Nuggets van pompoen en peulvruchten

Nuggets van pompoen en peulvruchten

Deze nuggets voldoen aan alle criteria om ergens bovenaan in elke comfortfoodrangschikking te belanden. De warme specerijen, de zoete pompoen en de carbs uit de peulvruchten geven je een instant happiness-gevoel. Voor mij hoort er ook nog ketchup bij (met verlaagd suikergehalte uiteraard), want daar word ik sowieso altijd blij van.
Peulvruchten worden in de eerste plaats beschouwd als koolhydraatbronnen, maar ze bevatten ook een grote hoeveelheid eiwitten. Dit maakt ze erg waardevol voor vegetariërs en veganisten, maar anderzijds vormen ze hierdoor ook wel eens een uitdaging voor mensen met een gevoelig darmstelsel. De combinatie van én veel koolhydraten én veel eiwitten is namelijk geen ideale voedselcombinatie… Ik wou dan ook absoluut geen eieren toevoegen om mijn nuggets te binden, om een complete hysterie van mijn darmpjes (en bijhorende ballonbuik) te vermijden.
En dat was geen piece of glutenvrije cake. Drie pogingen en evenveel kritische fijnproevers waren nodig, maar uiteindelijk ben ik helemaal tevreden met zowel de smaak als textuur van mijn hartige koekjes 😉
Peulvruchten zijn, naast bronnen van koolhydraten en eiwitten ook onvoorstelbare vezelbommen! Daardoor geven deze nuggets je extra lang een verzadigd gevoel. Met een berg groenten erbij heb je dus al een heerlijke, vullende maaltijd. Maar ik eet ze ook koud, als snack, bij een kleine honger. Even dippen in de ketchup en totale zenheid wordt in elke situatie meteen terug bereikt.

nuggets van pompoen en peulvruchten (800x488)

Ingrediënten voor ongeveer 15 nuggets:

400 g pompoen, zonder schil, in blokjes
50 g oranje linzen, goed gespoeld
6 el kikkererwtenmeel
250 ml water
1 rode ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
geraspte schil van 1 citroen
2 laurierblaadjes
1 ½ kl kurkuma
1 kl gemalen komijn
1 kl gemalen, gedroogde koriander
een flinke snuif kaneel en chilivlokken, naar smaak
1 kl olijfolie + extra voor het bakken
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

Breng de blokjes pompoen samen met de gespoelde linzen, de laurierblaadjes, 250 ml water en wat peper en zout aan de kook en laat zo ‘n 30 minuten garen, tot de pompoen helemaal zacht is en uit elkaar valt.

Verhit intussen 1 kl olijfolie in een pan en roerbak de gesnipperde ui zo ‘n 10 minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg naar het einde toe de geperste look toe en bak deze even mee.
Meng vervolgens de kurkuma, komijn, koriander, kaneel en chilivlokken onder de ui en verhit alle specerijen nog enkele minuten. Voeg een scheutje water toe zodat je een gladde pasta krijgt. Als je te kwistig bent geweest met het water en een slap papje overhoudt, panikeer dan niet. Laat de kruidenmengeling al roerend nog even op het vuur staan, zodat het overtollige water kan verdampen.

Meng de kruidenpasta onder de pompoen en roer stevig door. Hierdoor wordt deze automatisch een puree. Eventuele verdwaalde stukjes laat je maar gewoon zitten, dit geeft wat extra structuur. Meng ook de citroenrasp en het kikkererwtenmeel onder het beslag. Start met 5 el van het meel en voeg eventueel de 6de toe als dat nodig blijkt om een goede textuur te krijgen.

Proef goed en kruid het mengsel bij met peper en zout of andere specerijen, naar je eigen smaak. Zet het tenslotte minstens 30 minuten in de koelkast.

Maak balletjes van het beslag en druk deze aan tot je een soort van mini-burgertjes krijgt.
Verhit wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de nuggets enkele minuten aan elke kant tot ze een mooie, goudbruine kleur krijgen. Pruts er niet mee, terwijl ze liggen sudderen! Laat ze krokant worden en draai ze dan voorzichtig om.
Serveer warm met bijvoorbeeld gestoofde spinazie of als snackje met wat ketchup om in te dippen.

Tip:

Ik gebruik kikkererwtenmeel omdat ik gluten mijd. En ook omdat het veel meer vezels en eiwitten bevat dan gewone bloem. En ook omdat ik het lekkerder vind smaken dan gewone bloem. Je vindt het in natuurvoedingswinkels, zoals Bio-Planet.

Heinz heeft ketchup met een verminderd suikergehalte, te koop in elke supermarkt.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten