kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven

Slow’ van Georgina Hayden is een prachtig boek dat liefde ademt. Dat moet ik jullie toch wel even vertellen. Ik denk dat ik intussen een collectie heb van zo’n 70-tal kookboeken, ruw geschat. Het klinkt ongetwijfeld verschrikkelijk arrogant, maar ik ben dus niet zo heel snel extreem enthousiast over een nieuw exemplaar. Deze ‘Slow’ is echter zo mooi en inspirerend. Om warm van te worden. Ook al is het geen vegetarisch boek, toch wordt er een overvloed aan groenten gebruikt. Het is ook niet per se een “gezond” boek, maar omdat Georgina haar keuken gebaseerd is op de verste en puurste ingrediënten, spreekt het merendeel van de recepten me toch heel erg aan.
Mijn eerste probeersel was deze heer-lij-ke schotel. Ik sleutelde een beetje aan het recept om het veganistisch te maken en de specerijen helemaal aan te passen aan onze smaak. Maar wat een schot in de roos. Complexe, diepe smaken, heel wat verschillende texturen… Genieten!

Karola's Kitchen - kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven

Ingrediënten voor 2 grote eters:

1 bloemkool, inclusief de binnenste, jonge bladeren
2 stengels bleekselderij
3 kleine rode uien
1 citroen
1 grote en 1 kleine teen knoflook
een grote handvol bladpeterselie
1 ½ tl gedroogde oregano
1 tl gemalen komijn
½ tl komijnzaad
¼ tl kaneel
snuifje chilivlokken
1 bokaal kikkererwten (400 g)
2 dadels, ontpit
2 handenvol hazelnoten
1 el geroosterd sesamzaad
1 el tahin (zie tips)
4 el olijfolie
vers gemalen zwarte peper en grof zeezout
(eventueel ijsbergsla, om erbij te serveren)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Verdeel de bloemkool in gelijke roosjes. Gooi de steelstronk niet weg! Verwijder het onderste, taaie gedeelde en snij hem vervolgens in heel dunne plakjes. Spoel de bloemkool en de binnenste, jonge bloemkoolbladeren grondig, laat ze goed uitlekken en dep alles vervolgens goed droog met een schone keukenhanddoek. Schil de twee grootste rode uien en snijd ze in dunne partjes (zoals je een appel zou snijden.)
    Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat even uitlekken.
    Vermeng oregano, komijn, kaneel, chili, 2 el olijfolie en de geperste grote teen knoflook in een kommetje.
    Stort de bloemkool, kikkererwten en rode ui op een bakplaat of in een braadslede. Verdeel er het kruidenmengsel over, breng op smaak met voldoende vers gemalen zwarte peper en grof zeezout en schep alles goed om tot de groenten zo gelijkmatig mogelijk bedekt zijn. Plaats zo’n 30 minuten in de oven. Schep na 15 minuten alles eens goed om.
  3. Pers de citroen uit en zet het sap even opzij. Spoel de stengels bleekselderij grondig, verwijder het onderste, taaiere gedeelte en snijd ze in zo dun mogelijk plakjes. Snijd ook het kleinste rode uitje in zo dun mogelijke halve ringetjes. Schep beide om met 1 tl van het citroensap.
  4. Hak de dadels in stukjes en doe ze samen het overige citroensap, 2 el olijfolie en de tahini in een blender of staafmixbeker. Pers er het kleine teentje knoflook bij en kruid met peper en zout. Mix enkele minuten tot je een romige, gladde saus hebt en voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt.
  5. Rooster de hazelnoten in een droge pan tot ze flink kleur krijgen en de schilletjes loskomen. Stort ze op een schone handdoek, plooi deze dicht en wrijf er stevig met je handen over, in alle mogelijke richtingen. Zo maak je de velletjes los. Dit lukt nooit perfect helemaal, maar dat hoeft ook niet. Haal de hazelnoten één voor één uit de handdoek en hak ze heel grof.
  6. Serveer een derde van de dressing apart in een kommetje. Besprenkel een schaal met een derde van de dressing. Verdeel hier de helft van de geroosterde bloemkoolschotel over en daarbovenop de helft van de seldersalade. Besprenkel opnieuw met een derde van de dressing en maak weer een bloemkool- en selderlaag. Strooi er de hazelnoten, bladpeterselie en het sesamzaad overheen en serveer! Heerlijk met een frisse, super knapperige ijsbergsla!

Karola's Kitchen - kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven

Tips:

Tahin of tahini is een lopende pasta gemaakt van sesamzaad. Ik haal ‘m in een Turkse winkel maar je kan tahin ook kopen bij o.a. Delhaize. Roer de pasta wel eerst om met een vork en ga hierbij tot helemaal op de bodem van de pot. Heb je nog tahin over? Dan kan je misschien de linzenkruidenballetjes met gegrilde slaharten en sesam-citroensausje eens proberen! (Klik hier door naar het recept.)

Bleekselderij over? Maak er chili sin carne (klik hier) of een vanallessalade met sardines (klik hier) mee.

4 Comments

on “kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven
4 Comments on “kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven
  1. Hoi Karolien!
    Dit MOET ik dus deze week ook eten, ’t is beslist!
    Ik merk wel op dat de kikkererwten niet in jouw ingrediëntenlijstje staan. Zijn het die vanuit een bokaaltje die je hiervoor gebruikte?

    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *