zoete paprika’s met ricottabroccolivulling en erwtenpuree

Misschien zagen jullie het al verschijnen via de ‘Karola’s Kitchen Workshops‘ pagina op Facebook: De eerste kookworkshops, hier in mijn eigen huis, zijn achter de rug. HEER-LIJK. Eindelijk, na veel dromen, plannen, verbouwen en uitstellen, durfde ik dan toch de aftrap te geven. Intussen kwamen er reeds twee groepjes langs en ik heb er telkens ontzettend van genoten. Dit is wat ik wil doen. Op maandag 24 april staat workshop nummer 3 ingepland, waarvoor er trouwens nog één plekje vrij is 😉

Ik geniet er enorm van om jullie te ontvangen en een fijne en leerrijke avond te bezorgen. Samen koken, nieuwe mensen ontmoeten, gezellig tafelen en ideeën uitwisselen… Ontspannend en prikkelend tegelijk! Dat ik daarvoor mijn eigen huis open stel, vinden sommige mensen een beetje vreemd, maar voor mij voelt het heel natuurlijk aan. Ik heb de tijd en ruimte om alles tot in de puntjes voor te bereiden, ik kan een authentieke, huiselijke en warme omgeving creëren en ik hoef me niet op te jagen om alles naderhand op te ruimen. Ik vind het helemaal perfect zo.

Omdat ik de combinatie school – Karola’s Kitchen – lief – familie – vriendinnen – sporten – huishouden – ontspanning … nog niet heel erg goed de baas kan, zullen de workshops voorlopig eerder “spontaan” ingeroosterd worden. ’t Is te zeggen: niet heel erg veel op voorhand 🙂 Via de nieuwe Facebook-pagina ‘Karola’s Kitchen Workshops‘ kondig ik een nieuwe datum en het thema aan. Word zeker Facebook-fan als je van alles op de hoogte wil blijven. Je inschrijven kan dan door een mailtje te sturen naar karolien@karolaskitchen.be. Heb je een groepje vriendinnen, familieleden of collega’s met wie je graag eens langs zou komen? Laat het dan gerust weten, zodat we samen een datum kunnen prikken.

En nu terug naar belangrijker zaken: ETEN. Deze gevulde zoete puntpaprika’s maakte ik klaar met één van de groepen. Het recept is geïnspireerd op een Pascale Naessens-gerecht. Ik maakte er mijn eigen versie van door er meer groenten aan toe te voegen en het gerecht wat armer in calorieën te maken. De zomerse puree van jonge erwtjes en broccoli vullen de paprika’s aan tot een volwaardige maaltijd. Lekker, verzadigend en tegelijk boeiend door alle verschillende texturen en de afwisselende smaken. Enjoy!

Karola's Kitchen - zoete paprika's met ricottabroccolivulling en erwtenpuree

Ingrediënten voor 4 personen:

2 zoete puntpaprika’s
1 broccoli, in roosjes
250 g ricotta
2 lente-uitjes, in ringetjes
1 kleine teentjes knoflook, geperst
1 rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
1 tl gedroogde tijm
1 el pijnboompitjes, droog geroosterd
350 g diepvrieserwtjes
2 à 3 tl citroensap (of meer naar eigen smaak)
5 à 7 muntblaadjes
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Breng in een pot water aan de kook en kook de broccoliroosjes 4 minuten. Giet af en laat zo lang mogelijk uitlekken in een vergiet. De ene helft heb je nodig voor de paprika’s en de andere voor de puree.
  2. Rooster de pijnboompitjes in een droog pannetje tot ze goudbruin beginnen kleuren. Schud ze hierbij heel regelmatig om.
    Verwarm de oven voor op 180 °C.
    Snijd de paprika’s in de lengte in twee. Verwijder de zaadlijsten, maar laat de steeltjes zitten.
    Hak de helft van gare broccoli grof.
    Vermeng de ricotta met de lente-uitjes, knoflook, chilipeper, tijm en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Voeg de broccoli en pijnboompitjes toe en schep alles goed om.
  3. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie met behulp van een stukje huishoudpapier. Vul de zoete paprika’s met de vulling, leg ze in de ovenschaal en plaats ze ongeveer 30 minuten in de oven.
  4. Breng in een pot water aan de kook en voeg de erwtjes toe. Laat 5 minuten koken, voeg de overgebleven helft van de gekookte broccoli toe en kook nogmaals 2 minuten. Giet alles af, laat goed uitlekken, voeg het citroensap, versgemalen peper en grof zeezout zoet en mix de puree met een staafmixer. Schep er de fijngehakte muntblaadjes onder? Proef! Breng verder op smaak met citroen, peper en zout en munt, zoals gewenst.

Tip:

Je kan ook tomaten, courgettes, gewone paprika’s en portobellochampignons gebruiken om op te vullen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter naar rode, zoete puntpaprika’s.
Behalve broccoli kan je ook gewoon restjes groenten doorheen de ricotta mengen. Een ideale manier om ze een tweede leven te geven!

Zo’n gevuld meesterwerk staat altijd heel erg goed wanneer je gasten over de vloer krijgt. Je gerecht krijgt namelijk een duidelijke hoofdrolspeler en daar houden ook de wat klassiekere eters wel van. Aanvullen doe je dan met meerdere groenterijke bijgerechten die iedereen naar believen kan opscheppen. Nog enkele ideeën voor gevulde groenten vind je hieronder.

bolletjescourgette met champignons en feta: Een ouder recept maar ik krijg er nog vaak ontzettend positieve reacties van lezers over. Het blijft een topper!

gevulde paprika met vegetarisch gehakt en ui: Een heel toegankelijk gerecht, ook voor kinderen!

met aubergine, olijven en Parmezaan gevulde tomaatjes: Hmm… Eén van mijn favorieten. Heerlijke, vakantiesmaken!

4 Comments

on “zoete paprika’s met ricottabroccolivulling en erwtenpuree
4 Comments on “zoete paprika’s met ricottabroccolivulling en erwtenpuree
  1. Lekker! Maar idd, voor het eerst (want meestal vind ik de porties echt wel heel ruim) te weinig voor 4. We hebben met ons tweetjes ’s avonds elk 2 halve paprika’s gegeten met een paar schepjes puree. De rest van de puree heb ik de dag erna als lunch meegenomen met stukjes brie. Ook heel lekker!

  2. Overheerlijk!

    Wij hebben wel elk 2 halve paprika’s gegeten en dan had ik nog vulling over voor één halve paprika die ik als lunch heb gegeten.

    De puree heb ik er niet meer bij gemaakt want met de twee halve paprika’s hadden we ruim voldoende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *