kruidige burgers van pompoen en kikkererwten

Kruidige burgers van pompoen en kikkererwten

Deze burgertjes hebben een lange weg afgelegd… Ik blogde zo’n jaar geleden een recept voor nuggets van pompoen en peulvruchten. Zo mooi! En ze hadden me 3 pogingen en heel wat (hygiënisch afgeschermd) bloed, zweet en tranen gekost. Maar eigenlijk… Waren ze niet mega super fantastisch. Ik was er alleen nog niet klaar voor om dat toe te geven toen. 😀 Tot een lieve fan voorzichtig een reactie plaatste bij mijn recept. Ik kon het niet meer ontkennen: dit moest anders. Mij gewonnen geven, wou ik niet! Want de smakencombinatie vond ik nog steeds hemels. Maar van groenten burgers maken zonder dat je eieren, bloem, paneermeel of maïzena gebruikt, is geen gemakkelijke opgave.
Deze burgertjes zijn fluweelzacht vanbinnen, omhuld door een krokant korstje. Je kan ze niet met 2 vingers heen en weer flapperen, zoals dat met de gemiddelde kant-en-klare veggieburger wel lukt. Je kan er ook geen grote lappen van maken, dan breken ze. Enige voorzichtigheid is dus geboden. Maar ze zijn heerlijk! Zeker in combinatie met hamburgerklassiekers als krokante sla, schijfjes tomaat en komkommer en… ketchup! Ik maak op mijn bord een stapeltje van al dit lekkers en doe vervolgens tevergeefse pogingen om hier netjes een stuk uit te snijden en dat vervolgens elegant naar binnen te werken. Alles bij elkaar. Niet het mooiste tafereel om te aanschouwen, vrees ik, maar wel ongelooflijk lekker!

kruidige burgers van pompoen en kikkererwten

Ingrediënten voor 3 personen (9 burgertjes):

Voor de burgers:
200 g kastanjepompoen (komt overeen met ¼ van een middelgroot exemplaar)
1 kleine ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 kl kurkuma
1 kl komijn
1 kl koriander
snuif kaneel en chili
1 el water
200 g kikkererwten
4 blaadjes salie, fijngesneden
4 takjes bladpeterselie, enkel de blaadjes, fijngesneden
schil halve citroen
1 kl citroensap
1 el chiazaad
3 el water
6 el havermout (glutenvrij, als je intolerant bent)
2 kl olijfolie
kokosolie om in te bakken (zie tips)

Voor erbij:
krokante blaadjes kropsla
schijfjes tomaat
schijfjes komkommer
ketchup (zie tips)

Nodig:
een vijzel
een blender, staafmixer of foodprocessor

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    Was en ontpit de kastanjepompoen, schillen is niet nodig. Snijd de groente in hapklare stukken (je moet 200 g overhouden) en schep ze om met 1 kl olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de stukjes op een bakplaat en plaats 35 minuten in de oven.
  2. Verhit intussen 1 kl olijfolie in een pan en roerbak de ui zo’n 10 minuten, tot deze zacht is. Voeg naar het einde toe de knoflook en alle gedroogde specerijen toe. Roer goed om en voeg 1 el water toe van zodra de kruiden alle olie hebben opgenomen. Blijf roeren tot al het vocht opgenomen/verdampt is en zet het vuur uit.
  3. Vermaal intussen het chiazaad in een vijzel. Je hoeft er geen poeder van te maken, maar de zaadjes moeten wel op z’n minst gebroken zijn. Voeg 3 el water toe, roer goed om en zet het mengsel minstens 10 minuten in de koelkast.
  4. Nu is alles klaar om het mengsel te maken:
    Mix de kikkererwten, de pompoen, het uienmengsel, de havermout, de citroenschil, het citroensap, de salie en bladpeterselie en de chiazaadpap in een blender of foodprocessor tot een stevige massa. Doe dit met tussenpauzes waarin je alle ingrediënten eens goed omschept. Laat zeker wat stukjes en crunch over in het mengsel, dat zorgt voor extra beet en binding.
    Verhit de kokosolie in een pan en schep met behulp van 2 el hoopjes pompoenmix in het vet. Druk ze voorzichtig aan en speel er daarna vooral niet meer mee! Tot je ze moet omdraaien natuurlijk. Laat ze lang genoeg bakken aan elke zijde tot ze donkerbruin en krokant zijn.

kruidige burgers van pompoen en kikkererwten

Tips:

Kokosolie kan je zonder zorgen tot veel hogere temperaturen verhitten dan olijfolie. Omdat de burgertjes wel wat tijd vragen om te bakken, gebruik ik dus kokosolie. Olijfolie wordt te heet, begint te roken en wordt daardoor ook omgezet in schadelijke stoffen. Beter te mijden dus!

Ketchup inderdaad! Ik kan het niet ontkennen: ik ben een echte fan! Dat dit sausje veel suiker bevat, weet ik. Da’s jammer, maar helaas. Het houdt me niet tegen er toch van te genieten. Wel gebruik ik altijd ketchup met 50% verminderd suikergehalte van Heinz. Nog steeds 11,4 g per 100 g, maar dat is het me dus waard.

Kurkuma is goud in poedervorm. Er worden erg veel gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, waarover ik wat meer vertel in DIT ARTIKELTJE.

Heb je nog pompoen over? Maar dan bijvoorbeeld pompoen met raapjes, blauwe kaas en salie. Klik HIER voor het recept.

Kikkererwten over? Dan kan je eens mijn Marokkaans stoofpotje (vegan) proberen. Of aubergine en tomaat met bijna-hummus en sesamzaadjes (vegan). Klik op de links voor de recepten.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten