broccoli- en aspergetaartjes met feta en munt

Broccoli- en aspergetaartjes met feta en munt

Deze mooie taartjes zijn perfect als lichte lunch op een minder drukke dag of als starter van een zomers diner. Het is misschien even wennen, zo’n quiche zonder bladerdeeg, maar ik vind dit zoveel lekkerder! In mijn bodemloze taartjes draait het, zoals in al mijn gerechten, om de groenten. Omdat ik daardoor het technisch probleem creëer dat je een dergelijke taart niet mooi in punten kan opscheppen, schafte ik mij enkele mooie, kleine taartvormpjes aan. Handig en elegant! En bovendien vind ik uit-de-pot-eten extreem gezellig.
De eieren in dit gerechtje leveren een mooie portie proteïnen en de feta laat zowel de asperges als de broccoli helemaal tot hun recht komen. Heerlijke combinaties! Munt staat voor mij gelijk aan zon en zomer en wat snippertjes zijn voldoende om de taartjes een fris accent te geven en helemaal fabuleus en af te maken.
Dat dit gerecht niet alleen geweldig lekker, maar ook geweldig gezond is, spreekt voor zich. Er zit broccoli in! My favourite! (Ik zie het broccoliboompje zelfs zo graag, dat ik er een heel artikel over schreef 😉 )
Ook doodeenvoudige kippeneieren zijn volgens mij absoluut supereten! Daarover kan je alles lezen via deze link.
Maar nu terug naar die cutiepies!

broccoli- en aspergetaartjes met feta en munt

Ingrediënten voor 4 kleine taartjes:

½ tot ¾ broccoli, in kleine roosjes
12 groene asperges, uiteindes afgebroken (zie tip)
2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
een handvol verse muntblaadjes, in fijne reepjes
2 eieren
2 eiwitten
2 el gewone melk (of ongezoete soja- of rijstmelk, als je lactose-intolerant bent)
100 g feta
versgemalen peper en grof zout

Bereiding:

Breng een grote pot water aan de kook en gaar de asperges en broccoli in 4 à 5 minuten. Dit mag gerust samen dus. Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Klop de eieren, eiwitten en melk los, tot een glad mengsel. Kruid met versgemalen peper en grof zeezout.

Schik de groenten in de taartvormpjes. Halveer de asperges en leg de onderste helften onderaan in de vormpjes. De bovenste helften komen daarbovenop, zodat de mooie kopjes zichtbaar blijven.
(Ik koos ervoor om 2 broccoli- en 2 aspergetaartjes te maken, maar je kan ze uiteraard ook combineren. Of je kan een grotere taart maken natuurlijk, maar denk eraan dat het opscheppen niet echt vlekkeloos kan verlopen.)
Strooi de lente-uitjes bovenop de groenten.

Klop het eimengsel nog even op en verdeel het over de vormpjes. Verkruimel ook ¼ van de feta boven elk taartje.

Plaats 20 tot 25 minuten in de oven en strooi, vlak voor het opdienen, de versnipperde munt over de taartjes.

Tip:

Ik maakte al eerder een bodemloze quiche, gebaseerd op hetzelfde principe: een versie met witte asperges, rucola en parmezaan!

Dat ik broccoli en feta geweldig goed vind passen samen, is niets nieuws. Ben jij ook fan van deze combinatie? Dan zijn volgende recepten misschien ook wel iets voor jou!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten