Geroosterde venkel en tomaat met salie en feta

Als het buiten kouder wordt, wordt het binnen warmer. En dat kan ik onmogelijk verstoppen, hier in mijn keukentje en dus ook op mijn foto’s. Het is al vroeger donker, de theelichtjes worden sneller aangestoken en de verwarming… die lijkt zo ongelooflijk lief naar mij te glimlachen. Maar ik ben flink en ecologisch en zo, dus ik doe voorlopig gewoon een extra trui aan. Ik vind dat niet erg allemaal. Ik hou van de herfst. Als ik ga lopen, lekker vroeg, dan ruiken de bospaden al helemaal naar paddenstoelen en bruine blaadjes. Alles gehuld in een dun laagje mist. Dat klinkt verzonnen, maar sommige dingen zijn gewoon prachtig mooi én helemaal waar.

Salades en koude gerechten maken nu stilaan plaats voor warme en knusse schotels. Als ik kan, eet ik zowel ’s middags als ’s avonds warme gerechten. Ik vind dat ongelooflijk comforting. ‘Troostend’ is de heel verdrietige, Nederlandse vertaling van dat woord. En ik mag dan wel nog veel verdriet hebben om het grote, gapende gat dat Mijn Mama achtergelaten heeft, toch heeft dat warme eten niets met triestigheid te maken, maar des te meer met blijheid en zelfs happiness. Gelukkigheid, vrij vertaald – Nederlandse (bestaande) woorden dekken nu eenmaal niet altijd de lading.

Samen met de zon is ook de vakantie vertrokken. Iedereen is terug aan het werk. Ook de leerkrachten. 😉 Het gewone leven trekt opnieuw op gang en allerlei to do’s dienen zich aan. Goed eten is een prioriteit voor mij, maar op drukke dagen, heb ook ik graag alles snel klaar. En deze ovenschotel is nu dan ook een redder in nood: warm, knus, eenvoudig en in no time op tafel getoverd.

geroosterde venkel en tomaat met salie en feta

Ingrediënten voor één grote eter:

1 kleine venkelknol, in partjes
2 tomaten, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in partjes
50 g feta
een klein handje pijnboompitjes, droog geroosterd
enkele blaadjes salie, fijngesneden (optioneel, maar een aanrader)
een handvol bladpeterselie, fijngehakt (ook optioneel, maar ook een aanrader)
1/2 kl gedroogde tijm
1 kl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Doe de venkelstukken in een grote ovenschaal (zodat de partjes niet teveel overlappen) en schep ze goed om met de olijfolie en voldoende versgemalen peper en grof zeezout. Plaats 20 minuten in de oven.
  2. Schep de venkel even om en verdeel hem opnieuw over de bodem. Leg de partjes tomaat bovenop de venkel, bestrooi met de tijm en verkruimel de feta eroverheen. Plaats nog eens 10 minuten in de oven.
  3. Strooi de salie, bladpeterselie en pijnboompitten over alles heen en serveer.

Tip:

Bovenstaande ingrediënten gebruik ik als ik de schotel voor mezelf maak.
Als ik voor twee kook, gebruik ik de grootste venkel die ik kan vinden, 3 tomaten en 100 g feta. Zoals je op de foto kan zien, vul ik het dan ook aan met bijvoorbeeld wat gegrilde courgette en een handvol rucola. En als het nog wat feestelijker mag, serveer ik er nog een stukje gebakken zalm bij. Ik reken dan 100 g per persoon, want de feta en pijnboompitjes geven reeds alle nodige voedingsstoffen. De zalm is dan dus pure luxueuze lekkerheid!

Ook heel lekker als aanvulling is verse spinazie (reken 100 g per persoon). Leg deze bovenop de venkel tijdens stap 2 en verdeel de tomaten en feta dan hierbovenop. Verder volg je gewoon het recept zoals hierboven.

Geroosterde groenten kunnen mij altijd bekoren. Vooral op drukke dagen! Uiteindelijk is het de oven die al het werk doet hè.
Via onderstaande links kom je terecht op nog enkele snelle ovengerechten:
gegrilde groenten met feta en rucola
pompoen en raapjes met salie en blauwe kaas
courgette en tomaat met feta in de oven

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten