Karola's Kitchen - courgetti met radijsjesloof en geitenkaas

Courgetti met radijsjesloof en geitenkaas

Radijsjesloof! Inderdaad! Dat die prachtige fushia juwelen smakelijk en gezond zijn, weet iedereen wel al, maar ook de blaadjes zijn perfect eetbaar. Dat wij ze steeds zonder pardon in de GFT-bak gooien, is niets meer dan een slechte gewoonte. Een tijdje geleden maakte ik een zomerse salade met radijsjes en toen deelde ik ook een receptje om van het radijsjesloof een eenvoudig soepje te maken (zie tips). Iets dat ik geleerd had uit het boekje ‘Van aardappelschil tot wortelloof’ van de KVLV. Verder dan een weinig origineel gerecht als soep – een kat is een kat en soep is soep hè – kwam ik toen nog niet. Het idee om te koken met zogenaamd afval, vind ik super interessant, dus het experimenteren ging door. En dit lekkere courgettigerecht is één van de resultaten.
Radijsjesloof is wat te vergelijken met spinazie of rucola. Qua smaak hangt het daar zo’n beetje tussen. De blaadjes hebben kleine haartjes, die al eens kunnen prikken, maar eenmaal gestoofd, merk je hier absoluut niets meer van. Ik zou van alles willen vertellen over de gezonde eigenschappen van het loof, maar helaas… Hier is voorlopig niet zo heel erg veel over geweten.

De pasta-achtige courgetteslierten zijn intussen niets nieuws meer. Geen idee wie er als eerste mee op de proppen kwam, maar één of andere award is hier wel op zijn plaats, vind ik. Door courgetti te gebruiken in plaats van pasta, maak je een gerecht ineens heel wat armer aan koolhydraten en calorieën. Daarenboven voeg je een extra groente (en dus vitaminen en mineralen toe) en het maakt het een stuk makkelijker om je aan de juiste voedselcombinaties te houden (zie weetjes). Een win-win-win-win-situatie!

courgetti met radijsjesloof en geitenkaas

Ingrediënten voor twee eters:

3 courgettes
het loof van 3 bosjes radijzen
2 kleine rode uien, in dunne halve ringen
2 kleine teentjes knoflook, geperst
een handvol muntblaadjes, in reepjes
een handvol pijnboompitjes, droog geroosterd
100 g geitenkaas, grof geraspt (Chevagne Arina)
2 kl olijfolie
vers gemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Tussen het radijsjesloof zit er vaak heel wat zand en aarde. Spoel het dus grondig! Laat de gootsteen volstromen met water en geef de blaadjes een badje. Laat het loof uitlekken in een vergiet, vul de gootsteen met vers water en was de blaadjes nogmaals. Als er geen zand meer op de bodem ligt, laat de blaadjes dan uitlekken in een vergiet en zwier ze droog in een slazwierder. Ligt er wel nog zand op de bodem van je gootsteen, geef het loof dan nog een spoelbeurt.
  2. Snijd de courgettes in lange slierten, bij voorkeur met behulp van een spiraalsnijder. (Klik HIER om wat meer over dit handige keukentooltje te lezen.) Zet de courgetti opzij.
  3. Zet de pijnboompitjes, geraspte kaas en gehakte munt klaar.
    Verhit de olijfolie in een pan en bak de rode ui zo’n 10 minuten. Roer regelmatig, zodat de ui niet aanbrandt. Naar het einde toe mag de knoflook er ook bij. Laar deze 2 minuten meebakken.
    Voeg het radijsjesloof toe en stoof de blaadjes zo’n 2 minuten mee. Doe dan de courgetti erbij en roerbak nog eens ongeveer 3 minuten. Kruid intussen met versgemalen peper en grof zeezout. Stoof de courgette niet te lang! Dan verliest hij zijn vocht en worden de slierten te gaar.
  4. Roer de munt door de groenten en werk af met de gemalen geitenkaas en de pijnboompitjes.

Weetje:

Echte pasta, deegwaren dus, is een bron van koolhydraten. Volgens de voedselcombinatieleer is het dan ook niet aan te raden deze te combineren met een eiwitbron, zoals kaas, vlees of vis. Klassiekers als spaghetti bolognaise met geraspte kaas of macaroni met ham en kaas zijn dooddoeners, volgens de grondlegger Hay en trouwe volgers als Pascale Naessens. Ook ik ben heel erg fan van de voedselcombinatieleer! Sinds ik er enkele jaren geleden mee startte, heb ik nauwelijks nog last van een opgeblazen buik, moeheid, hoofdpijn of andere kwaaltjes. Alle recepten hier in Karola’s Kitchen zijn dan ook steeds zogenaamd juiste combinaties. Wil je er graag meer over lezen? Klik dan HIER om naar mijn artikel hierover te gaan.

Tips:

Je kan de courgetti met de hand snijden, maar veel handiger en sneller is het gebruik van een spiraalsnijder Hier gaf ik reeds uitgebreid mijn mening over in een eerdere blogpost. Klik HIER voor het artikeltje en de how-to.

Ook helemaal verslingerd op die courgetteslierten? Hier heb je nog enkele recepten:
courgetti alla puttanesca
ceci n’est pas un spaghetti bolognaise
courgetti met tomaatjes, basilicum en Parmezaan

Geen idee wat gedaan met de radijsjes zelf?
Klik HIER voor het recept voor mijn salade met radijsjes, komkommer, avocado, yoghurtdressing en pistachenoten. Via diezelfde link vind je de instructies voor een radijsjesloofsoepje.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten