Karola's Kitchen - pompoenportobellos met bloemkoolcouscous

Pompoenportobello’s met bloemkoolcouscous

Ik hou heel erg van eenpansgerechten, vooral als ik de enige eter in the house ben. Me met een grote kom curry of ratatouille-achtig iets voor tv nestelen vind ik heel erg ontspannend. (Ik eet voor televisie inderdaad. Schaam op mij.) Toch heb ik de laatste tijd iets met “meerdere hoopjes”. Zeker als er bezoek komt. Ik heb de indruk dat veel mensen er toch van houden om verschillende smaken en texturen te kunnen proeven. Of het kan ook de ingebakken voorkeur zijn voor de heilige drievuldigheid van aardappelen, groenten en vlees, die stiekem even de kop opsteekt uiteraard.
Dit gerecht vraagt iets meer tijd, maar je krijgt er dan ook een hele waaier aan smaken, texturen en kleuren voor in de plaats. Je kan er ook zelf nog alle kanten mee uit: de bloemkoolcouscous past perfect bij allerlei andere groenten en de gevulde portobello’s kan je ook makkelijk combineren met een rijke salade. The making of van dit nieuwe gerecht, werd gefilmd en gemonteerd door Day For Night Studio. Het resultaat kan je onderaan zien. Héél erg leuk om te doen en fijn voor jullie, want zo kunnen jullie ook eens meekijken achter de schermen in Karola’s Kitchen.

Karola's Kitchen - pompoenportobellos met bloemkoolcouscous

Ingrediënten voor twee personen:

voor de pompoenportobello’s:
2 portobello champignons
½ butternutpompoen, geschild en in blokjes
2 kleine rode uien, in middelgrote stukjes
een 20-tal kerstomaatjes, gehalveerd en de grootsten in vieren
zo’n 5 blaadjes verse salie, fijn gehakt
de blaadjes van een takje verse rozemarijn, fijngehakt of ½ tl gedroogde rozemarijn
80 g feta

voor de bloemkoolcouscous:
½ bloemkool, in roosjes
een bosje verse kruiden, zoals een combinatie van basilicum, peterselie, bieslook
1 à 2 tl citroensap
een grote handvol geschaafde amandelen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schep de blokjes pompoen en rode ui om met een scheutje olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en verspreid deze over een bakplaat. (Als je héél zuinig bent met de olijfolie, leg je best eerst wat herbruikbaar bakpapier op de plaat.) Plaats 20 minuten in de oven.
  2. Wrijf intussen de portobello’s in met wat olijfolie, versgemalen peper en grof zeezout. Champignons zijn sponzen. Je kan er heel grote hoeveelheden olijfolie in kwijt. Hou het echter beperkt! Een scheutje volstaat al om voldoende smaak te geven. Leg de champignons met de plaatjeskant naar beneden in een ovenschotel en plaats die, na de eerste 10 minuten baktijd van de pompoen, ook in de oven.
  3. Gebruik een blender, cutter of foodprocessor om de bloemkoolroosjes fijn te mixen tot een couscousachtige textuur. Doe dit in meerdere fases, steeds in beperkte hoeveelheden en schep regelmatig om indien nodig. Neem je tijd. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en roerbak de bloemkoolcouscous enkele minuten op een hoog vuur tot elk vrijgekomen vocht verdampt is en de bloemkool lichtjes bruin en gaar is. Draai het vuur uit.
    Rooster de amandelschilfers kort in een droge pan, tot ze goudbruin en geurig zijn. Schep ze onder de bloemkool, samen met de verse kruiden, een lekkere, kwalitatieve olijfolie, versgemalen zwarte peper, grof zeezout en het citroensap.
  4. Intussen werk je de pompoenvulling af. Verdeel, na de eerste 20 minuten baktijd de kerstomaatjes, feta, rozemarijn en salie over de pompoen. Plaats nog 10 minuten in de oven.
    Als je alles goed getimed hebt, zijn de pompoenvulling en portobello’s nu gelijktijdig klaar. Schep de pompoenvulling goed om: de groenten zullen uit elkaar vallen en de feta zal smelten, maar da’s net de bedoeling. Leg de portobello’s op een bord en schep er de pompoenvulling rijkelijk op en langs. Nu nog wat bloemkoolcouscous erbij en eventueel een groen slaatje. Enjoy!

TIJD VOOR EEN FILMPJE!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten