Karola’s patatas bravas

Yes! Ik eet aardappelen! Zelden, maar ik eet ze 😉 En als ik zwicht, dan is dat steeds voor geroosterde patatjes: zo lekker… Eigenlijk vind ik “zwichten” hier niet helemaal op zijn plaats. Aardappelen zijn de duivel niet. Ze bevatten veel vocht, weinig calorieën en heel wat vitamines en mineralen. Zo leveren de aardappeltjes in dit gerechtje je bijvoorbeeld bijna de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C. (Gecombineerd met de andere groenten is die nodige portie trouwens helemaal binnen.)
Waarom zijn heel wat mensen tegenwoordig dan toch zo tegen aardappelen? Dat heeft te maken met de glycemische index of GI: een getal dat een indicatie geeft over hoe snel een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Veelvuldige snelle stijgingen van je bloedsuiker zijn ongezond. Op korte termijn kunnen ze de aanleiding zijn van energiedips, moeheid en slapeloosheid en op lange termijn ze zetten aan tot gewichtstoename en in extremis tot diabetes. Als je naar aardappelen begint te zoeken in lijsten met GI’s dan komen die daar niet zo heel goed uit. Daarom raadde mijnheer Montiniac het duizend jaar geleden (of zoiets, toen zijn dieet een hype was in elk geval) af aardappelen te eten. En ook vandaag de dag is het in healthy-foodie-land not done om aardappelen te eten, om diezelfde reden: die relatief hoge glycemische index. Maar heel die GI-theorie vraagt toch echt wel wat nuancering. En het Internet en de snelle media laten dat maar al te vaak niet toe, nuancering…
Hoezeer een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen is afhankelijk van ontzettend veel factoren: de bereidingswijze (koken, bakken, roosteren…), de bereidingstemperatuur, de rijpheid (in het geval het over groente en fruit gaat), de combinatie met andere voedingsmiddelen in de maaltijd, het eventueel opnieuw opwarmen (als je restjes eet bijvoorbeeld), de snelheid van je maaglediging, de snelheid van je darmwerking, hoe actief je bent… Al deze factoren samenvatten in een onnozel cijfertje en je daar vervolgens op blind staren, vind ik nonsens. En zonde. Als je er een normaal gezonde levensstijl op nahoudt en groenten de basis vormen van je maaltijden, dan is het helemaal oké af en toe eens aardappelen te eten. Ik combineer ze hier met prinsessenboontjes, rode ui en veel verse tomaten. Er komt geen ander energie-/calorierijk product aan te pas, waardoor het wel degelijk een lijnvriendelijke en licht verteerbare maaltijd blijft.

Karola's Kitchen - Karola's patatas bravas

De inspiratie voor dit gerechtje kreeg ik rond Pasen, in Valencia. Het was geleden van Kerst dat ik nog geroosterde krieltjes at, maar in Valencia kon ik de pikante patatas bravas onmogelijk weerstaan: glimmend van het vet en met een grote kwak aioli (knoflookmayonaise) erbovenop. Zo wil de traditie het, dus wie lak heeft aan calorieën, kan aan deze Karola’s patatas natuurlijk ook een flinke dot home made aioli toevoegen. Ik hou het gewoon bij deze versie, kwestie dat het bikini-seizoen nog wel even duurt 😉

Karola's Kitchen - Karola's patatas bravas

Ingrediënten voor één eter:

200 g krielaardappeltjes
250 g prinsessenboontjes
4 teentjes knoflook, in de schil, maar de witte losse velletjes wel verwijderd
8 kerstomaatjes, gehalveerd
1 kleine rode ui, in halve ringetjes
1 blik tomatenblokjes
1 tl harissa
½ tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
½ tl rozemarijn
½ tl gedroogd basilicum
een grote handvol verse basilicumblaadjes, grof gehakt
2 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Laat de krielaardappeltjes in de schil, schrob ze schoon en snijd de grootsten in 2 of 3. Spoel ze onder stromend water en dep ze droog met een schone keukenhanddoek. Schep ze om met 1 tl olijfolie, de gedroogde rozemarijn en basilicum en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Snijd het kopje van de knoflookteentje, leg er de platte kant van de keukenmes bovenop en geef een stevige duw zodat de teentjes flink gekneusd zijn. Leg ze vervolgens tussen de aardappeltjes. Zet de aardappeltjes zo’n 25 minuten in de oven, tot ze een goudbruin jasje hebben en gaar zijn. Schep ze ergens in het midden van de baktijd eens goed om.
  2. Breng intussen water aan de kook. Leg de boontjes erin, kook ze 6 minuten, giet ze af en laat ze uitlekken. Verwarm 1 tl olijfolie in de kookpot en stoof de rode ui enkele minuten op een hoog vuur tot deze wat krokant wordt. Als de ui klaar is, gaan de boontjes er opnieuw bij. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout, gooi de kerstomaatjes erbovenop en zet opzij. (Het is de bedoeling dat de kerstomaatjes een klein beetje garen door de warmte van de boontjes. Heb je echter nog veel werk of maak je dit gerecht vooraf, voeg de tomaatjes dan pas in een latere fase toe.)
  3. Doe de tomatenblokjes in een pan. Voeg de harissa, kurkuma, het paprikapoeder en het grootste deel van de verse basilicum toe en laat doorkoken tot je een dikke saus krijgt. (Gebruik geen kookpot, maar een pan. Door het grote verdampingsoppervlak gaat het inkoken veel sneller.)
  4. Als de aardappeltjes gaar en goudbruin zijn, kan je ofwel de teentjes look verwijderen, of (voor de lovers) duw je de zachte inhoud van één of meerdere teentjes eruit en schep je deze onder de patatas. Stort de boontjes in een schotel, leg de aardappelen hier bovenop en werk af met de dikke tomatensaus en wat vers basilicum.

Tips:

Prinsessenboontjes zijn nog tot en met september in het seizoen volgens de groentekalender, dus smullen maar! Hieronder nog enkele receptjes waarin je ze kan verwerken. Let er wel op – als je een beetje groen bent – dat je voor Belgische of Nederlandse boontjes kiest in plaats van Keniaanse 😉

Wil je nog wat meer lezen over trage en snelle koolhydraten en die glycemische index? Klik dan HIER om door te surfen naar mijn artikel over koolhydraten.

5 Comments

on “Karola’s patatas bravas
5 Comments on “Karola’s patatas bravas
    • Dag Rita
      Het inschrijven op de nieuwsbrief kan je doen door je in te schrijven op de home pagina, rechts onderaan. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik momenteel nog niet echt veel gebruik maak van de nieuwsbrief, maar ik ben dat wel van plan in de nabije toekomst. Als er nieuwe gerechten op de blog verschijnen (dat is 1x in de 2 weken) dan deel ik die steeds op de Karola’s Kitchen Facebook-pagina en Instagram account. Door die te volgen, blijf je dus ook op de hoogte.
      Veel plezier ermee!
      Groetjes
      Karolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *