Knolselder en boerenkool met geitenkaas

Sociale media en jullie fijne mailtjes hebben me al geleerd dat er zoiets bestaat als ‘Karola’s Kitchen klassiekers’. De shiny, happy spruitjes bijvoorbeeld of het kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen. Ook de pikante salade van geroosterde groenten en de gegratineerde witte kool met een mosterdricottasausje blijken er te zijn, net als de auberginelasagne met champignons. Ik vind dat niet alleen fantastisch, ik geef jullie ook helemaal gelijk. In de meerderheid van de gevallen maak ik een Karola’s Kitchen gerecht zelf namelijk gemiddeld zo’n twee keer: een keer om uit te proberen en een keer ‘voor echt’, om te fotograferen. Maar jullie ‘Karola’s Kitchen klassiekers’ verschijnen ook hier regelmatig op tafel.

Ik denk dat ik er weer een te pakken heb. Geen idee of jullie er ook zo over zullen denken, maar ik ben er in elk geval heel zeker van dat dit nieuwe recept hier nog vaak op tafel gaat verschijnen. Het is super lekker no nonsense eten, zoals ik dat het allerliefste heb. Ik had daar ontzettend veel nood aan. Gewoon, gezond en smakelijk. Geen poeha of nodeloze opsmuk, maar écht winters comfortfood. Heel fijn, zo voor het feestgedruis losbarst.

Ik gebruik in dit gerecht boerenkool. Boerenkool is zoals havermout: tegelijkertijd ontzettend oubollig en mega hip. Je vindt de groene bladgroente tegenwoordig dan ook in de meeste supermarkten. Het is een heel stugge groente, die niet zo eenvoudig om te toveren is tot iets lekkers. Door menig gezondheidsfanaat wordt hij in smoothies en sapjes gedraaid, maar ik ga voor de eenvoudige aanpak: stoven!
De stugheid van boerenkool is in dit gerecht een meerwaarde. De blaadjes blijven hun beet behouden en vormen daarom een heerlijke combinatie met de boterzachte knolselder en raapjes. Hem vervangen door spinazie is een optie, maar dan verlies je wel die variatie in texturen, iets waar ik in een gerecht toch naar probeer te streven.

De groenten vul ik in dit gerecht aan met twee soorten geitenkaas, waaronder één scherpe, die zalig samen gaat met zachte smaken van de groenten. Door de porties kaas bescheiden te houden, blijft deze maaltijd echter heel lijnvriendelijk. Mooi meegenomen, zo voor we aan zesentwintig feesttafels aanschuiven 😉 Smakelijk!

Karola's Kitchen - Knolselder en boerenkool met geitenkaas
Deze mooie ovenschaaltjes zijn van de collectie ‘Merci’ van Serax.

Ingrediënten voor twee grote eters:

4 stelen boerenkool
2 tl olijfolie
3 rapen, geschild en in blokjes
½ knolselder, geschild en in blokjes
1 tl komijnzaad, gekneusd met een vijzel
80 g zachte geitenkaas (het type om een boterham mee te besmeren)
4 el (plantaardige) room (ik geef de voorkeur aan sojaroom)
een handvol peterselie, fijngehakt (of 1 el diepvriespeterselie)
½ rolletje geitenkaas (= 90 g), in dunne plakjes
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Trek de boerenkoolblaadjes los van de stelen, spoel grondig en zwier droog met een slazwierder. Snijd de boerenkool in kleine reepjes.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de blokjes raap en knolselder zo’n 15 minuten. Roer hierbij regelmatig. Voeg na 5 minuten de reepjes boerenkool toe en kruid met het komijnzaad, versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Klop de zachte geitenkaas om met de room tot een gladde saus. Schenk deze bij de groenten, strooi de peterselie eroverheen en schep alles goed om tot alle ingrediënten mooi verdeeld zijn. Verdeel de groenten over een grote of twee kleine ovenschaaltjes. Aandrukken is niet nodig, het zorgt voor extra textuur en kleur als de groenten niet allemaal op dezelfde hoogte liggen. Scheur de plakjes geitenkaas in stukken en beleg de stapel groenten hiermee. Plaats de schotel 25 minuten in de oven.

Tips:

Boerenkool bevat door zijn vele krulletjes en kronkels altijd wel wat restjes zand tussen de blaadjes. Spoel ‘m dus grondig! Als je gebruik maakt van voorgewassen en fijngesneden boerenkool, gebruik dan 2 grote handenvol. Kan je echt geen boerenkool vinden (zie inleiding), gebruik dan spinazie in de plaats. Voeg deze echter pas tijdens de laatste 2 minuten baktijd bij de rapen en selder.

Gebruik meirapen (de kleine paars-witte) of boterrapen (de gele) voor dit recept. Koolrapen (de grote paars-witte) zou ik niet aanraden, omdat deze een stuk minder zoet zijn.

Komijnzaad is niet zo makkelijk te vinden. Bij een Turkse kruidenierszaak maak je het meeste kans. Kan je het niet op de kop tikken, gebruik dan ¼ tl gemalen komijn. De smaak hiervan is veel intenser, vandaar de beperkte hoeveelheid.
Nog enkele recepten waarin ik komijnzaad gebruik zijn:

Heb je boerenkool over? Dan moet je nog even wachten 🙂 Tijdens mijn Winterse Workshops bereidde ik twee gerechten met deze typische wintergroente. Deze recepten hou ik nog even exclusief voor de deelnemers, maar eenmaal alle sessies voorbij zijn, zet ik ze met plezier online 😉

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten