Karola's Kitchen - vegan groentencurry met kokos, kurkuma en cashewnoten

Kokos kurkumakleurboek

Op de Karola’s Kitchen Facebook-pagina haal ik af en toe een recept uit de oude doos. Een blog is veel vluchtiger dan een kookboek: wat voorbij is, is vaak ook écht voorbij. Daar wil ik toch een beetje tegenin gaan en ik denk niet dat jullie dat dwars zit, wel integendeel 🙂 De enthousiaste reacties die jullie achterlaten bij zo’n archief-recepten zijn geweldig om te lezen! Jullie maken mijn eten! Echt! In jullie keukens, voor jullie geliefden, voor jullie eigen kostbare lijven en dat vind ik nog steeds ontzettend bijzonder. Zelfs na twee jaar bloggen.

Dit gerecht is een herwerkte versie van de allereerste warme maaltijd die verscheen op Karola’s Kitchen. Soms herbekijk ik mijn oude posts om zowel de recepten als de foto’s te verbeteren. Ik heb al zoveel geleerd, de afgelopen twee jaar en mijn keuken en fotografie zijn mee geëvolueerd. Vandaag dus een opgepoetste versie van de ‘kleurrijke kurkumagroenten’ die op 20 april 2014 op mijn blog verschenen 🙂 The good old days!

Dit lichte gerecht is helemaal plantaardig, zonder extra toegevoegde koolhydraten of eiwitten. De noten, kokosmelk en waaier aan verschillende groenten voorzien je ruim van de nodige voedingsstoffen. En de overdosis magisch kurkuma in dit recept zorgt alleen maar voor nog meer goeds. Ik vind dit stoofpotje ideaal voor ’s avonds of na een weekend vol extraatjes, om mijn lichaam en darmen wat rust te gunnen. Omdat het zo puur is, kan je er nog alle kanten mee uit: voeg rijst of noedels toe als je er een koolhydraatrijke maaltijd van wil maken. Nood aan extra eiwitten? Maak er dan bijvoorbeeld tofu of witte vis bij. Ook met de groenten kan je spelen: kijk naar wat je in huis hebt en welke groenten in het seizoen zijn. Mogelijkheden genoeg om er helemaal jouw ding van te maken maar ook overheerlijk lekker en verwarmend as it is. You pick 🙂

Karola's Kitchen - vegan groentencurry met kokos, kurkuma en cashewnoten

Ingrediënten voor twee eters:

1 broccoli, in roosjes
½ bloemkool, in roosjes
1 rode paprika, in hapklare blokjes
3 wortelen, gewassen en in plakjes van 0,5 cm (schillen doe ik niet)
1 ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
1 el fijn geraspte, verse gember
8 zachte gedroogde abrikozen
150 ml kokosmelk
50 ml kokend water
1 el kurkuma (zie tips)
1 tl gedroogde koriander
1 tl harissa
het sap van ¼ citroen (of meer naar smaak)
grote handvol geroosterde en gezouten cashewnoten, heel grof gehakt
grote handvol verse korianderblaadjes, grof gehakt (gooi de koriandersteeltjes niet weg, maar hak ze heel fijn)
1 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Breng in een grote pot water aan de kook. Doe de bloemkoolroosjes in het kokende water en voeg er na 2 minuten ook de broccoliroosjes aan toe. Laat dan nog 4 minuten koken, giet de groenten af en zet opzij (zie tips).

Zet de kookpot opnieuw op het vuur en verhit de olijfolie. Roerbak de ui tot deze glazig is en voeg dan de wortelen toe. Laat een 3-tal minuten aanstoven alvorens je er ook de paprika en knoflook bij doet. Zet het deksel op de pot en laat de groenten onder regelmatig roeren nog zo’n 7 minuten garen.

Doe de kurkuma en gedroogde koriander bij de groenten en schep goed om. Verhit de kruiden een 2-tal minuten en voeg vervolgens de kokosmelk, het water, de harissa, de fijn gehakte koriandersteeltjes, de geraspte gember, gedroogde abrikozen en het citroensap toe. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed om en breng het geheel aan de kook. Laat zo’n 5 minuten koken en voeg vervolgens de gekookte bloemkool- en broccoliroosjes. Meng voorzichtig, maar grondig tot het sausje alle groenten bedekt heeft en laat nog 2 minuutjes doorwarmen.. Werk tot slot af met de verse korianderblaadjes en de cashewnoten.

Tips:

Ik koop kurkuma in Turkse winkels of op de markt in mijn favoriete kruidenkraam: veel goedkoper dan in de supermarkt!

Je kan de bloemkool en broccoli in principe ook meegaren met de andere groenten in plaats van ze op voorhand te koken. Ik doe dat niet omdat het mij niet lukt om de groenten mooi en beetgaar te houden. De bloemkool valt snel uit elkaar en verdwijnt daardoor ongeveer, terwijl de broccoli helemaal flets bruingroen wordt. Daarom kook ik ze apart. Een extra stapje dat dus niet noodzakelijk is, maar je gerecht wel smakelijker en mooier maakt.

Inspiratie nodig voor die halve bloemkool die overblijft? In het linzenstoofpotje met bloemkool en aubergine kan je hem kwijt!

Fan van stoofpotjes en nog kokosmelk en wortelen over? Probeer dan zeker eens het kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen. Eén van de populairste Karola’s Kitchen recepten!

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten