Halloumi op tomaat en komkommer

Halloumi op tomaat en komkommer

Tijdens de afgelopen paasvakantie haalde ik voor het eerst dit jaar mijn bikini en de zonnecrème boven en dat smaakt naar meeeeeeeer! Momenteel is het volgens Sabine helaas “te koud voor de tijd van het jaar”, maar Frank wist ons gisteren ook wel te vertellen dat de afgelopen maand “de zonnigste april was sinds…” ever of zo. En daar moeten we blij om zijn, vind ik!
Met die fijne zonneschijn neemt mijn goesting naar slaatjes recht evenredig toe. Maar dan liefst zonder sla uiteraard. En ook zonder een nest aan toevoegingen die van zo’n lichte salade een caloriebom maken. Uiteraard.
Voor al mijn eten, warm of koud, hanteer ik de regel van twee: ik kies twee calorierijke ingrediënten (de bereidingsvetstof niet meegerekend en steeds in een goede voedselcombinatie). En de rest van mijn gerecht bestaat uit een berg groenten en kruiden.
In deze salade zijn de zware jongens zwarte olijfjes en de overheerlijke Cypriotische grillkaas halloumi. Halloumi is gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenmelk. Zo, uit het pakje, is er niet veel aan, vind ik. Pas tijdens het bakken geeft hij zijn smaken echt vrij! Het is een vrij zoute kaas en de textuur is een beetje rubberachtig. Doordat halloumi niet smelt bij verwarmen, komt er een lekker krokant korstje op. En zo waan ik mij meteen terug op een zonnig haventerras in Cyprus. Laat die zomer maar komen!

halloumi op tomaat en komkommer

Ingrediënten voor één grote eter:
½ komkommer
2 tomaten
½ kleine rode ui, in superdunne halve ringen
8 zwarte olijven, in ringetjes
een duimdik busseltje bieslooksprietjes, fijn gehakt
5 plakjes halloumi
½ kl gedroogde oregano
1 kl balsamicoazijn
1 kl olijfolie
een snuif chilivlokken
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en snijd de zaadlijsten eruit. Hak vervolgens in blokjes.
    (Gebruik eventueel een koffielepeltje om de zaadlijsten er helemaal uit te schrapen, als je dat nodig vindt. Ik ben nogal fobisch voor soppige slaatjes… Komkommer is een groente die veel vocht verliest, dus ik ben nogal secuur in het verwijderen van die zaadjes.)
  2. Snijd ook de tomaten in vieren en verwijder het witte, harde middelste. Daarna snijd je de kwarten elk in 3 willekeurige stukken. De zaadjes die blijven zitten, mogen mee de pot in. Diegene die loslaten, gooi ik weg, om te vermijden dat de groenten te nat worden.
  3. Vermeng de tomaat, komkommer, ui, olijven, balsamicoazijn, olijfolie en gedroogde oregano en breng op smaak met versgemalen peper, grof zeezout en chilivlokken.
  4. Verhit een pan tot deze heel heet is. Leg de plakjes halloumi in de droge pan en laat ze aan elke zijde mooi goudbruin kleuren.
  5. Schep de groenten op een bord en leg de plakjes gebakken halloumi erbovenop. Werk eventueel af met wat achter de hand gehouden rode ui en bieslook.

Tips:

Als je je pan niet heet genoeg hebt laten worden, zal de halloumi in het begin heel wat vocht loslaten. Panikeer niet en begin er ook niet mee te prutsen! Laat de kaas rustig liggen. Het vocht zal verdampen en dan zal de halloumi alsnog beginnen kleuren.

Halloumi is in zo ongeveer elke supermarkt verkrijgbaar. No worries about that!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten