Search

Mijn tips voor een geslaagde groentebarbecue

Gezellig barbecueën tot de zon helemaal onder is en de muggen echt teveel op je zenuwen werken. Het hoort bij zomer. Het ís zomer. Dat er bij barbecues vaak excessieve hoeveelheden vlees moeten aanrukken, vind ik een ontzettend jammerlijke gewoonte. Een heel betoog zou ik erover kunnen neerschrijven. Ik steek mijn energie echter liever in het delen van wat inspirerende tips om van een barbecue een kleurrijk groentefestijn te maken, waar zelfs de grootste carnivoren zich met plezier op storten!

Karola's Kitchen - groenten op de barbecue

1. LOSSE GROENTES OP DE GRILL
Allerlei groentes kan je perfect los op het barbecuerooster leggen. Als je het risico op verloren zieltjes wil beperken, kan je altijd een grillrekje aanschaffen, waartussen je de groentes klemt. Je kan voor verschillende bereidingswijzen kiezen:

  • Geniet ervan, in al hun eenvoud en wrijf ze simpelweg in met olijfolie, versgemalen peper en grof zeezout. Op die manier vind ik groene asperges bijvoorbeeld erg lekker. Maar ook dikke plakken geroosterde aubergine zijn heerlijk. Op voorhand wel even “ontbitteren” (klik HIER voor de instructies) en goed inwrijven met voldoende olijfolie. Maïskolven zijn ook een echte aanrader! Plooi de bladeren naar achteren en verwijder de haren. Wikkel twee van de blaadjes rondom rond de rest en leg er een knoop in, zodat je een soort van handvatje maakt. Echt super lekker en nostalgisch gezellig.
  • Je kan groentes ook wat extra pit geven door ze (minstens een uurtje) te marineren in een lekker mengsel van olie, kruiden en specerijen. Plakken courgette bijvoorbeeld zijn heerlijk in een marinade van 1 el olijfolie, 2 tl honing, 2 tl ras-el-hanout, 1 tl gedroogde oregano en een teentje geperste knoflook. Van bloemkool kan je heerlijke gemarineerde steaks maken: klik HIER voor het recept.

Karola's Kitchen - groenten op de barbecueKarola's Kitchen - groenten op de barbecue

2. GROENTEBROCHETTES
Ik vind groentebrochettes leuk omdat ze zo kleurrijk en feestelijk zijn.

  • Ik blogde eerder al een recept voor satés van gemarineerde champignons en rode uien: klik HIER voor het recept.
  • Bij deze barbecue spiesde ik paprika, courgette en tofu (gemarineerd in het mengsel dat ik hierboven beschreef).
  • Fouten maken is bijna onmogelijk met groentesatés: gewoon aan je degen rijgen wat je lekker en mooi vindt. Waar je wel mee moet opletten als je je fantasie de vrije loop laat, is de gaartijd van groentes. Wortelen en wortelgewassen (zoals bieten, pastinaak, rapen…) moet veel langer garen dan zachtere groenten. Die zijn dus niet goed door elkaar te combineren. Tomaatjes zijn dan weer supersnel gaar, hou daar ook rekening mee.

Karola's Kitchen - groenten op de barbecue

3. PAPILLOTTEN
Oftewel: cadeautjes! Daar waar ik de brochettes net nog afraadde voor die harde groentes, is een papillot hiervoor veel beter geschikt.

  • Verpak jonge worteltjes in een zelf gefabriceerd aluminiumfoliezakje, besprenkel ze met citroensap en wat olijfolie, bestrooi met peper en zout en steek er een laurierblaadje bij. Plooi het pakketje goed dicht, maar zorg dat er zeker nog voldoende lucht boven de worteltjes zit. Plaats het zo’n 30 tot 40 minuten op de heetste plek van de barbecue.
  • Zoete aardappel kan je op die manier ook heerlijk bereiden: Goed spoelen (niet schillen) en in plakken van zo’n centimeter dik snijden, vervolgens insmeren met olijfolie, versgemalen peper en grof zeezout en blaadjes verse tijm. De plakjes terug bij elkaar brengen tot de oorspronkelijke aardappel, verpakken in aluminiumfolie en zo’n 45 minuten op het heetste punt van de barbecue plaatsen.
  • Ik wijk graag even van het groentepad af om mijn enthousiasme over vispapillotten met jullie te delen: by far de makkelijkste manier om vis te bereiden op de barbecue. Ik blogde eerder al een recept voor overheerlijke zalmpapillottes (klik HIER voor het recept) maar laat je verbeelding gerust de vrije loop gaan!

4. BIJGERECHTEN
Nog meer groenten! Ook naast de barbecue. Nooit maak ik pasta- of rijst- of quinoa- of consoortensalades als bijgerechten. En ik geef ook geen brood. En ik voeg ook geen kazen toe aan side dishes. Uiteraard mag jij dat allemaal wel doen, als je daar zin in hebt hè 🙂 Maar voor mij is een barbecue een all you can eat festijn en ik eet graag tot ik me amper nog kan bewegen 😀 Dat doe ik veel liever met lichte groentes, die vervolgens ook relatief snel verteren. En pure groentesalades zijn allesbehalve saai.

  • Eén van mijn favorieten én succesnummers is de lekkerste tomatensalade van Pascale Naessens. Het recept vind je HIER, want ik blogde er al eens eerder over (maar laat de mozzarella achterwege).
  • Een andere topper is mijn “radijsjes en zo met pistachenoten en een yoghurtsausje”. Je kan hier nog wat gekookte broccoli aan toevoegen om nog meer volume te creëren. En ook granaatappelpitjes passen er super goed bij! (Klik HIER voor het recept.)
  • Of maak mijn “vanalles salade met sardines”, zonder de sardines (klik HIER voor het recept).
  • Wat ik ook steeds voorzie is een kom ijsbergsla of gemende groene salade. Ik vind het fijn al die intense smaken af te wisselen met wat frisse sla.

Karola's Kitchen - groenten op de barbecue

5. SAUSJES
Ook hier hou ik het graag licht, want sausjes zijn venijnig. Een lepeltje van dit en een schepje van dat en het lijkt allemaal niets maar de calorieën tikken genadeloos aan.

  • Steevast maak ik een kruidenyoghurt van magere Griekse yoghurt en alle mogelijke verse kruiden die je maar kan vinden. Hak ze fijn en breng op smaak met versgemalen peper en grof zeezout. Ook wat kappertjes, een lente-uitje of een fijngehakt augurkje passen hier goed in. Een soort van tartaarsausje heb je eigenlijk dan hè.
  • Een andere dip die altijd scoort is guacamole. Of mijn versie ervan. Klik HIER door naar het recept.
  • Zet ook een fles kwalitatieve olijfolie op tafel. Ik ontdekte net de olie van Casa Astrid: zo puur! En heerlijk eerlijk geproduceerd, wat ik altijd een fijne meerwaarde vind. Je kan er zelf ook een lekkere, grove kruidenolie mee maken. Zalig op die groentes die recht van het vuur komen. Ik maakte een dergelijke olie al eens bij asperges en een halfzacht eitje: Klik HIER door naar de instructies.
  • Voorzie ook steeds een peper- en zoutmolentje op tafel en leg hier en daar halve limoenen en citroenen neer. Zo kan ieder naar zijn zin alle gerechten verder op smaak brengen.

Karola's Kitchen - groenten op de barbecueKarola's Kitchen - groenten op de barbecue

6. KEN JE GASTEN
Een gouden tip: Benadruk niet dat er veel groenten zijn. Schreeuw niet van de daken dat het veggie of gezond is. De Bourgondische Belg kan dat allemaal nog niet zo goed aan. Bij mij gaat die vlieger dankzij Karola’s Kitchen natuurlijk niet meer op. Mijn gasten komen met bepaalde veggie-verwachtingen en dat is lang niet altijd met volle goesting.
Weet ik dat ik een iets ruimdenkender publiek over de vloer krijg, dan hou ik het helemaal vegetarisch en zo goed als koolhydraatarm, op wat zoete aardappel en maïs na. Ik laat me dan ook graag gaan in het experimenteren met nieuwe gerechtjes.
Als ik sceptici ontvang, dan haal ik graag alles uit de kast: een mooi gedekte, propvolle tafel en bont gekleurde gerechten doen de meesten meteen al hun twijfels over boord gooien.
Als je gasten over de vloer krijgt, die nog wat fanatieker zijn dan de sceptici – laten we hen “de tegenstanders” noemen – dan haal je ’t niet met alleen wat mooi servies, vrees ik. Voor hen voorzie ik wat extra’s: Met wat vis, een scampi-brochette, mayonaise en geroosterde aardappeltjes erbij is werkelijk iedereen tot in de puntjes voldaan. En dat wil je uiteindelijk toch, als gastvrouw of -heer.

Karola's Kitchen - groenten op de barbecue

Karola's Kitchen - groenten op de barbecue
Hopelijk konden mijn groentefestijntips je inspireren om snel zelf aan de slag te gaan tijdens een gezonde, vleesarme of helemaal veggie barbecue. Geniet ervan!

 

 

7 reacties

  1. Mmm, dat ziet er allemaal overheerlijk uit… Ik was héél nieuwsgierig naar deze blogpost dankzij je teasers op social media!

    Hier zijn maïskolven en groene asperges op de BBQ ook altijd een voltreffer 🙂 ik maak meestal wel nog een gemarineerd tofuspiesje of iets dergelijks voor erbij

    1. De maïskolven waren een nieuwigheid hier: heerlijk! In mijn kindertijd wel ooit gegeten, maar ik kon me de smaak amper nog herinneren 🙂
      Ik kies dan toch liever voor wat vis dan voor tofu, als ik al iets anders dan groenten maak. Maar ik weet dat dat voor jou geen optie is natuurlijk 😉

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!