Karola's Kitchen - wraps met hummus, knapperige groentjes en yoghurt

Wraps met hummus

Eva Daeleman - Karola's Kitchen - Karolien OlaertsEva Daeleman kwam op bezoek. Tussen het verbouwen, het maken van lesvoorbereidingen en het opstarten van mijn eigen bedrijfje door, maakte ik daar heel erg graag tijd voor. En het werd een heerlijke, gezellige avond. Ik vond het best spannend, want Eva is natuurlijk ‘die van in de boekskes’, maar daarnaast is ze ook iemand die met verschillende voedingsintoleranties te kampen heeft. Zo moet ze voorzichtig zijn met gluten. Gluten is de naam van een groep eiwitten, die voorkomt in tarwe, rogge, gerst, kamut, bulgur en couscous en alle afgeleiden daarvan. Eva moet niet alleen gluten mijden, maar ook lactose, banaan, eigeel en alle producten die histamines bevatten. Toch wou ik haar in de watten leggen met lekker, gezond en voedzaam eten. Hiervoor kreeg ik wat hulp van Schär. Schär brengt gluten-, tarwe-, lactose-, ei- en/of sojavrije producten op de markt en Eva helpt hen hun boodschap te verspreiden om zo mensen met glutenintolerantie een hart onder de riem te steken. Ze stelde een schattig boekje samen, waarin ze haar dag en enkele van haar favoriete recepten deelt. Ik besloot haar ananascrumble als dessert te maken en informeerde me eerst goed over haar voedingspatroon voor ik bedacht wat er als voor- en hoofdgerecht op tafel zou verschijnen. Maar alvorens er gegeten werd, eerst tijd maken voor een suikervrije virgin mojito en … een interview!

Hoe kwam je erachter dat je glutenintolerant bent?
Ik had last van allerlei ongemakken: ik was vaak moe, had een opgeblazen gevoel, weinig energie en regelmatig buikpijn. Op aanraden van een collega ging ik naar een dokter en na een uitgebreid bloedonderzoek raadde die me aan om verschillende stoffen te laten, onder meer gluten en lactose moest ik mijden. Na drie dagen merkte ik al een enorm verschil! Mijn symptomen verdwenen en ik voelde me een pak beter.
Was het moeilijk om tot een geschikt eetpatroon te komen?
In het begin wel. Ook voor mijn omgeving, want ook zij moesten zich aanpassen en informeren. Ik moest ook vaak uitleggen waarom ik ineens anders at, wat een glutenintolerantie inhoudt en wat ik wel en niet mocht. Het was echt wel een zoektocht. Tijdens mijn reis in Californië kwam er een ommekeer. Daar was glutenvrije voeding reeds goed ingeburgerd. Er werd standaard gevraagd of je een gewone of glutenvrije versie wou als je iets bestelde. Ik kreeg er het motiverende gevoel: Het kan wél!
Ook uit mijn voorliefde voor de Mexicaanse en Aziatische keuken haalde ik veel inspiratie. In Mexico wordt er veel maïs gebruikt, dat van nature glutenvrij is en in Azië geldt hetzelfde voor rijst. Ook vind je er amper voeding met lactose. Ideaal dus voor mij!
Is het een uitdaging om uit eten te gaan?
Dat valt best mee. Zeker nu ik terug vlees eet gaat het vrij gemakkelijk. Ik vergeet het eigenlijk heel vaak te zeggen, dat het voor mij zonder gluten moet. Ik kies mijn restaurant natuurlijk wel wat bewust uit. Zo is een Italiaan nogal moeilijk: veel pasta en pizzadeeg. Behalve Orso pizza in Antwerpen dan, die heeft super lekkere glutenvrije pizza’s! Ook vleesrestaurants zijn een veilige keuze. Wat wel al eens moeilijk is, is om glutenvrij én gezond te kiezen. Want frietjes zijn dan wel glutenvrij, maar ja… niet bepaald gezond natuurlijk. En rijst kan je dan weer vaak niet als bijgerecht krijgen.
Wat vind je van de huidige aandacht voor glutenvrije voeding?
Ik ben er blij om. Ik heb ook de indruk dat de mensen er stilaan van aan het afstappen zijn dat glutenintolerantie een hipsterziekte is. Wel vind ik dat ‘glutenvrij’ nog vaak verward wordt met ‘gezond’. Ik gaf het voorbeeld al van de frieten. Het is een kwestie van zoeken naar de juiste alternatieven en dat zijn niet altijd de makkelijkste.
Je moet in je voeding op heel wat meer letten dan alleen gluten en toch ben je een echte foodie die geniet van eten. Is het de optimist in jou die hiervoor zorgt?
In het begin was ik er wel verdrietig om. Zoveel dat ik niet meer mag eten, dacht ik. Maar toen ik me meer begon te focussen op die Mexicaanse en Aziatische keuken, zag ik het ook steeds positiever in. Ik ging ook puurder eten en ontdekte alsmaar meer alternatieven. Ik denk dat mijn liefde voor eten net groter is geworden, eigenlijk. Ook het feit dat ik geen lichamelijke ongemakken meer had, maakte dat ik me beter voelde en terug echt kon genieten van eten. Het is dus niet zoals bij een dieet. Het is niet zo moeilijk van een stuk taart af te blijven als je weet dat je er echt ziek van wordt.
Waarvoor staat Schär en wat zijn jouw favoriete Schär-producten?
Hun boodschap is dat glutenvrij eten ook lekker is, dat je er ook echt van kan genieten. Hun producten zijn toegankelijk voor iedereen: ze zijn makkelijk te verkrijgen en ze worden door iedereen gesmaakt, ook door mensen zonder glutenintolerantie, wat binnen een gezin fijn en handig is. De pasta’s gebruik ik erg graag en ook de Crisp Rolls behoren tot mijn favorieten. En de Salti-crackers! Ik durf het bijna niet zeggen, maar ik eet ze het allerliefst met een Schär Petit Beurre koekje erbovenop. De combinatie van dat zoute en zoete: zo lekker!

glutenvrij koken met Schär

En dan werd het etenstijd! Als hoofdgerecht maakte ik spaghetti met een mengeling van verschillende champignons, salie, veel verse peterselie, lekkere olijfolie, geroosterde pijnboompitjes en grof gemalen zwarte peper en zeezout. Het dessert werd Eva’s ananascrumble. Dat recept deel ik uiteraard nog met jullie, maar vandaag zet ik het voorgerecht in de spotlight: wraps met hummus, knapperige groentjes en yoghurt.

Karola's Kitchen - wraps met hummus, knapperige groentjes en yoghurt

Ingrediënten voor 4 wraps:

4 wraps (ik gebruikte de glutenvrije wraps van Schär)

voor de hummus:
125 g voorgekookte kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
2 tl tahin
1 tl olijfolie
een klein teentje look, geperst
versgemalen, zwarte peper en grof zeezout

voor ertussen:
½ kleine komkommer, zaadlijsten verwijderd en in reepjes
1 wortel, julienne gesneden
1 stengel bleekselderij, draden verwijderd (met een dunschiller) en in reepjes
¼ koolrabi, geschild en julienne gesneden
wat gemengde sla
het sap van ½ citroen
1 tl zwart komijnzaad (= nigellazaadjes)
2 el (plantaardige) yoghurt (zie tips)

Bereiding:

  1. Bereid alles grondig voor: was en snijd alle groenten en maak de hummus klaar door de ingrediënten in een blender of foodprocessor tot een stevig, maar glad mengsel te mixen.
  2. Verwarm de wraps een 30 à 40 seconden in de microgolfoven. Hierdoor worden ze soepel en makkelijker hanteerbaar. Vervolgens moet het wel snel gaan!
    Leg al je ingrediënten op een buitenste derde van de wrap, met nog enkele centimeters eromheen, zodat je hem dicht kan vouwen en rollen. Bestrijk eerst met de hummus, leg er vervolgens wat komkommer, wortel, koolrabi en bleekselderij op. Verdeel hier wat yoghurt overheen, gevolgd door nigellazaadjes. Leg er dan wat sla bovenop en besprenkel met wat citroensap. Rol de wrap een ieniemini beetje op, flap de zijkanten dan naar binnen, trek alles goed strak en rol vervolgens verder op. Leg de wrap met de naad naar beneden. Snijd met een schoon mes in twee en schik op een bordje. Geef er wat frisse gemengde sla bij om het helemaal af te maken.

Tips:

Voor de durvers:
Een beetje bij gebrek aan voorbereiding gebruikte ik de milde kokosyohurt van Alpro in dit recept. Het bleek een verrassend lekkere combinatie. De kokos past er heerlijk bij!

Heb je nog koolrabi, selder, komkommer en/of worteltjes over? Dippen maar dan! Deze groenten zijn namelijk ideaal om te serveren bij lekkere dips, zoals mijn skinny broccoli- en geitenkaasdip. (Klik hier door naar het recept.)

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten