Sint-Jacobsnoten met pastinaak

Wat is het fijn om Delhaize-ambassadeur te zijn. Op zaterdag 2 december werd ik, samen met een handvol andere bloggers, ondergedompeld in culinaire kerstsferen. En uiteraard werden enkele exclusieve Delhaize eindejaarsproducten aan ons voorgesteld. Zoals oesterblad, een kruid dat er vrij saai uitziet, maar zijn naam meer dan waar maakt. Even kauwen op de kleine, groene blaadjes brengt een uitgesproken oestersmaak teweeg. Super speciaal! Ook de truffel- en algenboter vond ik heerlijk: ideaal om op een eenvoudige manier elke maaltijd een extra vleugje glamour te geven. En last but not leastde macaron met vanillecrème en frambozen. Niet light, wel o-ver-heer-lijk.
Dat was allemaal niet alleen ontzettend genieten, het inspireerde me ook om zelf de feestelijke toer op te gaan. Met coquilles, ahja!
Ik ben zuinig met vis en zeevruchten. Het zijn kostbare ingrediënten die om een bewuste beleving vragen. Doordeweeks maak ik ze eigenlijk zelden of nooit klaar, maar als het feest is, mag het allemaal wat luxueuzer zijn. Coquilles of Sint-Jacobsnoten vind ik daar uitermate geschikt voor. Vooral omdat je ze heel makkelijk en snel tot in de perfectie kan bereiden. En oh, wat zijn ze heerlijk, met hun knapperige, goudbruine buitenkant en frisse, zijdezachte binnenste. Ik combineer ze hier met een smeuïge puree van pastinaak en raap. De ovengebakken chips van pastinaakschil zorgen voor wat crispiness. Om alles af te werken, zowel qua smaak en qua kleur, gebruik ik een Santa Maria mix van gedroogde kruiden en specerijen met onder meer saffraan, venkel en dille. De ultieme feestelijke toets!

Wil je nog meer eindejaarstips & tricks, dan zijn onderstaande blogposts zeker iets voor jou.
– 5 tips voor een stressloos feestmenu
– mijn feesttafel
– 1001-feestjes-survivaltips

Karola's Kitchen - Sint-Jacobsnoten met pastinaak

Ingrediënten voor 4 hapjes:

2 kleine pastinaken (ongeschild), schoon geschrobd
2 ½ tl olijfolie
2 raapjes, geschild
het sap van ¼ citroen, naar smaak
2 el (plantaardige) room (ik geef de voorkeur aan sojaroom)
een bosje bieslook (2 duimen dik), fijngehakt
Santa Maria kruidenmolentje Seafood & Fish met saffraan, dille en venkel
4 coquilles (= Sint-Jacobsnoten)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Schil 1 pastinaak in de lengte met een dunschiller. Wrijf de schillen voorzichtig in met een halve theelepel olijfolie. (Let op dat ze niet breken.) Leg de pastinaakschillen op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat en plaat 20 tot 25 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op de bakplaat.

Verwijder de uiteinden van de raap, de geschilde en de ongeschilde pastinaak en snijd ze in stukken. Breng water aan de kook, voeg de groenten toe en kook 10 tot 15 minuten tot alles door en door gaar is. Giet af, kruid met flink wat kruidenmix en het citroensap en mix tot een smeuïge puree met een staafmixer. Meng er de room en drie vierde van de bieslook doorheen. Kruid eventueel bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Verhit 2 theelepels olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag tot de olie net niet begint te roken. Leg de coquilles in de pan en laat ze onaangeroerd enkele minuten bakken. Draai om zodat ook de andere zijde goudbruin en krokant wordt.

Schep 1 eetlepel pastinaakpuree op een bordje en smeer deze uit met de bolle zijde van de lepel. Leg hier 1 coquille bij en werk af met wat kruidenmix, verse bieslook en 2 pastinaakchips. Serveer meteen.

Tips:

Blijft er wat olie achter in de pan? Gooi deze dan niet weg, maar verdeel hem over de coquilles, ook al zijn het maar enkele druppels!

Je kan de pastinaakchips en -puree gerust op voorhand maken. Bewaar de pastinaakchips in een luchtdichte doos, wanneer deze volledig (!) afgekoeld zijn. Warm de puree op als je gasten er zijn, bak de coquilles en dresseer vlak voor het serveren.

Laat de raap zeker niet weg. Ik probeerde dit gerecht ook uit met een pure pastinaakpuree, maar deze was naar mijn smaak te zwaar en plakkerig. De raap zorgt voor extra vocht en frisheid.

De Santa Maria Seafood & Fish kruidenmix met saffraan, venkel en dille is een aanrader: de saffraan en venkel combineren super goed met de andere ingrediënten! Kan je ‘m niet vinden? Gebruik dan wat versgemalen zwarte peper, grof zeezout en verse dille om dit gerecht af te werken. Of oesterblad! Dit bijzondere plantje kan je tijdens de feestdagen bij Delhaize vinden.

Santa Maria Sea Food kruidenmix

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten