gegrilde groentensalade met amandelen, granaatappel en kaneel

Quinoasalade met gegrilde groenten, amandelen, granaatappel en kaneel

Exotisch. Zo zou ik deze salade noemen. Ook al ben ik nog nooit in Marokko geweest, de combinatie van kaneel, granaatappel en amandelen doet me er toch over dromen. De mix van zout met een klein beetje zoet, de warmte van de kaneel en de smeuïge quinoa maken van dit gerecht een echte winnaar. En dat mag ik zeggen, zonder naar eigen lof te stinken. Dit is namelijk geen creatie van mezelf. 😉 The Green Kitchen verdient de credits voor deze beauty! Ik maakte er weliswaar een Karola’s Kitchen versie van. Lees: eenvoudiger, lichter en lijnvriendelijker.

gegrilde groentensalade met amandelen, granaatappel en kaneel

Ingrediënten voor twee eters:

1 courgette, in halve maantjes van 0,5 cm
1 aubergine, in halve maantjes van 0,5 cm
de pitjes een halve granaatappel (klik HIER voor mijn ontpitmethode)
het sap van een halve citroen
een lente-uitje, in fijne ringetjes
een grote handvol muntblaadjes, fijngehakt
een handvol geroosterde, gezouten amandelen, grof gehakt
80 g quinoa
½ kl kaneel
1 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    Doe de aubergine- en courgetteschijfjes in een kom en overgiet met de olijfolie. Kruid flink met versgemalen peper en grof zeezout en gebruik je handen op alles om te scheppen en alle groenten goed met de olie in te wrijven.
    Leg de schijfjes op een rooster en plaats gedurende 20 tot 25 minuten in de oven. De groenten moeten gaar en licht bruin geroosterd zijn.
  2. Spoel intussen de quinoa grondig in een zeefje. Doe hem in een kookpot met 240 ml water en de kaneel. Breng aan de kook en laat vanaf dan nog 12 tot 15 minuten doorkoken, tot het water volledig opgenomen en verdampt is. (Hou de quinoa naar het einde toe dus goed in de gaten, zodat hij niet gaat aanbranden.)
  3. Stel de salade samen! Doe de quinoa en de groenten in een mooie kom en schep ze om met het citroensap, de munt, het lente-uitje en de granaatappelpitjes. Kruid eventueel bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Strooi tot slot de gehakte amandelen erover.

gegrilde groentensalade met amandelen, granaatappel en kaneel

Tips:

The Green Kitchen dus! Dat ik fan ben, is niets nieuws. Ik maakte eerder al twee taarten naar hun recepten: bosbessencitroentaart en rabarbertaart. Ook via Instagram werd wel al duidelijk dat ik helemaal hooked ben aan hun laatste kookboek The Green Kitchen Travels.
Hun recepten zijn steeds heel gezond! Maar vaak ook calorierijk door, naast allerlei groenten, ook heel veel “extra’s” te gebruiken. Als je wil afvallen, dan houd je je beter aan de Karola’s Kitchen versie van dit gerecht. Zoniet, dan kan je, zoals zij doen, nog avocado, bruine of gele rozijnen, extra amandelen en veel meer quinoa toevoegen. Extreem lekker, moet ik toegeven. Ik serveer er nog wat knapperige jonge kropsla of veldsla bij.

Hou je van quinoa? Dan kan je ook dit gerecht eens uitproberen:
champignons en lente-ui met quinoa en cashewnoten

Ik koop de geroosterde, gezouten amandelen in een Turkse winkel. Als je ze niet kan vinden, dan kan je ze gerust vervangen door geroosterde, gezouten cashewnoten.

Granaatappelpitjes over? Voeg ze toe aan je fruit-yoghurt-zadenmixontbijt! Klik HIER voor inspiratie.

Heb je een zeer gevoelig spijsverteringskanaal? Dan is de granaatappel, gecombineerd met al het hartige eten, mogelijks niet zo’n goed idee… Ik hecht veel belang aan het maken van juiste, darmvriendelijke voedselcombinaties en fruit vormt hierbij vaak een hekel punt. Ikzelf heb helemaal geen last bij het eten van deze salade, maar jij kent je eigen lijf natuurlijk het best! Klik HIER als je meer wil lezen over de voedselcombinatieleer.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten