Search

Vanille-frambozen platte kaas met chia-jam en nootjes

Ik kan leven van platte kaas, pindanoten en appels. In tijden van crisis houden ze me staande. En het overleven in mijn geïmproviseerde keuken/slaapkamer tijdens de grondige renovatie hier, heeft af en toe wel iets weg van een crisis – first world problems, ik weet het wel.
Steeds kies ik voor magere platte kaas. Deze is rijk aan eiwitten en arm aan vetten en calorieën (zie tips). Wat zoet, fris fruit erbij, nog een handje noten erbovenop en je hebt een voedzaam en eenvoudig ontbijt in een handomdraai (of lunch of avondmaal of dessertje… guilty as charged).

Karola's Kitchen - ontbijt

De chia-jam die ik in dit recept als topping gebruik is een suikervrije, smeuïge confituur gemaakt van puur, vers, gemixt fruit, dat gebonden wordt door chiazaadjes. Een methode die ik leerde uit één van mijn favoriete veggie kookboeken, The Green Kitchen Travels. Je kan deze jam zo’n 5 dagen goed afgesloten in de koelkast bewaren en ook gebruiken als beleg op een cracker of rijstwafel of als smaakmaker voor je smoothie-bowl (klik hier voor een recept). Het is een gezond alternatief voor de klassieke confituurtjes: suikervrij en bovendien blijven de vitamines veel beter behouden doordat het fruit niet kapot gekookt wordt. Vries overschotten aardbeien, frambozen en bessen in en ontdooi een portie wanneer je wat chia-jam wil maken.

Karola's Kitchen - Villeroy & BochKarola's Kitchen - vanille-frambozen platte kaas met chia-jam en nootjes
Je kan deze vanille-frambozen platte kaas afwerken met allerlei soorten noten, een zadenmix (klik hier voor een recept) of granola (klik hier voor een recept). Ik ga gewoon voor geurende, geroosterde amandelen omwille van hun hoge eiwitgehalte en lekkere smaak en pistachenoten omdat die zo ongelooflijk goed combineren met framboosjes.
Wanneer je deze vanille-frambozen platte kaas afwerkt met een muntblaadje en presenteert in mooie kommetjes, heb je trouwens ineens een gezond dessertje op tafel!

Karola's Kitchen - vanille-frambozen platte kaas met chia-jam en nootjes

Ingrediënten voor 2 ontbijtporties:

voor de chiajam (zie tips):
65 g frambozen
65 g aardbeien
1 grote el chiazaadjes
1 tl steviapoeder (zie tips)

voor de platte kaas:
500 g magere verse kaas
1 vanillepeul, uitgeschraapt
2 tot 4 tl steviapoeder, naar eigen smaak (zie tips)
125 g frambozen (hou er een stuk of 6 opzij voor de afwerking)
2 handjes pistachenoten, grof gehakt
2 handjes amandelschilfers

Bereiding:

Bereid eerst de chia-jam: Mix de frambozen en aardbeien fijn of grof (afhankelijk van je voorkeur voor jam met stukjes) en vermeng de vruchtensaus met het steviapoeder en de chiazaadjes. Zet de jam in wording minstens 15 minuten in de koelkast.

Schraap het merg uit de vanillepeul en klop dit, samen met het steviapoeder door de platte kaas. Zorg ervoor dat alle vanillezaadjes hierbij goed verdeeld worden. Voeg de frambozen toe en kneus ze licht met een vork. Schep de platte kaas nogmaals goed om.

Rooster de amandelen enkele minuten in een droge pan. Schud ze hierbij voldoende om, want ze kunnen snel aanbranden!

Schep de platte kaas in schaaltjes, leg er enkele verse frambozen bovenop, schep er wat chia-jam bij en strooi er tot slot de nootjes overheen. Afwerken met een muntblaadje maakt het extra feestelijk.

Tips:

Magere platte kaas bevat rond de 10 g eiwitten per 100 g, dat is ongeveer 3 keer zoveel als yoghurt. Griekse yoghurt vormt hierop een uitzondering: deze bevat ongeveer evenveel eiwitten als platte kaas, maar deze is dan weer veel vetter en calorierijker. De exacte voedingssamenstelling van platte kaas varieert nogal van merk tot merk, dus goed de etiketjes bekijken als je hier belang aan hecht.

Je kan allerlei smaakmakers toevoegen aan de chia-jam zoals munt of citroenzeste.

Als je niet van steviapoeder houdt, kan je uiteraard ook een andere zoetstof gebruiken. Waarom ik de voorkeur geef aan stevia, schreef ik hier neer. Even doorklikken als je er meer over wil weten dus.

Via onderstaande links kom je bij mijn andere favoriete platte kaas recepten terecht:

2 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!