Search

Chickpea tikka masala

Eén van onze favoriete, Gentse restaurants is Indian Curry House. De authentieke, Indische keuken geserveerd door een immer enthousiaste gastheer met een leuk accent en een spierwitte, brede glimlach. We bestellen er het liefste allerlei kleine gerechtjes, om te delen. Omdat er heel wat groenten op de kaart staan, is het niet zo moeilijk hier mijn smaak te vinden. En ook met peulvruchten kunnen de Indiërs goed overweg: zowel linzen als kikkererwten zijn niet weg te denken uit hun keuken.
Ik ben niet thuis in het bereiden van de Indische cuisine: hun kruiden- en specerijenmengsels zijn voorlopig een onopgelost vraagstuk voor me. Dus om te beginnen – en meer nog omdat het ook wel eens snel mag gaan – gebruikte ik in dit gerecht de Patak’s Tikka Masala Curry Pasta (glutenvrij, lactosevrij en veggie) uit het uitgebreide wereldkeukenassortiment van Delhaize, verder op smaak gebracht met verse knoflook en gember, kokosmelk en veel bladpeterselie.

Toen ik mijn lief naar zijn mening vroeg, zei hij: ‘Lekker! Maar da’s wel niet zoals bij de Indiër?’ En toen ik dan even doorspitte naar wat er dan precies wel zo anders was, bleek het vooral om de hoeveelheid saus te gaan. Tijdens onze Indische restaurantervaringen speelt saus inderdaad de hoofdrol, heel héél rijkelijk aanwezig in zowat elk gerecht. Als ik het voor het zeggen heb, staan de groenten echter in de kijker 😉 En door ietsje minder kwistig te zijn met de saus, vermijd ik makkelijk een overschot aan calorieën. Wil je het toch meer “zoals bij de Indiër”, verdubbel dan de ingrediënten voor de saus. Ik maak die extra portie saus apart (zie tips). Iedereen blij!

Karola's Kitchen - Chickpea tikka masala

Ingrediënten voor 2 personen:

voor de chickpea tikka masala:
1 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
3 wortelen, schoongemaakt en in dunne schijfjes
1 rode paprika, zaden en zaadlijsten verwijderd en in stukken
1 dikke teen knoflook, geperst
½ bloemkool, in roosjes
250 g groene boontjes, gehalveerd
80 g Patak’s Tikka Masala Curry Pasta (= de helft van een klein potje)
1 tl versgeraspte gember
2 tomaten, in blokjes
4 el kokosmelk
225 ml kokend water
1 bokaal kikkererwten, gespoeld (uitgelekt 250 g)
een grote handvol bladpeterselie, enkel de blaadjes, in stukjes gescheurd
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

voor de bloemkoolcouscous (optioneel – zie tips):
1 tl olijfolie
½ bloemkool, in roosjes
het sap van ½ citroen
5 à 10 muntblaadjes, naar smaak, heel fijn gehakt
een handvol verse bladpeterselie, heel fijn gehakt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verhit 1 el olijfolie in een grote (gietijzeren) kookpot en roerbak de ui tot deze gaar is. Voeg de wortelen, paprika en knoflook toe en laat opnieuw 5 minuten stoven. Roer hierbij regelmatig om. Voeg de bloemkoolroosjes en sperziebonen toe, samen met de tikka masala kruidenpasta, gember, tomaten, kokosmelk en het water. Breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep de groenten en saus goed om. Zet het deksel op de pot en laat 8 à 10 minuten stoven. Roer alles twee of drie keer om. Voeg tijdens de laatste 2 minuten de kikkererwten toe.

Maak intussen de bloemkoolcouscous. Hak de roosjes met behulp van een mini foodprocessor fijn, tot de bloemkool de textuur van couscous heeft. Doe dit in enkele porties en verzamel alles in een grote kom.
Verhit 1 tl in een grote pan en bak de bloemkoolcouscous op een hoog vuur tot deze enigszins bruin begint te kleuren. Roer hierbij regelmatig om en voeg op het einde alle smaakmakers toe.

Serveer de chickpea tikka masala met bloemkoolcouscous en werk af met een grote handvol blaadjes bladpeterselie.

Tips:

Voor mijn lief maak ik heel snel een extra portie saus bij dit gerecht. In een klein steelpannetje verwarm ik hiervoor de overige 80 g uit het kleine potje Patak’s Tikka Masala Curry Pasta met 4 el kokosmelk en 2 à 3 el water.

Bloemkoolcouscous (sommigen noemen het bloemkoolrijst) heeft hier menig harten veroverd. Ik zette het al langer voor mezelf op tafel terwijl ik vaak voor mijn lief of voor gasten toch een portie rijst klaarmaakte, maar zowat iedereen is intussen helemaal fan geworden van dit smaakvolle bloemkoolalternatief. Voor het malen van de bloemkool gebruik ik een mini foodprocessor van KitchenAid, waarover ik ontzettend tevreden ben (en ik word niet betaald om dat te zeggen). Lange tijd sukkelde ik met een blender, maar met een kleine foodprocessor gaat het honderd keer sneller! Als (traag) alternatief kan je ook een grove rasp gebruiken. Voel je uiteraard helemaal vrij om gewoon zilvervliesrijst of volkorencouscous serveren bij dit gerecht!

Je kan absoluut met de groenten variëren in dit gerecht. Courgette, broccoli, champignons… Opties legio! Ook met de saus kan je experimenteren: Patak’s heeft onder meer ook tandoori-, korma- en currypasta. Hier staat de tandoori de volgende keer op het menu want ik ben heel benieuwd naar die intense gembersmaak!

Bloemkoolcouscousfan? Probeer dan ook deze gerechten eens uit!

 

4 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!