rabarberclafoutish

Het vroeg wel wat om dit dessertje erdoor te krijgen. Enkele pogingen waren nodig om tot de juiste smaak en textuur te komen en ergens along the way begon mijn oven ineens ook nog moeilijk te doen. Gelukkig lust ik heel graag rabarber. En na een weekend nagelbijten kwam er gisteren een vriendelijke technieker langs die de oven in 5 minuten herstelde. (Dit zonder ook maar enige blijk te geven van ‘hahahahahaha, vrouwmens toch’-gedachten.)
Maar uiteindelijk is het dus gelukt. Zie hier een gezonde verse van clafoutis met rabarber, frambozen en vanille. De aandachtige kijker zal zien dat er van frambozen op de foto nog geen sprake is, maar tijdens het experimenteren vond ik ze toch een absolute meerwaarde in dit recept.
Originele clafoutis wordt doorgaans kersen gemaakt en er komt heel wat bloem en suiker aan te pas. Zelfs op de website van Dagelijkse Kost wordt het omschreven als een stevig nagerecht. En dat wil wat zeggen. Deze lichte, suikervrije versie die ik clafoutish heb gedoopt, is echter lief voor je lichaam. Je kan de gebakjes als dessert of ontbijt eten en de rabarber en frambozen zijn perfect vervangbaar door zo ongeveer elke andere fruitsoort. Enjoy!Karola's Kitchen - rabarberclafoutish

1 grote stengel rabarber, in dunne plakjes (= 160 g) (zie tips)
6 frambozen, gehalveerd
2 eieren
50 g magere platte kaas
3 tl Pure Via steviapoeder (zie tips)
1 vanille stokje
een handvol geschaafde amandelen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Rooster de amandelen enkele minuten in een droog pannetje tot ze net beginnen verkleuren. (Ze moeten nog de oven in, dus laat ze niet zo ver komen als wanneer je ze meteen zou gebruiken.)
  3. Schep de rabarberplakjes om met 2 tl stevia en verdeel ze over twee ovenschaaltjes. Schik er de frambozen tussen.
  4. Klop de eieren los met de platte kaas en 1 tl stevia. Snijd de vanillepeul in de lengte in twee en schraap de zaadjes er zorgvuldig uit met de botte kant van je mes. Meng ze onder het eiermengsel tot alle zaadjes goed verdeeld zijn.
  5. Schenk de eieren over de rabarber en frambozen en strooi er de amandelschilfers overheen. Plaats 20 minuten in de oven.

Tips:

In heel wat van mijn zoete recepten gebruik ik steviapoeder als zoetmiddel. Al jaren ben ik er fan van en waarom precies schreef ik eerder al eens neer (klik hier). Bij de ingrediënten specificeer ik echter nooit dat ik steeds Pure Via steviapoeder gebruik, omdat het me er niet zoveel leek toe te doen. Vorig weekend maakte ik echter bij mijn schoonouders de supersnelle zomerse ijsthee klaar met steviapoeder van een ander merk. Ik vond het anders, maar vooral veel flauwer smaken dan wanneer ik ‘m met Pure Via maak. Dus voor de geïnteresseerden: wanneer ik in m’n recepten spreek over ‘steviapoeder’ gaat dit steeds over Pure Via.

Heb je rabarber in de tuin staan en weet je niet wat ermee aan te vangen? Dan vind je hieronder vermoedelijk nog wel wat inspiratie!

 

One Comment

on “rabarberclafoutish
One Comment on “rabarberclafoutish
  1. Beste Karola, toffe gerechtjes maak jij en ik kom soms wel eens ideeen opdoen bij jou. Ik zie dat jij voorstander bent van Stevia Pure, persoonlijk kan mij dit absoluut niet bekoren, ik proef echt het verschil en vind het maar niks. Ik kan je wel een tip geven om te,zoeten met Zústo, is helemaal de echte suiker, maar is gemaakt van chicorei en maiswortel. Het is een Belgisch product dat reeds een 4- tal jaartjes op de markt is, het is super. Enkel verkrijgbaar bij Makro. Moet je zeker eens proberen is echt top zoetstof. http://www.zusto.eu/
    Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *