Aubergine en Quorn op z’n Marokkaans

Ik gebruik nauwelijks zogeheten “vleesvervangers”. Ik eet dan wel geen vlees en gevogelte, maar doordat ik wel kaas, zuivel- en sojaproducten, noten en zaden en af en toe wat vis eet, krijg ik meer dan genoeg eiwitten binnen. En ik eet al 20 jaar op die manier, ik loop nog steeds fris&fruitig rond! Doorgaans eten wij Westerlingen veel te veel proteïnen. Voor een tekort moet je dus niet zo snel schrik hebben. Al die vervangproducten hebben trouwens in hun pure vorm nauwelijks smaak, naar mijn mening. Tofu, seitan, Quorn… Heel erg boeiend vind ik ze niet. En in worsten en burgers en schnitzels gedraaid, bevatten ze dan weer heel wat vet en calorieën. Ik gebruik ze dus enkel als ze echt een meerwaarde bieden aan het gerecht.  En dat is hier absoluut het geval!

aubergine en quorn op z'n Marokkaans (640x389)

Ingrediënten voor één grote eter:

1 aubergine, in blokjes
2 raapjes, geschild en in blokjes
2 tomaten, in blokjes
een grote handvol verse spinazie
1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
1 teentje knoflook, geperst
een handvol cashewnoten
100 g Quorngehakt
1 kl olijfolie
½ kl gedroogde oregano
¼ kl ras-el-hanout
¼ kl gemalen komijn
¼ kl harissa
een flinke snuif gemalen gedroogde chilipeper
peper en zout

Bereiding: 

  1. Verhit de olijfolie in een wok en stoof de ui enkele minuten. Voeg de raapjes, aubergine en knoflook toe en roerbak zo’n 10 minuten. Meng vervolgens de tomaten en alle kruiden en specerijen onder de groenten en laat nog eens zo’n 10 minuten garen.
  2. Voeg uiteindelijk het Quorngehakt bij de groenten en laat nog enkele minuten meekoken.
  3. Rooster de cashewnoten enkele minuten in een droge pan. Let erop dat de nootjes niet aanbranden!
  4. Schep de spinazie onder de groenten en laat in enkele minuten slinken.
  5. Schep de groenten op een bord en strooi de cashewnoten erover.

Geen paniek!

Ras-el-hanout is een Marokkaanse kruidenmengeling. Harissa is een pikante pasta van rode peper, verkrijgbaar in tubes. Beide kan je simpelweg bij o.a. Colruyt vinden.

Tip:

De raapjes snijd je best iets kleiner dan de aubergine, omdat ze minder snel garen. Zo vermijd je dat je aubergines pap zijn, terwijl je raapjes nog steenhard blijken.

Quorn is niet geschikt voor veganisten en mensen met glutenintolerantie. Weet wat je eet en lees eerst eens even na wat Quorn nu eigenlijk is

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten