Karola's Kitchen - paarse lunchsalade met linzen

Paarse lunchsalade

Een makkelijke en vullende salade boordevol paarse seizoensgroenten en –fruit. Dit is de tijd van de rode bieten, rode kool en blauwe druiven. Dat maakt deze salade niet alleen portemonneevriendelijk maar het betekent ook dat de ingrediënten nu op hun best zijn. Zowel qua smaak als op gebied van voedingswaarde. Paars, paars en paars: in wat moeilijkere woorden een slaatje boordevol anthocyanen. Volgens verschillende, kleinschalige studies hebben paarse plantaardige voedingsmiddelen een bloeddrukverlagend effect. Ze brengen een ontspanning van de bloedvatwanden teweeg en dat heeft dan weer voor gevolg dat de druk in die vaten enigszins daalt. Een mogelijk extra wapen dus voor wie strijd moet voeren tegen een te hoge bloeddruk.
Hier zette ik dit linzengerecht op tafel met super mooi Villeroy&Boch table ware: een Casale Blue schaal en het prachtige no nonsense Artesano Original slabestek. Maar dit linzengerecht is ook een ideaal lunchpakket: snel klaar en makkelijk houdbaar. Leg in dat geval de sla bovenop alle andere groenten in je lunchbox, zonder dat je de boel al omschept. Zo komen de blaadjes nog niet in contact met zuren uit de andere groenten en azijn, waardoor ze veel langer fris en knapperig blijven. Als ik de tijd heb, dan rooster ik de bieten in de oven, in plaats van rauw julienne te snijden (klik hier voor de super simpele werkwijze): nòg lekkerder en voller van smaak! Ook gekookte broccoli past hier prima bij, als je het gerecht nog wat boeiender wil maken. Ik hou het echter bewust super simpel, lekker makkelijk om ’s middags die boterhammen eens te vervangen.

Karola's Kitchen - paarse lunchsalade met linzen

Ingrediënten voor twee personen:

250 g rode kool, in fijne reepjes
2 verse rode bietjes, geschild en julienne gesneden
2 grote handenvol sla, versneden indien nodig (rode eikenbladsla is mooi van kleur hierbij, maar kies vooral een soort die je graag eet)
150 g blauwe druiven (gehalveerd en ontpit indien nodig)
een handvol geschaafde amandelen of gehakte hazelnoten
een bosje bieslook, fijngehakt
125 g bruine linzen uit blik, gespoeld
1 el olijfolie
1 el appelazijn
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Rooster de amandelen enkele minuten in een droge pan, tot ze een goudbruine kleur hebben.
  2. Leg de sla op een schaal. Vermeng de kool, gesnipperde bieten, druiven, bieslook, linzen, olijfolie en azijn en kruid naar eigen smaak met peper en zout. Schep de groentemengeling op de sla en strooi er de amandelen overheen.

Tips:

Was de rode bieten goed en schil ze met een dunschiller. Voor het snijden in julienne kan je een handige (en goedkope) juliennesnijder gebruiken, te verkrijgen bij o.a. Dille & Camille. Gooi de schillen van de bieten niet weg! Je kan er nog groentechips van maken: wrijf ze in met olijfolie en peper en zout en rooster ze zo’n 30 minuten in een oven van 200°C.

Ik ben fan van peulvruchten bij de lunch! Zeker als ik nog een stevige namiddag tegemoet na. Een andere favoriet van me is de broccolilinzensalade met baslsamico en basilicum (klik hier).

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten