Search

Zoetzure groentenoedels met gebakken zalm

Zowel de smaak als de looks van dit feestelijk gerechtje maakt dit één van mijn favorieten. En die zwarte slierten zijn wieren. Riemwier om precies te zijn. Het wordt echter verkocht onder de naam “zeespaghetti”, ook al is er dus nooit een tarwekorrel bij in de buurt gekomen. Zeespaghetti is zeer rijk aan vezels en vitamine C. Het heeft een vrij neutrale smaak en bevat amper calorieën. Allemaal pluspunten dus. Maar ik hou vooral van de textuur! Het knabbelt lekker (moeilijk uit te leggen) en daarom gebruik ik het heel graag om extra beet te geven aan een gerecht. En ohja, hiervoor moet je naar de natuurvoedingswinkel. Misschien een mooie gelegenheid om die geitenwollensokken nog eens uit de kast te halen! Hup! Je kan het ook vervangen door hiziki-wier of desnoods weglaten, als je geen van beide kan vinden. Verhoog de hoeveelheid courgette en wortel dan naar eigen smaak en honger. Smakelijk!
zoetzure groentenoedels met gebakken zalm (640x467)
Ingrediënten voor één normale eter:

1/2 courgette
1 wortel, geschild
50 g peultjes
10 g zeespaghetti
1 lente-uitje, in fijne ringetjes
100 g zalmfilet
1 tl olijfolie
1 ½ tl loempiasaus (of andere zoetzure saus)
1 tl sojasaus
1 tl fijn geraspte verse gember
½ tl geroosterde sesamzaadjes
een snuifje gemalen gedroogde chilipeper
het sap van 1/8 limoen of meer naar smaak

Bereiding:

  1. Maak de zeespaghetti klaar volgens de aanwijzing op de verpakking (10 minuten laten weken en 15 minuten koken). Giet af en zet opzij.
  2. Draai de courgette door een spiraalsnijder om er sliertjes van te maken. (Klik HIER voor de nodige uitleg en how-to foto’s.) Heb je geen spiraalsnijder? Snijd de courgette dan in zo dun mogelijke plakken. Snijd die plakken vervolgens in dunne slierten. (Gebruik de zaadlijsten niet! Deze geven teveel vocht af.)
  3. Snijd de peultjes in zo dun mogelijke slierten.
  4. Snijd ook de wortel in heel dunne sliertjes met (of desnoods zonder) een Juliennesnijdertje (zie tips).
  5. Verhit ½ tl olijfolie in een wokpan en roerbak de peultjes zo ‘n 2 minuten. Voeg vervolgens de wortel toe en na nog eens 3 minuten de courgette, lente-uitje en gember.
  6. Laat alle groenten nog maximum 5 minuten bakken onder regelmatig roeren. Het is de bedoeling dat ze beetgaar zijn. Voeg intussen de zoetzure saus, sojasaus en chilipeper toe.
  7. Verhit ½ tl olijfolie in een pan en bak de zalm aan beide kanten zo ‘n 3 minuten.
  8. Schep de groentenoedels op een bord en strooi hier de sesamzaadjes over. Leg het stukje zalm erbovenop en besprenkel met het limoensap. Werk eventueel af met een plukje verse koriander.

Tips:

Een Juliennesnijder is een soort dunschiller die je groenten meteen in dunne sliertjes snijdt. (Verkrijgbaar bij o.a. Dille & Camille.) Heel handig voor het fijn snijden van bijvoorbeeld wortelen en knolselder! Voor zachtere groenten, zoals courgette vind ik de juliennesnijder minder geschikt, omdat er dan teveel vocht verloren gaat. Daarvoor kan je een spiraalsnijder gebruiken.

Laat je niet afschrikken door de geur die vrijkomt, wanneer je de zeespaghetti kookt. Het stinkt. Daar bestaat geen discussie over. Maar die geur vind je uiteindelijk helemaal niet terug op je bord!

Voor de Gentenaars onder jullie: je kan gedroogde zeespaghetti kopen in de natuurwinkel Panda in Oudburg, in het centrum. Ook bij fruit4you kan je dit zeewier vinden. In Bio-Planet vind je bereide zeespaghetti, in de versafdeling. Deze hoef je dus niet meer te koken. Handig! Maar of de smaak hetzelfde is, kan ik jullie niet vertellen: ik heb het nog niet zelf uitgeprobeerd.
Hiziki is een ander wier, dat zeker ook geschikt is voor dit recept. Het is echter veel fijner en daarom verkies ik de zeespaghetti: de beet van dit wier geeft echt een pastagevoel!

5 reacties

  1. Misschien dat deze tip ook gebruikt kan worden bij het koken van de zeespaghetti.
    Als je vers bonenkruid meekookt met bv. bloemkool, spruitjes, brocoli dan hangt die kookgeur niet rond in je keuken, woonkamer etc. Dat bonenkruid is ook een ideale vervanger van peper en zout.
    Ik heb dat bonenkruid op de markt kunnen vinden.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!