Prei en worteltjes met kabeljauw en gremolata

‘Gremolata’ klinkt misschien ingewikkeld, maar toch is dit gerechtje in alle opzichten doodeenvoudig. Het is gewoon een mooi woord (je moet het zo’n beetje Italiaans uitspreken, want ’t is ook van daar afkomstig) voor het mengsel met citroenrasp en peterselie dat bovenop dit stukje kabeljauw geschept wordt. Super lekker, fris en zomers! De porties vis hoef je in dit gerecht niet te groot te nemen, want ook de garnaaltjes en walnoten zorgen voor voldoende vulling en voedingsstoffen. Ik hou enorm van cosy eenpansgerechten die ik met een lepel kan opeten, maar af en toe mag het ook wel eens wat eleganter zijn. En vandaag gaan we dus die toer op. 😉

prei en worteltjes met kabeljauw en gremolata (640x427)

Ingrediënten voor twee personen:

250 g kabeljauw of andere witte vis die je lekker vindt
2 grote prei, schoongemaakt, in de lengte in 4, vervolgens in stukjes
4 wortelen, geschild, in de lengte in 4, vervolgens in stukjes
een handvol verse dille, fijngehakt
een handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
20 g walnoten, fijn gehakt
50 g garnaaltjes
¼ kl rasp van citroenschil
1 kl vers citroensap
6 kl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verhit 2 kl olijfolie in een pan en roerbak de stukjes prei en wortel zo ‘n 10 à 15 minuten, tot alles gaar is. Kruid met peper en zout en met de verse dille.
  2. Vermeng voor de gremolata de walnoten met de peterselie, de citroenrasp en 2 kl olijfolie.
  3. Snijd het stuk kabeljauw in 2 porties. Verhit de laatste 2 kl olijfolie in een pan en bak de kabeljauw langs elke kant een aantal minuten, tot de vis gaar is. Kruid intussen met peper en zout en besprenkel, naar het einde toe met het citroensap.
  4. Meng de garnaaltjes onder het preimengsel en laat heel even doorwarmen.
  5. Schik de groenten op een bord. Leg hierop het stukje vis en dresseer daar bovenop de gremolata. Werk af met nog enkele garnaaltjes.

Tips:

Heb je nog wat garnaaltjes over? Dan kan je er misschien een lepelhapje mee maken, met avocado en appel. (Klik HIER voor het recept. )

Nog een hoop peterselie op overschot? Maak dan bijvoorbeeld een peterseliedressing, als sausje bij broccoli, rode biet en feta. (Klik HIER voor het recept.) Dille is dan weer superlekker bij knolselder en witloof. (Klik HIER voor het recept.)

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten