maak-het-jezelf-gemakkelijk salade

Er komt een boek! The word is out. En voor zij die het nog niet op Instagram of in De Gentenaar of elders zagen voorbijkomen, schrijf ik het hier ook even neer, zwart op wit. Er komt een boek! Dat ik jullie de laatste maanden niet meer wekelijks kan plezieren met een nieuw blogrecept heeft daar alles mee te maken. Want ik heb me werkelijk waar te pletter gewerkt de afgelopen tijd. Met plezier, laat dat duidelijk zijn 🙂 Ik ga jullie binnenkort alles in geuren en kleuren vertellen over dat boek dat er komt. Mijn boek. Het eerste (ohja, dat durf ik) Karola’s Kitchen boek. Ik hield het tot hiertoe bewust een beetje onder de radar, omdat ik vond dat het er eerst moest liggen – digitaal welteverstaan – alvorens ik het van de daken zou schreeuwen. En we zijn zover, mijn grootste werk zit erop. Nu moet ik enkel nog kritisch toekijken hoe anderen puntjes op i’s zetten en mijn foto’s en teksten in een vorm gieten die strookt met wat ik in mijn hoofd heb. Het voelt fantastisch. Echt waar. En ik kan niet wachten om jullie mijn papieren baby te presenteren. Nog even geduld, tot januari… 😉

Ook tijdens propvolle dagen moet een mens echter eten, gezond als het even kan. Gelukkig kan je, als het allemaal snel moet gaan, beroep doen op blikken en bokalen. En dat doe ik, zonder schaamte. Er vindt wat vitaminenverlies plaats wanneer groenten en peulvruchten industrieel gekookt worden, maar met datzelfde verlies zou je ook thuis te maken krijgen, tijdens de bereiding. Het is een misverstand dat aan conserven steeds bewaarmiddelen (los van zout) toegevoegd worden. Dat gebeurt, maar niet altijd. Bovendien mikt de producent op een zo efficiënt mogelijk productieproces: kooktijden, verhitting en de toevoegingen zijn daarom minimaal. Begrijp me niet verkeerd, ik geef indien mogelijk zeker en vast de voorkeur aan verse producten, maar ik ben ook een grote aanhanger van het ‘pick your battles’ principe: je mag het jezelf ook al eens makkelijk maken. En daarom ging ik eens rondneuzen in de conserve-afdeling van Delhaize. Ik vond er vanalles en nog wat: mooi, kwalitatief en smaakvol. En vooral: super handig voor als je in een handomdraai een lekkere salade op tafel wil toveren. Ik combineerde de ‘piquillo peppers met knoflook’ die ik bij de Italiaanse specialiteiten vond met kant-en-klare ‘fijne gegrilde en gemarineerde artisjok kwartjes’ uit de versafdeling. Het was mijn plan ook een beroep te doen op ingelegde rode uitjes maar ik werd helemaal verliefd op de prachtige mengeling verse mini-uitjes. Samen met de venkel en peterselie, ook beide vers, zal geen kat (of konijn) opmerken dat je een ‘luie-wijven-salade’ hebt gemaakt (om het vakjargon van mijn oud-collega Rita, lerares huishoudkunde, te zeggen – alles wat uit een pakje komt krijgt van haar het voorvoegsel ‘luie-wijven’, love her).

gemengde kleine uitjes Delhaize

Bij deze presenteer ik jullie mijn maak-het-jezelf-gemakkelijk salade. Door de combinatie van kwalitatieve kant-en-klaar en vers is hij feestelijk en kleurrijk genoeg om als bijgerecht aan gasten te presenteren. Maar hij is ook uitermate geschikt als snelle lunch of als picknick. Neem het recept over zoals ik het maakte of laat je inspireren door jouw favoriete conserven. En leg zeker een voorraadje aan, voor wanneer het jouw beurt is om een boek te schrijven.

Karola's Kitchen - maak-het-jezelf-gemakkelijk salade

Ingrediënten voor 2 normale eters:

2 kleine venkelknollen
12 kleine, gemengde uitjes, geschild en gehalveerd
2 tl olijfolie
12 geroosterde mini paprika’s (conserve), uitgelekt en gehalveerd (zie tips)
12 stukjes gegrilde en gemarineerde artisjok (zie tips)
12 groene olijven, gehalveerd
250 g voorgekookte kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
sap van ¼ citroen (optioneel)
een grote handvol bladpeterselie, in stukjes gescheurd (zie tips)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de venkel in de lengte in vier, verwijder de harde kern en de steelaanzet en snijd in reepjes van 0,5 cm. Schep de venkel en uien om met olijfolie, peper en zout en plaats 20 minuten in de oven.

Voeg paprikareepjes, artisjok, olijven, kikkererwten, citroensap en bladpeterselie toe aan de geroosterde groenten en schep alles goed om. Breng indien nodig verder op smaak met extra citroensap, peper en zout.

Tips:

Bij Delhaize kan je overheerlijke kant-en-klare verse en geconserveerde groenten vinden: champignons, uien, artisjokken, paprika’s, olijven, aubergines… Het is handig om er zo een aantal in huis te hebben als je in een handomdraai een feestelijke salade op tafel wil toveren. Ik koos in dit gerecht voor kleine piquillo paprika’tjes met knoflook, verkrijgbaar in bij de Italiaanse specialiteiten (in een bokaaltje, van het merk Alsur). Daarnaast ging ik voor de gegrilde en gemarineerde artisjok kwartjes uit de versafdeling (van het merk Sud ’n Sol). Aanraders!

De peterselie is in deze salade een volwaardig ingrediënt. Ik bedoel daarmee dat ik het eerder als sla gebruik en niet als fijngesnipperde afwerking. Kies daarom zeker en vast voor bladpeterselie, want een grote hap krulpeterselie is amper stuk te kauwen. Scheur de blaadjes grof en schep ze om met de andere ingrediënten.

2 Comments

on “maak-het-jezelf-gemakkelijk salade
2 Comments on “maak-het-jezelf-gemakkelijk salade
  1. Hoera, hoera, hoeraaaa!! Zo blij ben ik met jouw nieuws, dat ik uiteraard als jouw grote fan, al een tijdje wist 😉
    Ik denk dat ik zeker 75% van jouw recepten hier op de blog al uitgetest heb en ben nog nooit teleurgesteld geweest…dus kan ik niet wachten tot januari!

    Dankjedankjedankjewel dat je het durfde en heel veel succes gewenst met de verkoop!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *