kerstdiner Part II: groentegerechten voor bij de kerstdis

Na de hoofdrolspelers van het kerstdiner, de bolletjescourgettes met pompoenvulling, is het tijd voor de bijrollen: een frisse bloemkoolcouscous, gebakken prei en spruitjes en geroosterde spicy worteltjes.

Karola's Kitchen - kerstmenu
Naast deze 3 groenterijke bijgerechten zet ik ook nog een kom ovengebakken krielaardappeltjes met grof zeezout en rozemarijn op tafel en een knapperige, groene salade. Voor erbij nog een kommetje lekkere olijfolie proppesvol fijngehakte verse kruiden. Voor elk wat wils, ieder die opschept naar believen, exact zoals ik een feestmaaltijd het liefste heb. Laat kerst maar komen, zou ik dus zeggen.

De ingrediënten zijn steeds voor 6 personen. Laat de (verse) kruiden zeker niet weg. In dergelijk eenvoudige gerechten zijn ze essentieel om de groenten helemaal tot hun recht te laten komen. Enjoy!

BLOEMKOOLCOUSCOUS MET AMANDELEN EN GRANAATAPPEL

Karola's Kitchen - bloemkoolcouscous

1 bloemkool, in roosjes, de dikke stelen verwijderd
twee handjes amandelschilfers
twee grote handen verse peterselie, fijngehakt
het sap van ½ citroen (of 4 à 5 tl, naar eigen smaak)
1 el olijfolie
5 el granaatappelpitjes

Gebruik een blender, cutter of foodprocessor om de bloemkoolroosjes fijn te malen tot ze een couscousachtige textuur hebben. Doe dit in meerdere fases, steeds in beperkte hoeveelheden en schep regelmatig om. Neem je tijd.
Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de bloemkoolcouscous enkele minuten op een hoog vuur tot al het vrijgekomen vocht verdampt is en de bloemkool lichtjes bruin en gaar is. Draai het vuur uit.
Schep de peterselie, versgemalen zwarte peper, grof zeezout en het citroensap onder de bloemkoolcouscous. Rooster de amandelschilfers kort in een droge pan, tot ze goudbruin en geurig zijn. Roer tot slot zowel de amandelschilfers als de granaatappelpitjes zo kort mogelijk voor het opdienen door de couscous.

GEBAKKEN PREI SPRUITJES MET VEENBESSEN

Karola's Kitchen - gebakken prei en spruitjes

3 preien, het groene gedeelte verwijderd, in de lengte gehalveerd en in stukken van zo’n centimeter breed (zo’n 500 g in totaal), goed gespoeld en uitgelekt
500 g schoongemaakte spruitjes, gehalveerd
twee handjes gedroogde cranberries
8 blaadjes salie, fijngehakt
twee grote handvol hazelnoten, grof gehakt
1 el olijfolie
1 el hazelnootolie

Verhit de olijfolie in een pan en bak de prei onder af en toe roeren een 3-tal minuten. Voeg vervolgens de spruitjes toe en laat nog eens zo’n 5 minuten bakken. Schep de groenten regelmatig om, zodat ze niet aanbranden, maar laat ze ook voldoende lang met rust zodat ze een bruin korstje krijgen.
Voeg tijdens de laatste minuut de cranberries toe zodat deze wat van het vocht kunnen opnemen. Haal de pan van het vuur en schep er tot slot de salie, voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout, de hazelnootolie en de hazelnoten doorheen.

GEROOSTERDE, SPICY WORTELTJES

Karola's Kitchen - geroosterde, spicy worteltjes

geroosterde, spicy worteltjes:
twee bussels jonge worteltjes
1 tl kurkuma
1 tl harissa
½ tl korianderpoeder
een dikke teen knoflook, geperst
1 ½ el olijfolie
het sap van ¼ tot ½ citroen, naar eigen smaak
1 à 2 el geroosterde sesamzaadjes

Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd het loof van de wortelen, maar laat er een stukje groen uiteinde aanzitten. Schil de worteltjes niet, maar schrob ze in een bad koud water schoon (bijvoorbeeld met een champignonborsteltje). Spoel ze na en dep ze droog met een schone vaatdoek. Snijd ze vervolgens zorgvuldig in de lengte in twee, zodat de beide helften nog een groen staartje hebben. (Want het oog wil ook wat op een kersttafel en zo hè.)
Klop de specerijen, olijfolie en knoflook los en wrijf de worteltjes hier met behulp van een penseel mee in. Leg ze met de snijkant op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat en plaats ze 15 minuten in de oven. Schik ze op een bord, besprenkel met citroensap en strooi er de sesamzaadje overheen.

Tips:

Klik via deze link door naar de bolletjescourgettes die ik bij deze groentegerechten serveer!

Als je liever zelf een menu samenstelt, kan je hier doorklikken naar mijn tips voor een stressloos kerstmenu.

Hier kan je doorklikken naar mijn do’s &don’ts voor het aankleden van je feesttafel.

Tot slot nog mijn tips meegeven om die periode van 1001 feestjes zonder letterlijke kleerscheuren te overleven. Klik daarvoor hier.

One Comment

on “kerstdiner Part II: groentegerechten voor bij de kerstdis
One Comment on “kerstdiner Part II: groentegerechten voor bij de kerstdis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *