Courgettepizzabootjes

Wat ik het lekkerste vind aan pizza? Alle smakelijke versiersels die erbovenop liggen uiteraard 🙂 Met als absolute onmisbare blikvanger: zwarte olijfjes. Pure nostalgie! (Want back in the day, was die eenzame zwarte olijf te midden van die verder woestijnachtige Aldi-pizza, steevast voor mij.)
Ik ben altijd wel een liefhebber van pizza geweest, maar die bodem… Het enige nut ervan is toch eigenlijk om al die lekkere toppings makkelijk naar binnen te kunnen werken? Want verder levert zo ’n pizzakorst je vooral sterk bewerkte koolhydraten, veel lege calorieën en twijfelachtige gluten op. Weg ermee dus!
Na de quiche zonder bladerdeeg, de spaghetti zonder pasta, de sushi zonder rijst en de noedels zonder euhm… noedels, nu dus ook een pizza zonder deeg. Een uitgeholde halve courgette kan perfect dienst doen als basis. Makkelijk, snel, lekker en gezond!
Courgettes zijn een goede leverancier van calcium en kalium, twee onmisbare mineralen. Kalium is onder meer belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in onze cellen en speelt daardoor een rol in het verlagen van een hoge bloeddruk. Het staat ook in voor een goede geleiding van zenuwprikkels naar onze spieren en voor het vlot omzetten van glucose naar energie. Aan de sporters dus: allen aan de courgettes! Zeker omdat kalium simpelweg via urine en zweet uitgescheiden wordt. Net daarom krijgen heel wat mensen hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet binnen. Ook de zongedroogde tomaten in deze pizzabootjes leveren heel wat kalium, dus ideaal om braafjes alle voorraden eens mooi aan te vullen!

courgettepizzabootjes (800x491)

Ingrediënten voor één grote eter:

1 courgette
2 grote tomaten
4 zongedroogde tomaatjes, zonder olie
½ kl harissa
2 grote el Heinz Tomato Balanz ketchup
1 kl gedroogde oregano
4 zwarte olijven, in ringetjes
½ bolletje light mozzarella
20 g versgeraspte Parmezaan
½ kl olijfolie
versgemalen peper en grof zeezout
eventueel wat verse basilicum, voor de afwerking
rucola, voor erbij

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de courgette in de lengte in twee en schraap met een koffielepel de zaadlijsten volledig en grondig weg. Dit is uiteraard nodig om de bootjes te kunnen vullen, maar het is ook nodig om overtollig vocht te vermijden. Gooi het vruchtvlees niet weg! Je kan er een lekker soepje van maken (zie tips).
    Wrijf de buitenkant van de courgettehelften in met de olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Als ze niet echt stabiel liggen, snijd er dan eventueel een stukje af waar nodig.
  3. Snijd de tomaten in 4 en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak het vruchtvlees in kleine blokjes, net als de zongedroogde tomaatjes.
    Vermeng de gedroogde en verse tomaten met de harissa, ketchup, oregano, peper en zout.
  4. Schep het tomatenmengsel in courgettebootjes. Druk het goed aan, zodat er zoveel mogelijk tomaat in kan. Strooi de mozzarella en vervolgens de Parmezaan erover en werk af met de ringetjes olijf.
  5. Plaats de pizza’s zo ‘n 20 minuten in de oven, tot de courgettes gaar zijn en de kaas bruin begint te kleuren. Werk eventueel af met wat gesnipperde basilicum en serveer met frisse, met balsamicoazijn besprenkelde rucola!

Tips:

Met het vruchtvlees van de courgette kan je een lekker soepje maken! Snijd 1 à 2 witte uien (afhankelijk van de grootte) in halve ringen en stoof deze, samen met een geperst teentje look en de courgettepulp aan in wat olijfolie. Doe er 0,5 l kokend water, 1 bouillonblokje en 1 à 2 laurierblaadjes bij en laat een 20-tal minuutjes koken. Verwijder de laurier, mix fijn en kruid met versgemalen peper en grof zeezout.

Tomato Balanz ketchup van Heinz is een ketchup met minder suiker en minder calorieën dan gewone ketchup.

Harissa is een pikante pasta van rode peper, vlot verkrijgbaar in de supermarkt.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten