kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen

Monsters bestaan niet, hebben ze mij ooit gezegd.
Wel, zé hebben ongelijk. Alsof onze wondere wereld geen Sauron heeft? Pure evil dat stil boven onze hoofden hangt te zweven en af en toe neerdaalt om pijn en verderf te zaaien. Ik ken wel degelijk een geschikte kandidaat voor die rol. De Voldemort in mijn realiteit is dat afschuwelijke beest, dat we voorzichtig kanker noemen. En al het lijden, hopen, verliezen, vechten en aanvaarden dat ermee gepaard gaat. Ik denk niet dat er nog een familie bestaat voor wie het nog een ver-van-mijn-bedshow is. Bij de ene staat hij wat op de stoep rond te lummelen. Bij de andere zit hij al te aperitieven in de living. En bij enkelen heeft hij zich al knus boven in bed genesteld. Zoals bij ons. En het enige dat ik kan doen is machteloos toekijken. En kwaad zijn. En eten maken.
Pascale haar lekkere linzensoep met kurkuma bijvoorbeeld. Een heerlijke, stevige, hartverwarmende soep, die ik al meermaals maakte. Onlangs nog eens, voor Mijn Mama, Zus en Broer. Maar iets dat me ervoor nog niet echt was opgevallen, trok plots mijn aandacht. Om niet te zeggen dat het als een kanjer van een doorn in mijn oog pookte.

“…een anti-kankersoepje…”

Lieve, geweldige Pascale
Ik maakte je anti-kankersoepje voor Mijn Mama. Al vaak. Maar ze heeft nog steeds kanker. Veel. Nog meer dan in het begin zelfs.
Heb je enig idee hoe dat zou kunnen komen?
Je grootste fan
Karolien

Denken dat een bergje kurkuma, wat zeewier of een stronk broccoli die grote, boze kanker gaat verjagen, is naïef. Pascale is niet naiëf. Een beetje onvoorzichtig hoogstens. Maar ik krijg instant buikpijn als ik zo’n dingen lees. Vlugge internet-artikels met veelbelovende, luide koppen, laat ik dan ook steevast links liggen.
Ik ben de eerste om de waarde van een gezonde voeding te prediken. Altijd en overal. Om een gezond lichaam zo lang mogelijk in de beste conditie te houden en ons zoveel mogelijk te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar om het ook echt te genezen van vieze ziektes? Daar vrees ik voor.
Wat niet wil zeggen dat er in voeding geen miraculeuze moleculen zitten die ontzettend belangrijk kunnen zijn voor onze geneeskunde. Zo had ik het al eerder over sulforafaan in mijn lieveling De Broccoli. Veelbelovend!
Pascale haar soep en dit stoofpotje bevatten grote hoeveelheden gember, knoflook en kurkuma. Ook enkele beloftevolle voedingsmiddelen. In kurkuma zit bijvoorbeeld curcumine, waarvan reeds aangetoond is dat het kankercellen doodt. Bewezen en al. Voorlopig enkel nog in petrischaaltjes jammer genoeg…
Hopelijk lukt het de wetenschap snel om uit deze prachtige ingrediënten ooit volwaardige medicatie te maken die de strijd met Het Beest genadeloos wint.
Tot dan blijf ik consequent, vastberaden en met heel veel plezier genieten van alle sterkmakende voeding die onze natuur te bieden heeft. 
En van elke dag en zo.

Dit vegan stoofpotje, boordevol goeds, vind ik een echte opkikker voor lichaam en geest. De linzen leveren gezonde, trage koolhydraten en massa’s vezels. De wortelen en paprika’s zijn een superbron van bètacaroteen (dat in ons lichaam omgezet wordt tot vitamine A) en vitamine C. De kurkuma, knoflook en gember zorgen dan weer voor een flinke dosis actieve gezondheidsmoleculen en de kokosmelk maakt het lekker romig. Genieten…
kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen
Ingrediënten voor twee eters:

5 wortelen, geschild en in plakken van ongeveer 1 cm
1 rode paprika, in stukken
1 gele paprika, in stukken
1 grote ui, grof gehakt
3 teentjes knoflook, geperst
1 el geraspte, verse gemberwortel
1 blik tomaten in blokjes
1 blik linzen, uitgelekt en gespoeld
5 el kokosmelk
1 ½ kl kurkuma
½ kl gemalen komijn
een rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijn gehakt (of een flinke snuif chilivlokken)
een grote handvol verse koriander, blaadjes en steeltjes
2 kl olijfolie
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

 1. Verhit de olijfolie in een kookpot met antiaanbaklaag en fruit de ui enkele minuten, tot hij begint te kleuren. Voeg de paprika, knoflook en alle gedroogde specerijen toe en roer alles goed om. Laat zo’n 5 minuten stoven.
 2. Voeg de tomaten en wortelen toe en plaats het deksel op de pot. Kruid met flink wat versgemalen peper en grof zeezout. Laat de groenten ongeveer een half uur sudderen, maar roer wel af en toe eens om.
 3. Hak de steeltjes van de koriander fijn en hou de blaadjes apart. Meng de linzen, kokosmelk, geraspte gember, fijngehakte koriandersteeltjes en chilipeper onder de groenten en plaats nog 5 tot 10 minuten op een laag vuurtje.
 4. Schep de curry uit en werk af met de korianderblaadjes.

Tip:

Je hoeft de gember niet te schillen. Ik rasp de wortel en het vezelige, taaie deel dat overblijft in mijn hand, pers ik uit boven de sudderende groenteschotel. Daarna gooi ik het weg. Het raspsel zelf en het vrijgekomen sap gaat uiteraard integraal de pot in!

Wil je graag wat meer weten over de veelbelovende moleculen in kurkuma? Lees dan zeker het artikeltje dat ik erover schreef, door op deze link te klikken.
Ook over broccoli vertelde ik al heel wat! Via deze link kan je doorklikken naar mijn artikel hieromtrent.

16 Comments

on “kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen
16 Comments on “kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen
 1. Dit ziet er super lekker uit! Ik probeer het gerecht zonder kokosmelk omdat ik dit niet graag lust. Of kan ik iets anders gebruiken in de plaats?
  Groetjes
  Lisa

  • Hey Lisa
   De kokosmelk smaakt zeker niet overheersend. Het maakt het gerecht alleen iets romiger. Heb je er echt een bloedhekel aan, dan zou ik deze vervangen door (plantaardige) room. Gewoon weglaten kan ook, dan zal het gerecht iets scherper smaken.
   Smakelijk alvast!

 2. Hey Karolien,
  Ik heb de kokosmelk weggelaten en het smaakte idd wat pittiger maar zo eten wij graag:-) het was super heerlijk! Ik kijk er al naar uit om nog wat van je recepten uit te proberen!
  Groetjes
  Lisa

  • Hoi Maria
   kl staat voor koffielepel of theelepel, dat is gelijk aan 5 ml. Ik gebruik maatlepeltjes uit de Hema, maar je kan ook een gewoon koffielepeltje gebruiken hoor. Veel succes ermee!
   Groetjes
   Karolien

 3. Hi Karola, je inleiding heeft geraakt. Het is de manier waarop ik ook tegen deze dingen aankijk. Naïef te denken dat je kanker kunt genezen door voeding maar wel zeer zinvol en therapeutisch om je elke dag te blijven verwennen met gezonde voeding en de juiste kruiden. Ik duim voor je mama zoals ik ook voor mijn zusje duim.

  • Ik vermoed dat de gedroogde linzen een langere gaartijd nodig hebben. Ik zou ze dan ook apart koken volgens de aanwijzingen op de verpakking en ze vervolgens aan de groenten toevoegen. Veel succes ermee alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *