Karola's Kitchen - Geroosterde groentesalade met komijn en granaatappel

Geroosterde groentesalade met komijn en granaatappel

I’m back! Helemaal terug uit Vietnam en sinds vandaag ook terug aan het werk. Het was een hele klus om mijn mailbox uit te spitten en dan ben ik nog niet eens aan al jullie blog-, Facebook– en Instagramreacties begonnen… Bij deze dus een welgemeende verontschuldiging als ik jouw berichtje of comment (nog) niet beantwoordde. Het is in dit tijdperk niet vanzelfsprekend om drie weken lang je mails niet te bekijken en je sociale mediagebruik even terug te schroeven, maar ik ben toch heel blij dat ik er even in heb volhard 🙂 Ik had niet echt het gevoel dat ik een Karola’s Kitchen-pauze nodig had, maar het heeft me zo’n deugd gedaan om er even tussenuit te zijn, te ontspannen, te reflecteren, uit mijn comfortzone getrokken te worden en ontzettend veel nieuwe indrukken op te doen. ‘Sometimes the most productive thing you can do is relax’ 😉 En dat is exact wat ik heb gedaan.

De Vietnamese keuken is fenomenaal en ik wil jullie er alles in geuren en kleuren over vertellen. Maar eerst nog even de focus op dit hartverwarmende multi-inzetbaar gerecht dat ik voor jullie heb klaarstaan. Want de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik mijn vertrouwde, gewoon gezonde kost wel degelijk heb gemist.
Deze geroosterde groentesalade met onder meer pompoen is zowel koud als warm heerlijk vullend en smaakvol. Eentje die je aan de collectie maak-er-extra-veel-van-en-neem-de-overschot-mee-als-lunch kan toevoegen 😉

Karola's Kitchen - Geroosterde groentesalade met komijn en granaatappel
Zowel de borden als het bestek zijn van Serax.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 courgettes
1 kleine butternutpompoen, ongeschild
enkele stelen boerenkool
2 el rijstolie (zie tips)
½ tl komijn
1 tl komijnzaad
½ tl paprikapoeder
2 tl appelazijn (of sherryazijn of een andere “zoete” azijn)
een duim dik bosje bieslook, fijngehakt
100 g feta
3 el granaatappelpitjes
30 g pecannoten
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Schrob de pompoen schoon, verwijder de zaden en snijd beide helften in hapklare stukken. Snijd de courgettes in de lengte in twee en vervolgens in halve maantjes. Schep de pompoen- en courgettestukken om met de rijstolie, gemalen komijn, het komijnzaad, paprikapoeder, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en plaats 25 minuten in de oven.

Trek de boerenkoolbladeren van de steel af en spoel en droog ze grondig. Scheur te grote bladeren in stukken. Schep de geroosterde groenten na 25 minuten om en verspreid de boerenkool eroverheen. Zet alles nog 5 minuten in de oven.

Schep de groenten om met de appelazijn en het grootste deel van de bieslook. Verkruimel er de feta overheen en bestrooi met de granaatappelpitjes, de pecannoten en de rest van de bieslook.

Tips:

Ik geef in dit recept de voorkeur aan rijstolie of hittebestendige koolzaadolie omdat deze een hoger rookpunt hebben dan olijfolie. Het rookpunt is de temperatuur waarbij een olie begint te ontbinden. Dat komt niet alleen de smaak niet ten goede, maar ook de kwaliteit: de olie wordt er slechter verteerbaar en zelfs toxisch door. Van zodra er oventemperaturen van boven de 180 °C – 200 °C nodig zijn, gebruik ik daarom eerder rijstolie. Bepaalde merken kokosolie kunnen ook goed dienst doen, maar lees zeker bij elk type olie steeds de verpakking na!

Heb je boerenkool op overschot? Dan kan je er de ovenschotel met knolselder, boerenkool en geitenkaas mee maken. Eén van mijn persoonlijke favorieten!

Andere gerechten in de collectie maak-er-extra-veel-van-en-neem-de-overschot-mee-als-lunch zijn:

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten