Karola's Kitchen - linzenlunch met balsamico en basilicum

Linzensalade met balsamico en basilicum

Lunchpakketjes maken… Het zorgt in heel wat huishoudens voor heel wat gedoe. En zelfs stress. Als je dan ook nog eens graag wil afstappen van een met boterhammen gevulde lunchbox, brengt dat vaak nog meer moeilijkheden met zich mee. Niet omdat het moeilijk ís, maar omdat we het niet gewoon zijn. Oefening baart echter kunst en ik durf te zeggen dat ik al behoorlijk geoefend ben ik het maken van groentelunches. Sommigen snel, sommigen supersnel en anderen iets tijdrovender. Hoe het ook zij, ik ga er niet om liegen: groentelunches bereiden vraagt wat meer moeite en organisatie dan boterhammen smeren. Maar ook daar word je met de tijd beter en handiger in. 
Lunchsalades in de spotlight zetten, is iets waar ik eerder al eens de tijd voor nam, namelijk met mijn ‘10 tips voor het verzachten van uw lunchpakketleed’ (klik HIER). En dat is mijn gezonde medemens niet ontgaan. Met enige trots kan ik zeggen dat mijn met groen gevulde lunchtrommeltje en ikzelf binnen enkele weken in De Standaard Magazine verschijnen. Met een recept. Dit recept! Want uiteraard krijgen mijn eigen, trouwe lezers voorrang 😉
Deze lunch is snel klaar, vullend, gezond en lekker. Linzen bestaan in hoofdzaak uit water, trage koolhydraten, eiwitten en vezels en geven je een lang gevoel van verzadiging. Iets wat ik op drukke dagen echt wel nodig heb. De “speeltijden” van een leerkracht zijn vaak net lang genoeg voor een toiletbezoek, een lokaalwissel en het blussen van een klein of groot brandje. Tussendoortjes zijn daardoor niet altijd een optie. Een portie vullende peulvruchten tijdens de lunch voorkomt echter venijnige namiddagdipjes. Goed lunchen is belangrijk. Ik denk niet dat het ‘als-ik-thuis-kom-heb-ik-de-drang-alles-wat-lost-of-vast-zit-op-te-eten’ gevoel iemand vreemd is. De oorzaak voor die onbedwingbare craving moet je niet ver zoeken: een middagmaal waarmee je lichaam niet zo heel veel kon aanvangen. Niet zo met deze linzensalade 😉

Karola's Kitchen - linzenlunch met balsamico en basilicum

Ingrediënten voor één eter:

1 broccoli, in roosjes
12 kerstomaatjes, gehalveerd
een grote handvol rucola
1 lente-uitje, in fijne ringetjes
125g voorgekookte linzen (dat is half blik), uitgelekt en gespoeld
1 el balsamicoazijn
1 tl gedroogd basilicum
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Breng in een pot water aan de kook en kook de broccoliroosjes in 4 minuten beetgaar. Giet af, zet opzij en laat afkoelen. Bereid intussen alle andere ingrediënten voor.
  2. Schep de broccoli om met alle andere ingrediënten.
    (Als je deze salade niet meteen opeet, maar als lunch wil meenemen, voeg de azijn dan nog niet toe, maar neem deze mee in een klein potje. Het zuur zorgt er anders namelijk voor dat de rucolablaadjes verleppen en de tomaatjes hun vocht beginnen afgeven.)

Tips:

Lees zeker en vast mijn ‘10 tips voor het verzachten van uw lunchpakketleed‘ nog eens! Daaruit ga je heel wat inspiratie en handigheidjes kunnen halen. Je kan er ook doorklikken naar recepten voor andere snelle, lekkere en gezonde groentelunches.

Karola's Kitchen - tips voor een groentelunch
Als je reepjes zoete, rode puntpaprika, geroosterde pijnboompitjes of pompoenpitten en zongedroogde tomaatjes toevoegt, maak je van deze salade meer dan zomaar een lunchke. Dan is ze zelfs party-proof als je ’t mij vraagt! En nog steeds niet zo veel werk 😉

 

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten