Midden-Oosterse salade met bloemkool en linzen

Voor ik een nieuw recept met jullie deel, eerst even dit: DANK. U. WEL.
Op vrijdag 20 oktober sleepte Karola’s Kitchen twee (!) Belgian Food Blog Awards in de wacht en dat heb ik niet alleen aan mezelf te danken. Wel integendeel!!!
Karola’s Kitchen werd de winnaar in de categorie healthy, een prijs die voor 50% door een jury en voor 50% door publieksstemmen bepaald werd. Dat verdient dus al een eerste dank u wel!
Maar daarenboven mocht ik ook nog de People’s Choice Award in ontvangst nemen! Over alle categoriën en alle genomineerden heen werd er namelijk een Award uitgereikt voor de blog met de trouwste achterban, wat gemeten werd op basis van de publieksstemmen. Dat Karola’s Kitchen die prijs kreeg ontroerde me tot in mijn kleine teentjes.
De trouwste achterban… Dat klinkt zo mooi, zo sterk, zo ontzettend hartverwarmend en motiverend. Dus daarom: DANK. U. WEL. Met hoofdletters, hartjes en glinsters.
Naar aanleiding van de twee gewonnen Awards kwam De Gentenaar even langs. Dat leverde een leuk artikel op, een beetje over het verleden, een beetje over vandaag en een beetje over de toekomst (klik hier voor de online versie). Het gaat dus even heel hard allemaal!

Uiteraard maak ik met plezier tijd om een nieuw recept met jullie te delen. Weliswaar geen eigen creatie. Deze eenvoudige, duizend-en-een-nacht salade komt uit het nieuwste kookboek van mijn bij uitstek favoriete blog: Green Kitchen Stories. Ik had de eer het mooie koppel, David en Luise te ontmoeten tijdens de boekvoorstelling van ‘The Green Kitchen at home‘. Naast verwennerij met allerlei lekkers uit hun boek, kreeg ik de kans een klein praatje te slaan met David. Hij was nog sympathieker dan ik me had voorgesteld en… Hij bleek Karola’s Kitchen te kennen! Toen ik me voorstelde, rinkelde er bij hem een belletje. Geenszins omdat de Zweed al enkele van mijn recepten had klaargemaakt, jammer genoeg. Wel omdat ik een heel trouwe Instagram-volger ben. (Laat ons zeggen dat ik net niet in de categorie ‘stalker’ val.) Opmerkelijk hoe klein de wereld ineens wordt, dankzij sociale media.

Ik werd op slag een zo mogelijk nog grotere The Green Kitchen-fan en ik wou dan ook absoluut een recept met jullie delen. Deze Midden-Oosterse salade met bloemkool en linzen is makkelijk en snel te bereiden. Ik voegde er venkel en extra rode ui aan toe om het aandeel groente wat te verhogen (iets wat ik overigens wel vaker doe bij hun gerechten), speelde wat met de verhoudingen en paste de specerijen een tikkeltje aan. Het resultaat kan je warm of koud oppeuzelen, als lunch, diner, bijgerecht of picknick. Met andere woorden een allround gerecht, dat perfect aansluit bij de Karola’s Kitchen stijl. Enjoy!

Karola's Kitchen - Midden-Oosterse salade met bloemkool en linzen

Ingrediënten voor 2 grote eters:

1 bloemkool, zowel de roosjes als de stronk
1 venkel
2 rode uien
2 el rijstolie (of andere plantaardige olie die bestand is tegen hoge temperaturen)
½ tl gemalen komijn
¼ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
snuifje cayennepeper
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
twee handenvol veldsla, worteltjes verwijderd
6 zachte dadels, pitten verwijderd, in plakjes
60 g amandelen, droog geroosterd (zie tips), grof gehakt
250 g linzen (= 1 blik), uitgelekt en gespoeld

tahindressing:
2 el tahini (= sesampasta)
2 el citroensap + 1 el citroensap
1 tl vloeibare honing (of agave- of rijstsiroop als je veganistisch bent)
1 à 2 el water
1 kleine rode ui
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven tot 225°C.
    Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil de stronk en snijd deze in plakjes. Verwijder de steelaanzetten van de venkel, snijd hem in de lengte in vier, verwijder de harde kern en snijd in reepjes. Verdeel de rode uien in acht partjes (zoals je een appel zou snijden).
    Schep de groenten grondig om met de olie, alle specerijen en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verdeel ze over een bakplaat en plaats ze 30 minuten in de oven. Schep ze hierbij tussendoor eens om.
  2. Snijd de kleine, rode ui in flinterdunne halve ringetjes en vermeng deze goed met 1 el citroensap. Zet opzij.
  3. Klop de tahini om met 2 el citroensap, de honing en 1 el water. Voeg indien nodig wat extra water toe om de dressing vloeibaarder te maken. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zout en schep de dressing doorheen de linzen.
  4. Verdeel de linzen over geroosterde groenten, net zoals het grootste deel van de geroosterde amandelen, de stukjes dadel, de veldsla en de flinterdunne reepjes rode ui. Schep alles goed om en werk af met wat de overgebleven gehakte noten.

Tips:

Je kan in dit recept gepelde of ongepelde amandelen gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de overheerlijke geroosterde, gezouten versie die je kant-en-klaar kan kopen (onder meer in Turkse kruidenierszaken), maar deze had ik niet in huis, dus ik gebruikte blanke amandelen.
Stel dat je toch die goddelijke gezouten amandelen scoort, dan kan je de overschot gebruiken in een quinoasalade met gegrilde groenten en granaatappel (klik hier voor het recept). Een gerecht dat ik in augustus 2015 online plaatste. (Niet toevallig ook geïnspireerd op een Green Kitchen Stories recept.)

Voor de dressing wordt een combinatie van tahini en citroen gebruikt. Een echte match made in heaven. Ook in de kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven van Georgina Hayden , dat ik een tijdje geleden deelde, komt deze terug (klik hier voor het recept). Ik maakte zelf ook al eens deze combinatie in het recept voor linzenkruidenballetjes met gegrilde slaharten (klik hier voor het recept).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *