Spruitjes in tomatensaus

Oké, ’t is al goed, ’t zijn spruitjes. Diepvriesspruitjes om precies te zijn. Eén van mijn favoriete ingrediënten! Supergezond (het zijn ware vezelbommetjes), superlekker en superhandig. Want de vakantie is voorbij… Net als de zeeën van tijd om te plannen, koken, feesten en eten – oh, wat heb ik genoten… 🙂
Maar we zijn terug vertrokken, alles moet terug snel gaan en praktisch zijn. En deze groene balletjes in tomatensaus voldoen helemaal aan die vereisten.
Eerder maakte ik al spruitjes en rode ui met blauwe kaas en spruitjes met kidneybonen en ketchup. Respectievelijk een eiwitgerecht en een koolhydraatgerecht, beide in goed verteerbare voedselcombinaties dus!
In dit recept hou ik het ultralicht: puur groenten, puur plantaardig. Een aanrader na eventuele zware feestdagen 😉 Door een half bakje Quorn gehakt toe te voegen, kan je van dit groentegerecht een stevigere maaltijd maken. Het blijft hoe dan ook een pretty kant-en-klaar gerecht: diepvriesspruitjes, tomaten uit blik en kruiden uit potjes. Lekker makkelijk, om terug wat te wennen aan het ritme van de werkweek…

balletjes in tomatensaus

Ingrediënten voor één grote eter:

400 à 500 g diepvriesspruitjes – ja, ik ben een grote eter
2 rode uien, in dunne halve ringen
1 blik tomatenblokjes
een handvol amandelschilfers
1 kl gedroogde tijm
½ kl gedroogde rozemarijn
½ kl ras-el-hanout
½ kl harissa
1 kl olijfolie
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook en kook de spruitjes zo ‘n 15 minuten. Giet ze af en laat goed uitlekken.
  2. Verhit 1 kl olijfolie en roerbak de ui zo ‘n 5 tot 10 minuten.
    Voeg de tomaten, de harissa en de kruiden toe aan de ui en laat de saus een tiental minuten doorkoken. Kruid intussen met versgemalen peper en grof zeezout. Proef en breng eventueel verder op smaak.
  3. Rooster de amandelschilfers in een droge pan goudbruin.
  4. Meng de spruitjes onder de tomatensaus en laat nog enkele minuten doorwarmen. Stort de groenten in een schaal en werk af met de amandelschilfers.

Tips:

Zoals ik hierboven reeds zei, kan je van deze groenteschotel makkelijk een stevigere maaltijd maken door een half bakje Quorn gehakt toe te voegen. Voeg dan wat extra kruiden toe om het geheel op smaak te brengen.

Je kan ook gewoon een tweede groentegerecht maken om je diner te vervolledigen. Ik combineer deze spruitjes graag met pompoen en raapjes met blauwe kaas.

Weetje:

Harissa is een pikante pasta van rode peper, verkrijgbaar in tubes bij o.a. Colruyt.

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten