Karola's Kitchen - radijsjes en zo met pistachenoten en een yoghurtsausje

Radijsjes en zo met pistachenoten en een yoghurtsausje

De tijd voor zomerse slaatjes is opnieuw aangebroken. Salades maak ik in alle soorten en maten. Met enkel en alleen groenten en verse kruiden, om als bijgerecht te dienen. Of met wat vis, kaas, olijven en/of noten erbij, als volwaardige maaltijd. Ik varieer volop met de groenten: rauw, gekookt, vers of uit blik of een combinatie van al het voorgaande. I like it all! Eén ding hebben al mijn slaatjes wel gemeenschappelijk: er zit geen sla in.
Ik zei het al eerder, meer dan één keer ook: het feit dat gezonde eters en vegetariërs altijd maar met sla geassocieerd worden, heeft bij mij tot enige rebellie geleid. Krul- of krop- of eikenblad-… Niet dat ik het niet lekker vind, maar ik wil vooral bewijzen dat er nog duizendmiljoen andere groenten bestaan waarvan je overheerlijke slaloze salades kan maken.
Voor dit gerecht heb je heel wat radijsjes nodig. De schattige, felroze knolletjes heeft iedereen wel al eens gegeten, maar ook het loof is perfect eetbaar. ’t Is een slechte gewoonte van ons om dat altijd zomaar weg te gooien. Ik wist dat al heel lang. Maar ja…
Het nieuwe kookboek van de KVLV ‘Van aardappelschil tot wortelloof’ bevat verschillende recepten met radijsjesblaadjes en dat gaf me de goesting en inspiratie om er nu ook eens echt iets mee te doen. Een heel eenvoudige radijsjesloofsoep (onderaan, bij de tips, vinden je het recept hiervoor.) En courgetti met radijsjesloof en geitenkaas (klik HIER.)

Maar eerst dat lekkere slaatje met de radijsjes zelf eens presenteren natuurlijk 🙂

radijsjes en zo met pistachenoten en een yoghurtsausje

Ingrediënten voor één eter:

½ komkommer
15 radijsjes, in kwartjes
½ avocado, in stukken
1 lente-uitje, in fijne ringetjes
een handvol geroosterde, gezouten pistachenoten
een handvol gehakte verse kruiden (ik gebruik bieslook, munt en dille)
2 el volle yoghurt
1 el Philadelphia light knoflook&kruiden
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens in stukken van ongeveer 0,5 cm.
    (Gebruik eventueel een koffielepeltje om de zaadlijsten er helemaal uit te schrapen, als je dat nodig vindt. Ik ben nogal fobisch voor soppige slaatjes… Komkommer is een groente die veel vocht verliest, dus ik ben nogal secuur in het verwijderen van die zaadjes.)
  2. Pel de pistachenoten en hak ze grof.
  3. Meng de yoghurt met de Philadelphia, de verse kruiden en peper en zout tot je een homogeen sausje hebt.
  4. Vermeng de komkommer, radijsjes, avocado en het lente-uitje met het sausje en strooi er de pistachenoten bovenop.

Tips:

Maak van het loof van twee bussels radijsjes een eenvoudig, lekker en licht soepje!
Versnipper één grote witte ui en een dikke teen knoflook en snijd een halve courgette in stukken. Stoof alles aan in wat olijfolie en schenk er ¾ tot 1l kokend water bij. Laat een kwartiertje koken en doe er dan de GRONDIG GESPOELDE radijsjesblaadjes bij. Laat nog eens 5 tot 10 minuten koken, mix fijn en kruid met peper en zout.

Met het loof kan je ook dit heerlijke courgetti-gerecht maken. Klik HIER voor het recept.

Karola's Kitchen - courgetti met radijsjesloof en geitenkaas

Nog een makkelijk anti-verspillingssoepje is mijn asperge-to-the-rescue-soep, gemaakt van het zogenaamde afval van witte asperges. Klik HIER voor het recept. Je kan er trouwens wat van je overschot Philadelphia in verwerken.

Heb je nog komkommer, radijsjes, verse kruiden en Philadlephia over? Maak er dan een superlekker en elegant hapje van! Klik HIER voor het recept van mijn komkommerhapje met verse kruidenkaas.

Karola's Kitchen - komkommerhapje met verse kruidenkaas

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten