met Emmentaler gegratineerde aubergines en champignons

Gegratineerde aubergine en champignons

Ze bestaan, mensen die geen kaas lusten. Roquefort, Parmezaan, feta en van die speciallekes, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar zo’n heerlijke krokante korst gesmolten en gegratineerde Emmentaler… Met de beste wil van de wereld: I do not get it. Hier wordt de weegschaal en liniaal erbij gehaald om die gouden lekkernij in alle eerlijkheid te verdelen. Meer kaas toevoegen is uiteraard ook een voor de hand liggende oplossing, maar ja… kaas is een erg vet- en dus calorierijk product. En ’t zijn dan ook nog eens verzadigde vetten. Ik reken eigenlijk in al mijn gerechten steeds 50 g per persoon. Meer dan genoeg smaak en geen enkel probleem binnen mijn verder zeer plantaardige voedingspatroon. Want ook al kook en eet ik heel vaak vegan, I’m a sucker for grilled cheese!

met Emmentaler gegratineerde aubergines en champignons

Ingrediënten voor één heel grote eter:

1 aubergine
5 grote champignons
1 rode ui
1 grote teen knoflook, geperst
1 blik tomaten in blokjes
2 tl gedroogde oregano
½ tl gedroogde rozemarijn
½ tl harissa
50 g geraspte Emmentaler
1 tl olijfolie
versgemalen peper en grof zeezout
eventueel wat verse rozemarijn voor de afwerking
eventueel een groene salade voor erbij

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de groenten in hapklare stukken. De ui snijd ik in partjes, zoals een appel. De aubergine snijd ik eerst in de lengte in twee, vervolgens elke helft in de lengte in vieren en daarna maak ik er grote blokjes van. De champignons snijd ik in 4 of 6 stukken, afhankelijk van de grootte.
  3. Verhit de olijfolie in pan met deksel en stoof de ui zo’n 10 minuten. Voeg naar het einde toe de knoflook toe.
  4. Doe de tomaat, gedroogde kruiden en harissa bij de uien en breng het mengsel aan de kook. Voeg de aubergine en champignons toe en schep alles om, zodat de tomatensaus goed verdeeld is over de groenten. Zet het deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen, onder regelmatig roeren. Breng op smaak met voldoende peper en zout.
  5. Stort alle groenten in een ovenschotel en verdeel de Emmentaler erover. Zet ongeveer 20 minuten in de oven, tot de kaas krokant is en een mooie goudgele kleur heeft. Strooi er eventueel nog enkele verse rozemarijnblaadjes overheen als afwerking.

Tips:

Gebruik geen Emmentaler light. Ik heb dit recept er eens mee gemaakt en de kaas blijft kleverig en draderig in plaats van krokant te worden.

Ik eet dit in mijn eentje op… Beetje gênant, I know, maar ik kan gewoon onmogelijk ontkennen dat ik het ongelooflijk ontspannend en rustgevend vind om deze schotel op mijn dooie gemakje te verorberen, onder een fleecedekentje, tijdens een fijne film. Met een lepel. Heel belangrijk! Veel gezelliger en ook gewoon veel lekkerder, omdat je zo op-en-top kan genieten van de heerlijke saus.
Maar het kan natuurlijk ook allemaal wat gesofisticeerder. Serveer bij deze vullende groenteschotel een frisse salade van bijvoorbeeld komkommer en rucola, gekruid met wat olijfolie, sherryazijn en komijnzaadjes.

Heb je een overschotje? Eet de kaaskorst alsnog op (as if dat iemand die laat liggen) en maak van de groenten een snelle lunch, door er twee handenvol gehalveerde kerstomaatjes, een klein blikje rode kidneybonen en wat verse basilicumblaadjes aan toe te voegen. Koud of warm op te peuzelen, naar eigen smaak.

Ben jij ook een sucker for grilled cheese? 😉
Dan zijn onderstaande recepten misschien ook wel iets voor jou!
courgettepizzabootjes
courgettelasagne met spinazie en ricotta
paddenstoelen met salie en brie
asperges en rucola met Parmezaan in de oven

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten