Vanalles salade met sardines

Ik denk niet dat alle groenten zomaar samen gegooid kunnen worden en altijd een lekkere combinatie zullen opleveren. Maar basics als tomaat, komkommer en paprika, daar kan je weinig verkeerd mee doen. Eén van de speciallekes in deze salade is bleekselderij. Er staan intussen meer dan 100 recepten op mijn blog en niet één bevat bleekselderij. Niet omdat ik het niet lust, maar omdat ik tot voor kort niet goed wist wat ermee aan te vangen. Maar mijn ‘The Green Kitchen Travel’s-boek (waar ik momenteel een zeer intense crush op heb – zo gaat dat altijd met mij en kookboeken) heeft me bleekselderij al meerdere keren in huis doen halen. De zeer herkenbare smaak en fijne textuur zorgen voor een fris en knapperig accent. Het tweede buitenbeentje in dit recept is dragon. In de juiste hoeveelheid echt een meerwaarde, maar wees er niet té enthousiast mee, want de sterke smaak kan al snel overheersen.
Proef dus veel en goed! Voeg extra’s toe van kruiden en groenten die jij lekker vindt! Laat ingrediënten weg, als ze je niet kunnen bekoren en maak er zo jouw ideale vanalles salade van!
Dat ik nog eens vette vis gebruik, is zeker geen toeval. Af en toe een portie gezonde eiwitten en omega-3 vetten doet me deugd, fysiek en mentaal (zie tips). De combinatie van sardines met citroen en verse kruiden, geeft me trouwens echt een heerlijk vakantiegevoel!
Wil je deze salade echter veganistisch houden? Vervang dan de sardines door een blikje (klein of groot, afhankelijk van je eetlust) gekookte witte bonen. Behoud de rest van de ingrediënten en voeg er wat fijngesnipperde nori en citroensap aan toe. De nori zorgt alsnog voor die lekkere, zilte zeesmaak die je anders uit de sardines haalt. Op die manier maak je er trouwens niet alleen een vegan gerecht van, maar ook een koolhydraatgerecht.
Zomerse, frisse en smakelijke mogelijkheden genoeg dus!

vanallessalade met sardines

Ingrediënten voor twee kleine eters:

2 grote trostomaten
½ komkommer
200 g prinsessenboontjes, uiteindes verwijderd en in twee gesneden.
2 stengels bleekselderij, in dunne halve maantjes
1 zoete, rode puntpaprika, in dunne halve ringen
1 kleine rode ui, in flinterdunne halve ringen
½ citroen, het sap
10 gemarineerde groene olijven, in de lengte gehalveerd
2 handenvol verse kruiden, fijngehakt (dille, bladpeterselie, bieslook, dragon)
een blikje sardines in eigen nat, uitgelekt
1 ½ kl olijfolie
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook en gaar de prinsessenboontjes in 6 minuten al dente. Giet ze af en laat ze goed uitlekken en afkoelen.
  2. Snijd de trostomaten in vier en verwijder de harde kern en de zaadjes. Hak ze vervolgens in grote, onregelmatige stukken.
    Snijd de komkommer in de lengte in vier en schraap de zaadlijsten eruit, met een mes of lepeltje. Hak vervolgens in stukjes.
  3. Schep alle groenten om met de olijven, verse kruiden, het citroensap, de olijfolie en versgemalen peper en grof zeezout. Voeg als laatste de sardines toe en schep voorzichtig om.

Tips:

Het belang van vette vis en de wetenschap achter omega-3 vetten omschreef ik reeds in eerdere recepten. Wil je er graag meer over weten of ook regelmatig dat stukje vette vis op tafel zetten? Bekijk dan zeker onderstaande links!
gebakken zalm met prei in mosterd-sojasaus 
zalm in de oven met courgette en kerstomaatjes
witte asperges met spinazie en makreel
gegrilde paprika en rode ui met avocado en makreel

Koop je een pak van 500 g prinsessenboontjes? Kook ze dan ineens allemaal! Bewaar de overschot in een luchtdicht doosje in de koelkast, dan heb je ze meteen bij de hand bij het

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten