Search

Suikervrije rabarbercompote

Het is niet meteen mijn meest fotogenieke creatie, maar hier is hij dan: de rabarbercompote! Reeds eerder te zien in mijn Instagram Stories en op jullie vraag nu ook op de blog. Deze compote is hier al jarenlang een vaste waarde tijdens het rabarberseizoen en zelfs daarbuiten, want je kan ‘m perfect invriezen. Het leek me eerlijk gezegd nooit de moeite om het recept met jullie te delen omdat het zo ongelooflijk eenvoudig is. Maar lang leve Instagram-polls! Want jullie respons was duidelijk: het recept moest er komen 🙂

Om de rabarber zoveel mogelijk in haar eer te laten, kies ik voor een relatief zure compote, gezoet met wat steviapoeder. (Waarom ik een steviafan ben, kan je lezen in de blogpost Stevia, mijn favoriete suikervervanger.) Ook voeg ik een vanillepeul toe, een kostbaar ingrediënt, maar o zo lekker en de meest pure vorm van vanille. Dat vanillepeulen zo duur zijn, heeft te maken met het zeer arbeidsintensieve en langdurige kweek-, oogst en verwerkingsproces van de zaaddozen van de vanille-orchidee. Je weet wel, die gele bloem die je op de verpakking van heel wat producten met een vanillesmaakje vindt – ook al zit er in de verste verte geen verse vanille in. Vermijd vanille-essence (of vanille-aroma), het is namelijk een synthetische imitatie van de vanillesmaak, geproduceerd op basis van kruidnagel, hout (meestal houtafval uit de papierindustrie) of zelfs aardolie. Vind je vanillepeulen toch te kostelijk, ga dan voor vanille-extract. Dit is, zoals de naam het aangeeft, een alcohol-extractie getrokken uit vanillestokjes.

De manier waarop ik deze rabarbercompote het vaakst eet, is als topping bovenop wat platte kaas, in combinatie met aardbeien en geroosterde amandelschilfers. Een eetlepel of twee doorheen een verse portie havermoutpap is ook overheerlijk en je kan ‘m ook gebruiken om een boterham met wat geiten- of roomkaas mee af te werken. Het rabarberseizoen duurt nog tot en met juli dus laat je nog even helemaal gaan met het aanleggen van een voorraad van deze zachtroze lekkernij!

Meer lezen…

  • over het suikergehalte van rabarber? Klik hier.
  • over het oxaalzuur dat zich in de bladeren en stelen bevindt? Klik hier.

 

Ingrediënten voor 2 bokaaltjes:

1 bussel rabarber (3 à 4 stelen)
4 el water
5 tl steviapoeder (zie tips)
1 vanillepeul

Bereiding:

Spoel de rabarberstelen schoon en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm. Schillen hoeft niet, maar haal de schil wel weg daar waar hij spontaan loskomt.

Doe de rabarber in een kookpot samen met 4 el water en 5 tl steviapoeder. Snijd de vanillepeul in de lengte in twee en schraap de zaadjes er met de botte bovenkant van een mes uit. Doe zowel de zaadjes als de schil van de peul bij de rabarber.

Schep alles goed om en breng het geheel aan de kook. Laat zo’n 20 minuten met het deksel op de pot sudderen, op een zacht vuurtje. Roer regelmatig om.

Laat de compote afkoelen, verwijder de vanillepeul en schep het mengsel in bokaaltjes.

Tips:

Wil je de rabarbercompote nog wat zoeter? Voeg dan geen extra steviapoeder toe, maar gebruik een andere zoetstof (rijstsiroop, kokosbloesemsuiker, agavesiroop…). De compote krijgt anders een licht bittere smaak.

De rabarbercompote blijft ongeveer een week goed in de koelkast. Je kan hem ook perfect invriezen om later te gebruiken.

Rabarberfan? Probeer dan zeker ook eens onderstaande recepten uit!

20 reacties

  1. Tips voor waar je op kunt letten bij vanillestokjes? Ik kocht vroeger altijd hele mooie in een kruidenwinkel in Gent en voor een schappelijke prijs, maar deze is ondertussen helaas gestopt. Die in de supermarkt zien er altijd een beetje triestig uit 🙁

    1. Ik koop ze gewoon van Vanillé, in de supermarkt 🙂 Ik ben blijkbaar minder kieskeurig 😀 Tegenwoordig gebruik ik ook vaak het gesuikerde vanillepoeder, omdat dat toch betaalbaarder is (en ook veel minder gepruts) 🙂

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!