijne ;-). En als ze lekker zijn (Delhaize en Bio Planet zijn echt lekker!), dan schrikt het voorverpakte mij ook wat af.
    Dit lijken me leuke receptjes! Ga ik morgen meteen met zoonlief maken, want hij is al dol op mama’s worteltjes “préparé” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *