Search

Ontbijt uit de oven met rabarber en aardbei

Aprilse grillen maken het soms moeilijk om uit te maken waar je nu precies zin in hebt. De oplossing? Dit Ontbijt uit de oven met rabarber en aardbei. Het combineert heerlijk lente-fruit met een voedzame toplaag van granen en ei. Een smaakvol warm ontbijt voor die tragere ochtenden.

Variëren is gezond

Individuele voedingsmiddelen kunnen we nooit bestempelen als gezond of ongezond, maar gewoontes wel. ‘Variëren’ is zo’n gezonde gewoonte, in tekst en uitleg doorgaans omschreven als ‘een gevarieerd eetpatroon’. Omdat ook ik – net als vele van mijn collega’s – graag zwaai met dat begrip, wordt me regelmatig de vraag gesteld: “Maar is het dan wel gezond als ik elke dag met havermout ontbijt?”

Laat me beginnen met een antwoord te geven op die vraag: “Het hangt ervan af.” Dat is heel vaak het antwoord op voedingsvragen. Overlaad je je havermout elke ochtend met chocolade en siroop? Dan is dat niet zo’n gezonde gewoonte. Ga je meestal voor fruit en noten? Dan durf ik stellen dat dat een gezonde gewoonte is. Opnieuw hangt het er dan van af wat je met de rest van je eetpatroon doet uiteraard. (Nuanceren en uitzoomen… Ook zeer gezond ;))

Een dagelijks havermoutontbijt kan perfect passen in een gezond eetpatroon! En als je daarbij nog enigszins kan variëren en daar ook plezier uit haalt, dan heb je er weer een fijne gezonde gewoonte bij. Je kan variëren met de toppings: het fruit, de noten, eventueel de melk of yoghurt die je gebruikt… Maar wist je dat je ook vrij eenvoudig kan variëren met de havermout zelf?

Bovenaanzicht van een zwart, rond ovenschoteltje gevuld met een gebakken ontbijt met havervlokken en ei. Er is een schep genomen uit het warme ontbijt. Er ligt gegaarde rabarber en aardbei op de bodem.

Waarom is variatie belangrijk?

Haver is niet het enige graan dat je kan inzetten om je favoriete haverontbijtjes te maken. Nog tal van andere graansoorten kennen gelijkaardige graanproducten. Van spelt worden bijvoorbeeld ook speltvlokken gemaakt. Hetzelfde geldt voor onder meer tarwe, gerst en boekweit (dat eigenlijk geen graan is, maar zich wel heel erg gelijkaardig gedraagt).

Granen zijn belangrijke eiwitleveranciers. Ze bevatten zo’n 13 g eiwitten per 100 g. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, zoals een parelsnoer gemaakt is van parels. Van de 20 aminozuren die er bestaan, kunnen wij mensen er 9 niet zelf aanmaken. Die moeten we dus uit onze voeding halen. Daar waar dierlijke eiwitbronnen doorgaans al die essentiële aminozuren aanleveren, bevat elk type plantaardig voeding maar een aantal van die belangrijke bouwstenen (er zijn uitzonderingen, maar daar gaat het vandaag even niet over :)). Door te combineren en variëren kan je die imperfectie echter perfect opvangen! (Een veel uitgebreidere uitleg over eiwitten, aminozuren en het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen, lees je in mijn tweede boek Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond.)

Je hoeft helemaal niet te tellen en rekenen en meten. Je hoeft zelfs niet naar 3 verschillende winkels om al die verschillende vlokken in huis te halen. Er bestaat een kant-en-klaar product waar ik al jaren fan van ben: de Delhaize 5-granen vlokkenmix. Het zijn geen 5 granen, het zijn er 4: haver, gerst, tarwe en spelt (waarbij tarwe in 2 gedaantes voorkomt)

Dit Ontbijt uit de oven met rabarber en aardbei is dus meer dan enkel een haverontbijt! Hoewel heel het verhaal van de aminozuren in dit geval minder van tel is, vermits ik in dit recept ook een kippenei gebruik, dat al onze behoeftes perfect vervult. Toch is zelfs hier de verscheidenheid aan graantjes een pluspunt, vermits alle granen ook andere mineralen en sporenelementen bevatten. Begrijp me niet verkeerd: havermout is niet slecht(er). Havermout is geweldig. Variëren in voedingsmiddelen maakt eten gewoon boeiender. Voor je smaakpapillen en voor je lijf. Smakelijk!

– Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Delhaize – 

Ontbijt uit de oven met rabarber en aardbei

Dit ontbijt van volle granen, ei, rabarber, aardbei en vanille smaakt niet alleen verrukkelijk. Je huis wordt gevuld met de beste geur ooit! Lekker, voedzaam en een tikkeltje luxueus. Geniet ervan!
4.86 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Ontbijt
Porties 1

Ingrediënten
  

Voor de fruitlaag

  • 1 steel rabarber
  • 1/2 tl (plantaardige) bakboter of neutrale olie
  • 2 el water
  • 2 tl suikervervanger of suiker (zie tips)
  • een snuifje vanillepoeder (zie tips)
  • 3 grote aardbeien (ca. 85 g)

Voor de toplaag

  • 1 ei
  • 60 ml plantaardige melk (= 4 el)
  • 1 tl suikervervanger of suiker (zie tips)
  • 1 tl vanille-extract
  • 35 g Delhaize bio 5-vlokkenmix (zie inleiding)
  • 1 el aardbeienconfituur (zie tips)
  • een klein handje amandelschilfers

Voor erbij, optioneel

  • Griekse yoghurt
  • ahornsiroop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Spoelde rabarber schoon en snij de steel in stukjes van een halve centimeter dik.
  • Smelt de plantaardige boter in een steelpannetje en stoof de rabarber kort aan. Voeg na 2 minuten 2 el water, 2 tl suikervervanger en een snuifje vanillepoeder toe. Laat enkele minuten sudderen, tot de rabarber zacht en gaar is, maar nog niet uit elkaar valt.
  • Spoel de aardbeien en snijd ze in middelgrote stukjes. Haal de rabarber van het vuur en roer er de aardbeien door. Schep het fruit in een vuurvast schaaltje.
  • Klop het ei los met de melk, 1 tl suikervervanger en 1 tl vanille-extract. Doe dit voldoende lang en krachtig, totdat er een schuimlaag op het mengsel komt te staan. Schep er dan de graanvlokken door.
  • Schenk het ei-mengsel over het fruit en verdeel de granen gelijkmatig. Verdeel kleine hoopjes van de aardbeienconfituur over het schaaltje. (Die zakken naar beneden maar dat is de bedoeling!) Strooi er amandelschilfers overheen en zet 20 à 25 minuten in de oven.
  • Serveer indien gewenst met wat Griekse yoghurt en ahornsiroop. (Ik zeg 'indien gewenst', maar echt doen. Te lekker.)

Bovenaanzicht van een zwart, rond ovenschoteltje gevuld met een gebakken ontbijt met havervlokken en ei. Er werd geschept in het gebak. Je ziet roze tinten van gegaarde rabarber en aardbei op de bodem. Het ontbijt werd afgewerkt met Griekse yoghurt.

Ontbijt uit de oven met rabarber en aardbei: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Zoals ik in de inleiding al vertelde, gebruik ik de Delhaize bio 5-granen vlokkenmix. Zoals de naam het zegt zijn dit vlokken, wat betekent dat ze niet verknipt zijn, zoals havermout. Als je de vlokkenmix niet kan vinden, gebruik dan zeker havervlokken en geen havermout. Deze laatste geeft in dit recept veel te weinig textuur.
  • In dit recept gebruik ik een één-op-éénsuikervervanger. Dat betekent dat je de suikervervanger in eenzelfde verhouding als suiker kan gebruiken. Kijk op de verpakking: je hebt namelijk ook één-op-tweesuikervervangers. Die kan je ook perfect gebruiken voor dit recept. Neem dan half zoveel als in het recept staat.
    Let op! Er zijn suikervervangers die klonteren wanneer je ze rechtstreeks met ei mengt. Aangezien dat in dit recept nodig is, zijn deze dus niet geschikt.
    Als je al moe wordt van deze uitleg alleen (en als je het budgetvriendelijker wil houden) kan je ook gewoon suiker gebruiken 🙂
  • Ik vind verse aardbeien in dit recept lekkerder dan diepgevroren aardbeien. Die zijn wat zuurder en compenseren de rabarber niet genoeg. Getest en afgekeurd.
  • De aardbeienconfituur die ik gebruik is de Delhaize 81% fruit. Een lijn confituurtjes met 81% fruit en het laagste suikergehalte dat ik tot hiertoe bij een confituur gezien heb. De rode vruchten is de standaard hier in huis, maar voor dit recept gebruikte ik de aardbeienconfituur.
  • Het vanillepoeder dat ik gebruik is gesuikerd vanillepoeder van Vahiné, te vinden bij de bakproducten van Delhaize. Dat “gesuikerd” doet je misschien terugschrikken, maar je gebruikt slechts zo weinig van dit poeder dat de hoeveelheid suiker die je aan je recept toevoegt niet eens meetbaar is. Ongesuikerd vanillepoeder vindt je bij speciaalzaken en is een stuk duurder.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik glutenvrije havervlokken. (Dit is niet hetzelfde als havermout! Zie het eerste punt hierboven.)
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij als je plantaardige melk gebruikt.
  • Ander fruit
    Ik wilde even vol inzetten op de lente met rabarber en aardbei, maar je kan gerust ook enkel rood fruit gebruik of gestoofde appel of exotischer met mango en ananas of waar je creativiteit je ook geen leidt. Het is belangrijk om wel wat na te denken over de zoetkracht van het fruit dat je gebruikt: diepgevroren rood fruit zal bijvoorbeeld nog wat zoetstof nodig hebben, maar zoete mango en blauwe bessen dan weer niet. De confituur gebruik ik hier variatie in de texturen te creëren, maar vooral ook voor een extra zoete toets. Dat is nodig om de scherpte en zuurtegraad van de rabarber te compenseren, maar geen must als je met zoeter fruit werkt.

Nog rabarber-inspiratie?

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

44 reacties

  1. Hoi Karolien, met de stijgende energieprijzen zie ik er vaak tegenop om voor een eenpersoonsportie (ontbijt meestal) de oven op te zetten… De microgolf verbruikt veel minder energie. Kan je bij sommige ovenreceptjes tips en tricks voor een alternatieve bereidingswijze bv in de microgolf toevoegen? Je receptjes zijn trouwens heel lekker!

    1. Hey Ann, ik begrijp je gedachtengang en hou je vraag in mijn achterhoofd. Ik moet zeggen dat ik zelf nooit de microgolfoven gebruik om e koken (enkel om op te warmen) en de ervaring die ik er mee, vooral met “bakken” is eigenlijk allesbehalve positief… Maar ik zal eens op zoek gaan naar tips!

  2. 5 sterren
    Overheerlijk gerechtje! Ook voor de dag nadien nog perfect. Ik heb het ook al een keer met diepvriesframboosjes en fruit dat bijna slecht werd (peer, appel en perzik) gemaakt. Bedankt voor dit lekkere gerechtje!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!