superfoods

Het stond al heel lang op mijn to-blog-lijstje… En enkele boeiende reacties op de Karola’s Kitchen Facebookpagina vorige week gaven me uiteindelijk de nodige schop onder mijn gat.
Een stukje over superfoods schrijven.
Niets neutraals uiteraard. Maar mijn onge-Keltisch-zouten mening.

Het woord
Om te beginnen vind ik het woord superfood één van de belachelijkste nieuwe woorden van de afgelopen 10 jaar. En met concurrenten als swaffelen, ontvrienden, selfie, frietchinees en tentsletje wil dat wel iets zeggen.
Het is een misleidend woord. Alsof dat ene voedingsmiddel zoveel waardevoller is dan allerlei anderen. Alsof je ineens supergezond en superfit en supermooi gaat worden door superveel van dat ene superfood te eten.
Wie gelooft dat eigenlijk??

Wij allemaal een beetje zeker…?
Want wij, moderne mensen met onze snelle levens en onze voortdurende stressjes, wij houden van quick fixes. Wij houden van makkelijke, instant oplossingen.
Wij horen graag dat we een heel jaar lang mogen brassen en de beest uithangen, zolang we in de lente maar een weekje detoxen.
Wij horen ook graag dat een vitaminekuurtje ons wel weer de nodige energie zal geven, want elke dag fruit en groenten eten is toch wel lastig…
Wij horen graag dat we in enkele weken die kilo’s kunnen verliezen die we jaren aan een stuk verzameld hebben.
Wij horen graag dat we supplementen kunnen nemen om beter te slapen, om daarna supplementen te nemen om fitter en vitaler te zijn.
Wij horen graag dat één eetlepel simpele superzaadjes per dag ons er weer helemaal bovenop zal brengen.
Wij geloven heel graag in zo’n dingen. Want het zou ongelooflijk fantastisch zijn als ze ook effectief waar zouden zijn.
Maar ’t is zoals Dr. Phil zegt: “What seems to good to be true, usually is.”

De wetenschap
Tot op vandaag is er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs voor de miraculeuze werking van al die supervoedingsmiddelen. Reclamemensen zijn wild met de superfood-kaart beginnen zwaaien, niet wetenschappers.
Ik ben niet tegen chiazaadjes, gojibessen, spirulina en bijenpollen. Hoegenaamd niet. Ik vind ze een verrijking, een ontdekking en een leuke afwisseling. Niet meer, niet minder. Ik koop graag nieuwe voedingsmiddelen! Gewoon omdat ik nieuwsgierig ben naar de smaak en textuur. Niet naar eventuele magische krachten.
Zo vond ik het opzwellen van chiazaadjes een ware ontdekking! Ze zijn daarom een vaste waarde geworden in mijn ontbijtzadenmix.
Spirulina verraste me dan weer door zijn hoge eiwitgehalte: superhandig voor een after-workout-smoothie!
Gojibessen vind ik niet erg lekker. Punt.
Hennepzaad vind ik geen enkele meerwaarde hebben qua smaak noch voedingswaarde ten opzichte van pompoen- en zonnebloempitten. Ook die relatie was dus maar van korte duur.
Bijenpollen spreken zo hard tot mijn verbeelding dat ik ze zeker nog ga uitproberen.
En een heel lange lijst andere superfoods zal hoogstwaarschijnlijk nooit in mijn keukentje belanden.

De saaiheid
Ik ben er heilig van overtuigd dat consequent gezond eten en leven de enige, weinig spectaculaire sleutel is voor een goede gezondheid. De sleutel die wijzelf in handen hebben althans. Onze genen en Het Lot hebben jammer genoeg ook nog van alles in de pap te brokken…
Ik doe mijn best om genoeg te slapen en regelmatig te leven. Ik ga enkele keren per week lopen en doe net wat te weinig krachtoefeningen. Ik hou van fietsen en wandelen. Ik ben verslaafd aan groenten en fruit en ik ben zuinig met ongeveer al de rest. Ik probeer dingen die me stress geven te mijden en ik lach zoveel mogelijk. En ik geniet van mijn gezonde levensstijl. Niks gaat tegen mijn zin. Als ik geen goesting heb om te lopen, dan loop ik niet en als ik heel veel zin heb in een stuk applecrumbletaart, dan eet ik een stuk. Ik ben de doodgewone saai- en voorspelbaarheid zelve. En ik vind dat prima zo. Ik laat die shotjes tarwegras dus graag aan de hipsters van deze wereld. Ik ben meer een broccoli kind of girl.

 

Andere ongezouten meningen over hippe trends, vitaminesupplementen en rage-diëten, blogde ik in onderstaande posts:

 • Gewoon eten
  “Die veelbelovende instant voedingsadviezen die godganse dagen op ons afkomen zijn niet de oplossing. Ze zijn net het probleem.”
 • De onzin van vitaminesupplementen
  “Laat de voedings- en farma-industrie je dus niets aanpraten. Je hebt geen extra vitamines nodig.”

4 Comments

on “superfoods
4 Comments on “superfoods
 1. Bijenpollen zijn een jeugdherinnerig voor mij!! Mijn bompa was imker en telkens wanneer we ziek waren, was het advies “ne goeie lepel heuning, manneke, en ge staat morgen terug te dansen”. En af en toe trakteerde hij ons op een lepeltje honing mét bijenpollen. Alsof een engeltje op je tong….
  Alleen is mijn bompaatje niet meer en lijkt geen enkele imker nog bijenpollen te hebben!
  Iemand enig idee waar ik ze kan vinden? ( regio Antwerpen) Liefst niet in de supermarkt…

  • Hey Patricia
   Ik ben alleen nog maar in bio-winkels bijenpollen tegengekomen, maar heb er dus nog nooit gekocht! Geen specialist ter zake dus… Als ik er meer info over vind, laat ik je het zeker en vast weten!
   Groetjes
   Karolien

 2. Pingback: Reads | ☁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *