Asperge-to-the-rescue soep

Het is weer aspergetijd! Genieten… 😉
Deze koningin van de groente gebruikte ik tijdens het vorige seizoen al in heel wat gerechten: in een ovenschotel met rucola en Parmezaan, met spinazie en makreel en – een variant op de klassieker – met ei, dille en lompviseitjes (die je – weten we intussen – prima kan vervangen door vegan Cavi-Art).
Elke aspergeschotel geeft mij een heerlijke, grote dosis lente! Ze komen hier dan ook vaak op tafel van zodra ze in de winkelrekken liggen. Maar euhm… Goedkoop is dit witte goud niet bepaald te noemen… Ik ben iemand die makkelijker geld uitgeeft aan eten dan aan kleren, dus die paar extra euro’s zullen me echter niet tegenhouden. Maar dan wil ik er ook wel ten volle van profiteren! En die berg asperge-afval die steeds overblijft na het schoonmaken van die lange stelen zomaar in de GFT-bak zwieren… Ik heb het vaak gedaan, maar ‘t deed me keer op keer toch echt wel pijn. Een vriendin van me vertelde dat ze de schillen nog gebruikte om een bouillon van te maken. Zo ongelooflijk logisch!
Ik hou echter niet zo van watersoep. Vandaar de Philadelphia in dit recept, die maakt het lekker romig. Maar niet zwaar uiteraard. Daar doen we niet aan mee.

aspergesoep

Ingrediënten voor twee grote porties:
de schillen en taaie uiteindes van 2 bussels witte asperges
1 el Philadelphia light met knoflook&kruiden
1 1/2 vetarme groentebouillonblokjes
versgemalen peper en grof zeezout
750 ml kokend water
een grote handvol bladpeterselie, grof gehakt

Bereiding:

  1. Doe het asperge-afval, de bouillonblokjes en het water in een pot met deksel en breng aan de kook. Laat 30 tot 40 minuten doorkoken en vervolgens een beetje afkoelen.
  2. Giet de soep doorheen een zeef en vang het kookvocht op. Druk de stelen en schillen goed aan met een lepel, zodat je het sap, de smaak en de (nog niet kapot gekookte) vitamines zoveel mogelijk opvangt!
  3. Breng op smaak met peper en zout en voeg ook de Philadelphia toe. Door de soep met een klopper stevig door te roeren, zorg je ervoor dat de Philadelphia zich mooi homogeen verdeelt.
  4. Werk af met een handvol verse peterselie.

Tips:

Klik hier om een asperge-schil-instructiefilmpje te zien. Ik spreek altijd van het “breken” van de asperges in mijn recepten en hier zie je goed wat ik daar dus juist mee bedoel. Ik moet wel zeggen dat ik deze breektechniek ook voor witte asperges toepas en niet alleen voor de groene (zoals in het filmpje). Je houdt wel minder asperge over dan, maar ik vind het “veiliger”. Alle taaie delen zijn dan zeker weg! Vooral als ik voor bezoek kook, wijk ik daarom niet af van de breekmethode. Zijn er ergere dingen in het leven dan gasten die klagen over draderige asperges?? Ah. Ik dacht het ook niet.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten