mijn ontbijtzadenmix

yoghurt met zadenmix (640x579)Zaden zijn in
Ze barsten van de vezels, gezonde vetten en eiwitten en bevatten weinig koolhydraten en geen gluten. Anders gezegd: zaden passen perfect bij mijn voedingsstijl.
De ene soort heeft al meer smaak dan de andere, waardoor het even zoeken was om een echt lekkere ontbijtcombinatie te vinden. Maar de aanhouder wint!

Waarom nu per se zaden?
Ik ben zuinig met tarwe, omwille van de sterke manipulaties die dit graan de voorbije decennia ondergaan heeft. Men is het helemaal nog niet eens over eventuele schadelijke effecten van tarwe, maar het lijkt erop dat tarwe misschien niet zo gezond voor ons is, zoals we altijd dachten. Ik ben er dan ook liever niet te kwistig mee. Hierdoor komen brood, beschuiten, crackers en soortgenoten niet in aanmerking als ontbijt.
Ik ben eigenlijk nooit een boterhammenontbijter geweest, maar meer een ontbijtgranentype. Maar uiteraard zitten die dingen ook vol tarwe en/of maïs. En vaak wordt er nog eens suiker aan toegevoegd ook. Bovendien kreeg ik steevast na een 2-tal uurtjes opnieuw grote honger. Allesbehalve ideaal dus.
Reeds enkele jaren geleden maakte ik de overstap naar yoghurt met havervlokken, wat lijnzaad en zonnebloempitten. En dat werkte wel. Ik had duidelijk een meer voldaan gevoel.
Haver is echter een graan en bevat dus, in tegenstelling tot zaden en pitten, wel heel wat koolhydraten. Omdat ik het niet nodig vind daar bij elke maaltijd een te grote hoeveelheid van wil opnemen, komt havermout niet elke dag op tafel. Havervlokken bevatten meestal ook gluten. In zuivere haver zitten geen gluten, maar de commerciële, verwerkte variant, bevat steeds ook deeltjes rogge, gerst en tarwe. En dus gluten. Ook hierover is men het nog niet eens wat de gezondheidseffecten betreft. En om diezelfde reden wil ik dus niet tijdens elke maaltijd gluten opnemen.
Uiteindelijk schakelde ik over op een pure zaden&noten mix, die me alles geeft wat ik nodig heb om de dag goed te starten: veel smaak, veel eiwitten, gezonde vetten en een aangenaam verzadigingsgevoel.

En nu concreet 
Mijn ontbijt bestaat uit twee tot drie porties fruit (in totaal zo’n 200 gram), zo ’n 150 g natuuryoghurt, sojavariatie (yoghurt dus, maar dat mag je tegenwoordig niet meer zo noemen) of platte kaas en twee grote eetlepels van mijn zadenmix. Elke fruitsoort kan dienen om een fruitslaatje mee te maken: peren, aardbeien, kaki’s, bananen, appels, bosbessen, granaatappelpitjes… Ik ben een believer van de anti-rimpeleigenschappen van rood fruit, dus dat komt hier bijna elke dag op tafel. Vers of uit diepvries, afhankelijk van het seizoen.
ontbijtzadenmix met fruit en yoghurt

Het recept voor mijn ontbijtzadenmix is amper een recept te noemen. ’t Is gewoon alles samen gooien in een bewaarpot en je bent gesettled voor een maand of twee.

Ingrediënten voor één grote pot:
200 g pompoenpitten
200 g zonnebloempitten
200 g gebroken lijnzaad
200 g geroosterd sesamzaad
200 g chiazaad
200 g noten, grof gehakt (ik neem een handjevol van alles wat ik in huis heb)
30 g zwart komijnzaad

 • ZWART KOMIJNZAAD
  Ik heb een tijdje gezocht naar mijn favoriete samenstelling en ik denk dat ik er nu wel ongeveer ben. Het zwart komijnzaad ontdekte ik in Cyprus, maar je kan het hier ook vinden in de betere Turkse winkels. Voor mij is het onmisbaar! Het geeft enorm veel smaak (wat kruidig en oosters): 30 g op zo’n grote hoeveelheid andere zaden en noten volstaat om mijn mix die finishing touch te geven.
 • LIJNZAAD
  Kies zeker voor gebroken lijnzaad en niet voor de intacte versie! Dit zaadje heeft namelijk een erg stevig schilletje dat de reis doorheen je spijsverteringsstelsel vaak wonderwel doorstaat. Zo kan je lichaam natuurlijk veel minder profiteren van de grote hoeveelheden omega-3-vetzuren die lijnzaadjes bevatten.
 • CHIAZAAD
  Het mysterieuze chiazaad, dat je tegenwoordig ook al in heel wat supermarkten vindt, maakt ook deel uit van mijn mix. Dit momenteel ontzettend populaire minizaadje wordt bestempeld als superfood: een bom aan vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren. Er worden dan ook tal van gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, de ene al meer bewezen dan de andere. Ik ben nogal sceptisch wat al die wondereigenschappen betreft, maar wat je wél al meteen merkt als het zaadje zich vermengt met het vocht van de yoghurt, is dat het opzwelt. En dat zorgt er nu net voor dat je veel sneller een verzadigd en voldaan gevoel hebt. Ik heb dus wel degelijk het gevoel dat ik “gegeten” heb na mijn ontbijtje!

En de calorieën?
Mijn ontbijtzadenmix is niet echt een light zaak. 30 g bevat gemiddeld 170 kcal, wat meer is dan eenzelfde portie Special K (goed voor zo’n 115 kcal) of muesli (130 tot 140 kcal). Maar die calorieën leveren zoveel echt waardevolle bestanddelen! In tegenstelling tot deze die je naar binnen speelt met bijvoorbeeld die zogezegd lichte en gezonde cornflakes- en crueslitoestanden…

31 Comments

on “mijn ontbijtzadenmix
31 Comments on “mijn ontbijtzadenmix
 1. Pingback: Karola's Kitchen | To botox or not to botox?

 2. Hallo,
  Sinds enige jaren ben ik tot een gelijkaardig ontbijt gekomen. Heel graag had ik je commentaar en of opmerkingen.
  Ik heb twee grote potten met mijn mengsels.
  1) De zaden zoals jij: zonnebloem- en, pompoenpitten en gebroken lijnzaad. Daar voeg ik ook een heel grote portie geraspte kokos aan toe plus: gedroogde goji bessen en gedroogde cranberries.
  2) De noten: bijna iedere soort ongezouten noten die ik in de supermarkt vindt plus ook ongepelde amandelen.
  Ik zet dit ’s avonds reeds te week. Naar het schijnt scheiden de noten gezondere dingen af wanneer ze een tijdje te week staan en bovendien denk ik dat “schil” van de zaden zachter en makkelijker afbreekbaar wordt voor onze darmen.
  Ik neem twee à drie eetlepels noten en daarboven drie à vier eetlepels van het zadenmengsel. Soms ook nog twee eetlepels bio-havermout of een mengsel van gierst en boekweit.
  Daarbij voeg ik ook twee droge pruimen en een droge vijg in stukjes gesneden en recentelijk voeg ik daarbovenop nog enkele soeplepels diepgevroren bosbessen en frambozen. Dit alles overgiet ik met sojamelk zonder suiker of havermelk of “cocosmelk” van Alpro.
  Thanks alvast dat je tot hier hebt doorgelezen.
  Enkele vraagjes: wat zijn de toegevoegde waarden van komijnzaad en sesamzaad? En waarom dit laatste geroosterd?
  Vermits noten zo duur zijn zoek ik naar een manier om dit in grotere hoeveelheden mits fikse korting aan te kopen, wat dacht je van één of andere vorm van groepsaankoop?

  • Dag Rik
   Bedankt voor je reactie! Dat lijkt me op het eerste zicht in elk geval een geweldig gezond en voedzaam ontbijt, dat je daar hebt 🙂 Gezien je toch graag mijn mening over enkele details wil, zal ik zo goed als mogelijk jouw vraagjes trachten te beantwoorden 🙂
   1) Je spreekt van een “heel grote portie geraspte, gedroogde kokos”. In vergelijking met alle andere noten en zaden, bevat gedroogde kokos meer suiker en vooral heel wat verzadigd vet. Dit zijn wel middellange ketenvetzuren en hier worden ook enkele gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, maar daar ben ik zelf nog niet echt aan uit… Gedroogd kokos bevat ook opvallend minder eiwitten dan noten en zaden. Ik doe ook soms geraspt kokos in mijn zadenmix, maar ik hou de portie vrij klein, omwille van die verschillende redenen dus.
   2) Het weken van noten heb ik nog nooit gedaan. Ik heb er ook nog nooit over gelezen of gehoord. Als jij zelf ervaart dat je darmen op die manier blijer zijn, dan zou ik dat zeker en vast blijven doen! Dat noten door het weken gezondere dingen zouden afscheiden, daar kan ik geen enkele wetenschappelijke redenering aan vastknopen… Het makkelijker verteerbaar maken ervan, dat klinkt echter wel aannemelijk.
   3) Je gebruikt heel wat gedroogd fruit: gojibessen, cranberries, pruimen en vijgen. Die hebben heel wat goeds te bieden, maar het suikergehalte is uiteraard heel wat meer geconcentreerd dan in vers/diepvriesfruit. Ik zou dus zeker en vast die bosbessen en frambozen en eventueel ander vers fruit blijven toevoegen, zoals je zelf al aangeeft!
   4) Extra havermout, gierst en boekweit toevoegen, doe ikzelf niet. De portie wordt voor mij dan veel te groot 😉 Gierst en boekweit bevatten sowieso geen gluten, doorsnee havermout wel. Iets waar je enkel op hoeft te letten als je hier kwaaltjes van ondervindt uiteraard… Ik kies er ook voor om die extra koolhydraatbronnen niet toe te voegen, omdat de noten, zaden en yoghurt vooral eiwitten en vetten aanbrengen. Hier nog koolhydraten aan toevoegen, maakt het voor mijn spijsvertering te lastig. Maar opnieuw: dat is iets dat iedereen voor zichzelf wat moet aanvoelen 😉 In mijn artikeltje over voedselcombinaties kan je hier trouwens meer over lezen.
   5) En tot slot: het komijnzaad en het roosteren van het sesamzaad doe ik puur voor de smaak! Zwart komijnzaad is overheerlijk en doet me denken aan vakantie. Geroosterd sesamzaad vind ik veel lekkerder dan de ongeroosterde variant. Eten moet niet alleen wetenschap zijn hè 😉
   Sesamzaad is hoe dan ook zeer rijk aan eiwitten en meervoudig onverzadigde vetten. Een gezonde en voedzame keuze dus!
   Groetjes
   Karolien

 3. Proficiat met je blog.
  Deze ontbijtgranen gebruik ik ook al een tijdje en vind het zeer lekker en gezond ik doe daar ook havervlokken bij nu zie ik dat het niet zo gezond is om dagelijks haver te gebruiken.
  Ik heb een vraagje je fruit doe dat in kleine stukjes of gebruik je de mixer?

  • Hey Marleen!
   Gezond zijn die havervlokken wel, maar niet helemaal ideaal als je vlot gewicht wil verliezen…
   Havervlokken bevatten voornamelijk koolhydraten (hier kan je meer over lezen via de link) en met alle eiwitten die in de yoghurt, noten en zaden zitten, vormt dit bovendien niet zo’n heel goede voedselcombinatie (hier kan je meer over lezen via de link). Ikzelf krijg daardoor last van een opgeblazen gevoel en futloosheid.
   Daarnaast bevat “gewone” haver steeds sporen van gluten en sommige personen kunnen hier (over)gevoelig op reageren.
   Afhankelijk van hoe je eigen lichaam in elkaar zit en van wat je doelen zijn, kan je dus al dan niet havervlokken toevoegen 🙂
   Ik hoop dat je wat geholpen bent met deze informatie?
   Wat mijn fruit betreft: ik snij het in stukken, nog niet eens zo heel kleine zelfs. Mixen kan zeker ook, maar ik heb graag wat beet en bovendien levert een mixer zoveel afwas op hè 😉
   Groetjes
   Karolien

 4. Wat betreft die noten weken: dat las ik laatst ook in het boek Hemsley + Hemsley. Schitterend boek overigens: heel weinig koolhydraten 🙂

 5. Hi Karolien,

  Waar ga je al deze zaden halen? 🙂
  Nog niet op gelet maar ga ervan uit dat ze deze niet in grote hoeveelheden hebben in een Delhaize?

  Groetjes,
  Daphné

  • Hey Daphné!
   Ik doe wel nogal een toer om overal de beste prijs te krijgen 😉 Wat wel loont, als je zo’n grote hoeveelheden verorbert als mij, want noten en zaden zijn en blijven duur!
   Noten haal ik bij de Turk. Ook het zwarte komijnzaad vind je daar. (Liefst in Brussel zelfs, want daar zijn ze nog een tikkeltje goedkoper.)
   Pompoenpitten en zonnebloempitten haal ik op de markt in Lochristi, daar staat een kraam (Karel Van der Jeught, geloof ik) met heel scherpe prijzen voor die beiden! Maar ook bij de Turk zijn die pitten heel voordelig.
   Lijnzaad en sesamzaad koop in bij Colruyt, meteen per 3 verpakkingen, om te profiteren van de hoeveelheidskorting 😉
   Chiazaad koop ik bij Action of Kruidvat. Kruidvat doet regelmatig acties: 2 zakjes + 1 gratis. Dan is dat de beste keuze! Maar bij Action zijn ze ook erg laag geprijsd!
   Een hele reis dus 😉 Maar het meeste kan je ook bij Colruyt vinden (behalve het zwarte komijnzaad), dus als je alles liever in één winkel haalt, dan denk ik dat je daar een betere koop doet dan bij Delhaize…
   Groetjes
   Karolien

 6. Hey,
  Ik kreeg deze website doorgestuurd van een nichtje. Boeiend. Ik heb zelf al heel veel gelezen over- en geexperimenteerd met voeding. Jou zadenontbijt lijkt mij heel gezond, alleen bij de sojayogurt heb ik vragen.Toeval wil dat ik net las over melk, de witte sloper, en dat daarbij soja als alternatief ook volledig wordt afgeraden. Kan je daar iets over zeggen ?

  vriendelijke groeten,
  Katrien

  • Dag Katrien
   Bedankt voor de informatie. Soja heeft inderdaad een omstreden reputatie en het is moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Een recent artikel in De Morgen (klik HIER voor de online – betalende – versie) sloeg, mijns inziens, de nagel op de kop. De Amerikaanse voedingswetenschapper Jack Norris (veganist + niet gebonden aan een bedrijf) heeft al honderden wetenschappelijke studies bestudeert over soja. Wetenschappelijk onderzoek kan je echter makkelijk sturen, afhankelijk van welke lobby je vertegenwoordigt… Zo wordt er bijvoorbeeld getest op dieren die anders reageren op soja dan mensen of er wordt alleen gefocust om een deelresultaat om het eigen gelijk te benadrukken enzovoort. (Zo gaat dat jammer genoeg niet alleen voor soja, maar voor heel veel producten…)
   Tenzij je de hele dag door soja eet, is er geen reden tot paniek, volgens Jack Norris. Het fytinezuur, waar veel om te doen is, breekt inderdaad mineralen af, maar er zitten zoveel mineralen in soja zelf (om nog maar te zwijgen over al onze andere groenten) dat het weinig uitmaakt. De isoflavonen (andere zogenaamde boosdoeners) kunnen pas kwaad als je elke dag 20 porties soja eet. Maar wie doet dat??
   Matig soja eten is prima. Ook de voedingsexperten van de vegetariërsbond staan hierachter. Het probleem is echter dat er in heel veel kant-en-klaar producten soja gedraaid wordt, zonder dat we ons hier bewust van zijn. Koekjes, snacks, pakjes en zakjes. Dus de moraal van het verhaal is om die te beperken. En wie toch veel van die producten eet, moet zich eerder zorgen maken om de grote hoeveelheden vet, suiker en zout die hij/zij daardoor binnen krijgt, in plaats van om de soja! 😉
   Maar da’s mijn standpunt natuurlijk. 🙂 Doe zelf waar je je het beste bij voelt! Hetzelfde geldt voor melkproducten: ik eet ze. Maar de porties die ik opneem zijn beperkt (wat kaas af en toe, wat yoghurt…). Ik denk er weinig over na, maar omdat ik als grootste massa steeds groenten eet, is er simpelweg niet zoveel “ruimte” meer voor andere zaken. Als ik dan toch eens echt belachelijk veel yoghurt of platte kaas heb gegeten (wat soms gebeurt, als ik in tijdsnood zit of geen fut meer heb om te koken) dan merk ik dat mijn lichaam hier niet al te blij mee is, door bijvoorbeeld sufheid en een vies gevoel in mijn mond. Iets dat je zelf dus wat moet ervaren en waarop je je eetgewoontes dan kan afstemmen 🙂
   Groetjes
   Karolien

  • Hey Lesley
   Geen enkel probleem 🙂 Die reacties zie je snel al eens over het hoofd hè!
   Je kan eigenlijk alle ingrediënten kopen bij Colruyt inderdaad, behalve het zwarte komijnzaad. Daarvoor moet je naar een Turkse of Oosterse winkel. Of op reis 🙂 Op elke markt in Turkije vind je dat!
   Veel plezier ermee!
   Groetjes
   Karolien

 7. Hallo,
  Een aantal reacties op al de vorige :
  – ik koop mijn notes/zaden idd niet in de groenwarenhuizen – veel te duur prijs/kg. Zoals Karolien koop ik een gedeelte bij de Turken en qua noten koop ik alles bij :http://www.denotekraker.eu/nl/producten/noten-groothandel. Kwaliteit is superieur.

  – Ik vind het spijtig dat telkens geschreven wordt om tarwe te vermijden. Met goedgekweekte tarwe is niets mis mee. Helaas wordt tarwe zodanig bewerkt, laat staan tarweproducten zoals brood, croissants etc. en dit geeft idd dikwijls een opgeblazen gevoel. Ik zweer jullie, eet mijn brood van biodynamisch gekweekte tarwe en een opgeblazen gevoel is er niet bij hoor ! Ook met gluten is er volgens mij niets mis mee; behalve bij glutenallergie. Helaas worden er onnodig gluten toegevoegd aan vele producten, wat absoluut niet nodig is. Mijd gewoon deze producten en je kan zonder probleem tarwe blijven eten.

  – Helaas lees ik ook telkens over sojaproducten en mais. Als er iets is dat je best kan mijden, zijn het juist deze teelten die zo gemanipuleerd worden. Dus, soja en mais producten komen bij mij niet in huis. Geef mij maar liever een goede volle room (niet deze light producten) voor die ene keer dat je dit wil gebruiken.

  – Ik lees ook over reacties van yoghurt en kwark. Ben daar volledig mee eens, maar tracht eens yoghurt of kwark te eten van schaap en/of geit en daar zullen de darmen veel makkelijker mee omgaan.

  – Nog een laatste opmerking i.v.m. gedroogd fruit. Ikzelf woon in de streek van gedroogde pruimen. Als men gedroogd fruit koopt, lees ook eens de etiketten. Bijna alle gedroogd fruit werd opnieuw gehydrateerd met water, wat wil zeggen bewaarmiddelen om ze nadien te kunnen bewaren. Enkel de pruimen waar letterlijk opstaat ‘zonder bewaarmiddelen’ – dus mi-cuit bevatten geen bewaarmiddelen. In Colruyt heb ik deze pruimen zien liggen! Gedroogde abrikozen zonder bewaarmiddelen heb ik nog nooit gevonden ! Gedroogde tomaten (mi-cuit) zonder bewaarmiddelen heb ik destijds bij de turk gevonden om op te leggen. Dadels (aan de stokjes) en vijgen kan je nog zonder bijproducten bij de turk vinden. Dus, idd gedroogd fruit zonder probleem te gebruiken, maar niet zomaar eender welk gedroogd fruit.
  Nu is er de rage van gedroogde joji bessen, maar weet dat het eten van een weliswaar gezonde appel of kiwi evenveel vitamine bevat dan de joji bessen.

  Bedankt voor de tip van lijnzaad – ik voeg dit dikwijls toe in mijn brood, maar telkens in zijn geheel. Zal eens proberen om gebroken lijnzaad toe te voegen.
  groetjes,

  • Hey Kaat
   Ik weet niet wat je precies wil weten over speltvlokken 🙂 Maar ik kan je alvast vertellen dat spelt gluten bevat en een koolhydraat is. Er wordt vaak gezegd dat spelt gezond is. Maar dat is natuurlijk heel vaag 🙂 Spelt IS gezond, maar niet gezondER dan haver of rogge of zo. Spelt zou wel heel wat minder genetisch gemanipuleerd zijn dan tarwe, dat door de eeuwen heen enorm bewerkt werd. Daarom wordt spelt ook wel een “oer”graan genoemd.
   Hopelijk heb ik hiermee je vraag wat beantwoord? 🙂
   Groetjes
   Karolien

 8. Beste,
  gebroken lijnzaad gebruik je best niet als je het in je zaadmengeling voorraad doet. Lijnzaad bestaat voor een groot deel uit olie, olie oxideert snel en wordt ranzig. vandaar koopje best geen gebroken lijnzaad. Ik breek de zadenmengeling kort, met een koffiemolen, net voor ik ze bij het fruit giet, dan voorkom je dit probleem.

 9. Beste Karolien

  Ik heb wat moeite met het vinden van de juiste yoghurt. Pure magere yoghurt, ongesuikerd (bv. merk Everyday) krijg ik echt niet binnen, net zoals de griekse variant. Wanneer ik naar de (alpro) sojavariant kijk (mijn vriend is lactose-intolerant), vrees ik elke keer dat er teveel suiker aan toegevoegd werd en koop ik deze niet. Welke yoghurt eet jij (het vaakst)? Is de alpro soya-natuur een ‘gezonde’ variant? Of beter niet dagelijks consumeren?

  Groetjes
  Olivia

 10. Hey, zo fijn om dit te lezen!
  Ik wil graag nog iets toevoegen aan info over komijnzaad.
  Dat zaad is een wonder op zich. Geneest zelfs kanker. Uiteraard in de juiste combinatie en met de juiste manier van eten en leven. Het heeft geen zin je vol te stouwen met rommel en daarbij komijnzaad of iets anders te nemen of je lichaamsproblemen op te lossen. De latijnse benaming is Nigella Sativa . Er wordt daar trouwens decennia lang wereldwijd onderzoek naar gedaan.

 11. Hoi,
  Ik vroeg mij af of die zonnebloempitten dan met schil enal in de mix gaan? Of kan je die ergens zonder schil kopen?
  Met schil heb ik precies altijd “splinters” als ik er op bijt, wat mij ook niet echt gezond lijkt voor de darmen, dus heb ze er toch maar uit gelaten..
  Groetjes Caroline

  • Hoi Caroline
   De zonnebloempitjes zijn er zonder schil. Die kan je zo gepeld kopen in supermarkten en ook bij de Turk of op de markt. De schil is niet eetbaar/verteerbaar, dus die moet je zeker niet opeten!
   Groetjes

  • Hoi Sarah
   Een portie is inderdaad nogal vaag geformuleerd 🙂 Het komt neer op zo’n 150 à 200 g in totaal. Meestal zet ik mijn kom op de weegschaal als ik mijn ontbijt bijeen scharrel en voeg ik fruit van verschillende soorten toe, tot ik maximum 200 g heb. Ik heb graag een beetje van alles: een kwartje peer, een paar aardbeien, wat bessen of mango… Het overgebleven fruit is dan voor de volgende ochtend 🙂
   Groetjes
   Karolien

 12. He Carolien,

  Vanmorgen voor het eerst ook ongeroosterde pompoen-en zonnebloempitten in mijn ontbijt gedaan, vind ik wel hard om die op te kauwen. Jij eet ze wel zo uit het zakje?
  Heerlijk jouw recepten.
  Groet,

  Maria

  • Hoi Maria
   Ben je zeker dat je gepelde pompoen- en zonnebloempitjes hebt gebruikt? Als de pel er nog rond zit, zijn ze inderdaad ontzettend taai. Vooral bij pompoenpitten zie je soms moeilijk het verschil.
   Groetjes
   Karolien

 13. Dag Karolien,

  Ik had je graag gevraagd welke natuuryoghurt je exact gebruikt voor je wekelijkse noten -en zadenmix?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Sarah

  • Hoi Sarah
   Ik gebruik meestal Alpro mild&creamy natuur, eenvoudigweg omdat ik die heel lekker vind en omdat hij plantaardig én laag in calorieën is. Maar ik wissel wel heel af en toe af. Eenvoudige witte, volle yoghurt of magere platte kaas (Bio of Everyday) gebruik ik ook wel eens.
   Groetjes
   Karolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *