knolselderparmezaanpuree, boschampignons en spiegelei

Knolselder is een weinig glamoureuze groente. Hij is lelijk en hard to handle. Je moet de handen uit de mouwen steken om een knolselder klein te krijgen. Maar eenmaal getemd, geeft hij je zoveel zachtheid. Zeker als je er puree van maakt. 😀 Aardappelen heb je hier niet voor nodig. Die knoestige selder is meer dan stoer genoeg om zelf een stevige, smeuïge puree te vormen. Hier voeg ik er geraspte Parmezaan aan toe, niet om de structuur te verbeteren, maar puur voor de smaak: een heerlijke combinatie! De bospaddenstoelen passen er ook perfect bij. Laat je inspireren door het aanbod: koop een voorgemaakte mengeling of losse paddenstoelen, als je die vindt. Voor dit gerecht kan je gerust ook gewone champignons en oesterzwammen gebruiken, maar tijdens het herfstseizoen hou ik er wel van om speciallekes in huis te halen. Zonder veel nadenken kies ik er tot de verbeelding sprekende (en schone) exemplaren uit, vaak niet eens wetend wat ik gekocht heb. 🙂
En dan dat ei… Goddelijk vind ik het. Zoals die grote goudgele bol bovenop alle andere ingrediënten zweeft om vervolgens dat heerlijke eigeel over al dat moois los te laten. Perfectie bestaat.
knolselderparmezaanpuree, boschampignons en spiegeleiknolselderparmezaanpuree, boschampignons en spiegelei

Ingrediënten voor twee eters:

een kleine knolselder, schoongemaakt en in blokjes (je moet zo’n 600 g overhouden)
300 g boschampignonmengeling, schoongeborsteld waar nodig en de grootste exemplaren versneden
1 lente-uitje, in fijne ringetjes
1 teentje knoflook, geperst
een handvol verse bladpeterselie, fijngehakt of 1 el diepvriespeterselie
3 à 4 blaadjes verse salie, fijngehakt
30 g versgeraspte Parmezaan + wat extra schilfers voor eroverheen, als je dat wenst
2 eieren
4 kl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Breng een pot met water en de knolselder aan de kook en laat de knolselder in 15 minuten zacht worden. Giet de groente af en zet nog enkele minuten terug op het vuur, zodat overtollig vocht kan verdampen. Kruid de selder met voldoende versgemalen peper, grof zeezout en de peterselie en mix alles fijn tot je een puree overhoudt. Schep nu de geraspte Parmezaan erdoor, zet opzij en houdt het mengsel warm.
  2. Verhit 2 kl olijfolie in een pan zonder anti-kleeflaag. Wanneer de olie heet is, stort je de champignons erin en laat ze gaar en bruin bakken. Schud ze hierbij af en toe op. Voeg naar het einde toe het lente-uitje erbij en strooi er op het laatst de salie overheen.
  3. Schep de champignons op de borden, verhit opnieuw 2 kl olijfolie in de pan en breek de eieren erin. doe dit voorzichtig, zodat de dooier heel blijft. Verdeel, terwijl de eieren sudderen, de knolselderparmezaanpuree over de borden en rasp er enkele verse Parmezaanschilfers over. Leg tot slot het spiegelei naast of op de groenten.

knolselderparmezaanpuree, boschampignons en spiegelei

Tips:

Nog wat knolselderinspiratie nodig? Dan is gebakken knolselder met dille en hazelnoten misschien wel iets voor jou. Klik HIER voor het recept.

Ik ben een mega-pureetjes fan! De aardappel mag dan nog steeds de koning van de puree zijn, toch lenen ook heel wat andere groenten zich hiertoe. Klik HIER voor mijn recept voor pastinaakpuree en gebakken raapjes.

Nog even genieten van het bospaddenstoelenseizoen doe je met DIT recept: bospaddenstoelen met salie en brie.

 

 

3 Comments

on “knolselderparmezaanpuree, boschampignons en spiegelei
3 Comments on “knolselderparmezaanpuree, boschampignons en spiegelei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *