Karola's Kitchen - eieren in tomaat

Shakshuka

Dit is één van mijn favoriete snel-klaar gerechten, arm aan koolhydraten en rijk aan waardevolle eiwitten. Eieren zijn namelijk ware superfoods: hun eiwitsamenstelling is nagenoeg perfect om ons menselijk lichaam in eiwitten te voorzien. (Klik HIER als je mijn artikel over eitjes wil lezen.)
Deze schotel maak ik minstens 1 keer per week klaar en af en toe verschijnt hij dan ook op mijn Instagram account. En op vraag van enkele volgers, nu dus hier op mijn blog.
Want u vraagt, wij draaien 😉
Shakshuka is een Egyptisch of Israëlisch gerecht, dat in die streken voornamelijk als ontbijt wordt gegeten. De basis bestaat uit ui, tomaat, kurkuma, komijn en ei, maar je kan er alle kanten mee uit door er extra groenten en verse of gedroogde kruiden aan toe te voegen. De combinaties die je kan maken, zijn eindeloos. Hier gebruik ik courgette en champignons, maar ook aubergine, spinazie en kerstomaatjes zijn er erg lekker bij. (Die laatste twee voeg ik tijdens de laatste 5 minuten toe.) Mix & match naar eigen smaak en groentevoorraad!
Dit gerecht maken kost weinig tijd en moeite, maar als het toch nóg sneller of makkelijker moet gaan, gebruik ik een mediterrane diepvriesgroentemix in plaats van verse groenten. Gewoon rechtstreeks, diepgevroren in de pan bij de gestoofde ui, extra veel kruiden erbij (moet wel, want diepvriesgroenten zijn altijd wat fletser van smaak dan verse), afwerken met de tomaten uit blik en het ei en HUP: elk ‘ik heb geen tijd om gezond te eten’-excuus, is van tafel geveegd 😉

Karola's Kitchen - eieren in tomaat

Ingrediënten voor één eter:

1 kleine witte ui, grof gehakt
8 grote champignons, in stukjes
1 courgette, in stukjes
1 teentje knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes
1 ei
1 ½ tl kurkuma
1 tl komijn
½ tl gedroogde rozemarijn
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de ui enkele minuten. (Hoe langer je ui laat stoven, hoe zoeter en lekkerder hij wordt.)
  2. Voeg de knoflook, kurkuma en komijn toe en eventueel een scheutje water als het geheel te droog is. Roerbak 2 tot 3 minuten en schep er vervolgens de courgette en champignons door. Laat de groenten stoven tot ze gaar zijn.
    Voeg de tomatenblokjes en rozemarijn toe en kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  3. Wanneer de tomatensaus enigszins ingedikt is, maak je er een opening in. Breek hierin het ei en laat dit nog enkele minuten sudderen tot het eiwit gaar is.

Tips:

Dit gerecht eet ik uit de pan, als ik het voor mij alleen maak. Opscheppen is mogelijk, maar wees dan voorzichtiger, zodat je de eidooier niet breekt.

Ben je net zo’n fan van eitjes als ikzelf? Dan zijn de volgende gerechten misschien wel iets voor jou! Je kan telkens op de link klikken om door te surfen naar het recept.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten