granola met appel en kaneel

Appeltaartgranola

Onweerstaanbaar vind ik deze granola. Als je de pot opent en je neus erin steekt… HEA-VEN! Fantastisch om zelf van te genieten, maar ook om cadeau te geven, in een leuk glazen bokaaltje.
Zoals de naam van dit recept al aangeeft, is granola voor mij een traktatie, a special treat. Een extraatje voor in het weekend of op speciale dagen. Zelfgemaakte granola bevat heel veel goeds, maar mijn gezondheids- en lijnvriendelijkheidslatten liggen nu eenmaal erg hoog. Naast noten, pitten, gedroogd fruit en havermout, gaat er namelijk ook steeds wat extra vet- en zoetstof bij om al het natuurlijke lekkers super knapperig en heerlijk zoet te maken. En zo hoort dat! Anders mag je het geen granola noemen, naar mijn mening.
Ik had oorspronkelijk niet het plan het recept voor mijn granola te bloggen, maar door de enthousiaste reacties van mijn toch wel kritische vriendinnen (ik organiseerde nogal wat ontbijtjes tijdens de kerstvakantie), wou ik dit recept toch met jullie delen.
Voor mijn doordeweekse start van de dag, hou ik het met veel plezier op mijn pure ontbijtzadenmix  (klik hier) of havermout, als pap (klik hier, hier of hier) of rechtstreeks bij mijn yoghurt. Maar af en toe geniet ik met veel plezier van deze overheerlijke appeltaartgranola!

Karola's Kitchen - granola met appel en kaneel

Ingrediënten voor een pot:

100 g havermout
75 g blanke amandelen (dat zijn amandelen zonder velletjes)
50 g hazelnoten
50 g pecannoten
50 g zonnebloempitten
50 g pompoenpitten
80 g gedroogde appelschijfjes (zie tips)
40 g rozijnen
100 ml (vers) appelsap (zie tips)
50 ml ahornsiroop
50 ml koolzaadolie
1 tl kaneel
¼ tl gember
¼ tl fleur de sel

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Hak de amandelen, hazelnoten en pecannoten grof.
    Schep de havermout, de gehakte noten, de pitten, de specerijen en de fleur de sel goed om.
  3. Vermeng de ahornsiroop, de olie en het appelsap met elkaar en schenk het bij de droge ingrediënten en schep opnieuw alles goed om, zodat alle noten, pitten en de havermout bedekt zijn.
  4. Leg een vel (herbruikbaar) bakpapier op een bakplaat en verspreid de granola hierover. Plaats gedurende 20 tot 40 minuten in de oven en schep alles in die tijd 3x om. Nu denk je wellicht: WAT EEN MARGE? Wel, dat heeft te maken met de grootte van je oven. Of meer precies met de grootte van je bakplaat. Ik heb een mini oventje met een mini bakplaatje. Daardoor ligt de granola veel meer op elkaar gestapeld en duurt het bakken langer (40 minuten). In heel grote ovens zal je er met 20 minuten misschien zelfs al komen. Kijk dus naar de kleur en voel er eens aan, voor je beslist dat je granola klaar is.
  5. Snijd intussen de gedroogde appelschijfjes fijn en hak de rozijnen grof. Van zodra de granola uit de oven komt, vermeng je de gedroogde vruchten eronder. Laat alles volledig afkoelen en bewaar de granola in een luchtdichte pot. Hij blijft heeeeeeeel lang goed!

Tips:

Vers appelsap kan je zelf maken met een sapcentrifuge of slowjuicer. Ik heb geen van beide. Mijn vers appelsap haal ik bij mijn favoriete B&B in de Ardennen, waar ze het maken van hun eigen gekweekte, onbespoten appelen. Ik vries het in kleine, 100 ml portie in en heb er dus steeds voldoende. Als je geen geschikte keukenapparaten hebt en ook niet meteen in de Ardennen moet zijn, kijk dan eens in de natuurvoedingswinkel. Daar vind je zeker en vast ongesuikerd appelsap!

Gedroogde appelschijfjes kunnen gesuikerd zijn, zelfs in bio-winkels, dus kijk wat je koopt! De ongesuikerde zijn meer dan zoet genoeg. Bij Lidl vond ik er en bij Bio-Planet (van het merk Noberasco, de andere merken voegen extra suiker toe). Die van de Lidl zijn taaier (snijden lukt amper, ik knip ze in stukjes), ze heten ook ‘appelchips’. Ik vind ze minder lekker dan die van Noberasco.

Zoals ik hierboven reeds schreef, ontbijt ik niet elke dag met granola. Door de week eet ik mijn ontbijtzadenmix of een haverontbijt. Klik op onderstaande links voor de recepten.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten