Met dit Aardbei-crumble gebak geniet je eens op een andere manier van die heerlijke Belgische aardbeien. Puur natuur zijn ze zonder twijfel overheerlijk, maar persoonlijk vind ik dat alles beter wordt met een laagje knapperige crumble. Zo ook aardbeien. De combinatie met vanille is onweerstaanbaar lekker! Het fruit is fris en sappig, terwijl de bodem van dit Aardbei-crumble gebak zorgt voor verzadiging, dankzij de vezels en eiwitten die de havermout en amandelpasta bieden.
Anything crumble
Crumble-zoetigheden zijn mijn lievelings. Klassieke crumble, gemaakt van boter, bloem en suiker, kan me zeker bekoren. Maar eenmaal ik ontdekte dat je ook noten als basis voor een crumble kan gebruiken, werd de liefde alleen maar groter. Gebakken, geroosterde noten geven namelijk zó veel smaak. En het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat noten rijk zijn aan vezels, gezonde onverzadigde vetten en plantaardige eiwitten. Ik ging al eens eerder met zo’n soort crumble aan de slag, met het feestelijke dessert Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs.
In dit recept gebruik ik pistachenoten en cashewnoten. De pistaches geven een leuk kleuraccent en ze passen zo ontzettend goed bij aardbeien! De cashewnoten zijn erg complementair met de pistaches: ze zijn neutraler van smaak, zodat de pistache op de voorgrond blijft. Cashewnoten behoren bovendien tot de goedkoopste noten en pistaches tot de duurste. Ook op dat vlak vind ik ze dus wel een goed duo.
Confituur met minder suiker
Dat ik in dit recept met verse aardbeien zou werken stond vast. Ik haal mijn inspiratie namelijk vaak uit de seizoenen en seizoensproducten. Om die prachtige aardbeitjes nog net wat te laten uitkomen, vermeng ik ze met mijn favoriete confituur, de Delhaize 81% fruitspread. ‘Fruitspread’ inderdaad, zo heet dit product officieel. Er zit namelijk te veel fruit en te weinig suiker in om als confituur bestempeld te mogen worden. Alleen maar iets om trots op te zijn nochtans! Deze aardbeienconfituur (ik ga het voor het gemak toch maar zo blijven noemen) bevat 81% aardbeien. Er zit ook suiker in, maar dus een veel kleinere hoeveelheid dan de gebruikelijke ca. 50%.
De 81% fruit-confituren van Delhaize zijn hier al lang de norm. Ze hebben quasi dezelfde textuur en zoetkracht als klassieke confituur, zijn veel lager in suiker en veel hoger in fruit. Ik vind het een voordeel dat er in dit product niet gewerkt werd met een suikervervanger. Ik heb helemaal niets tegen suikervervangers, integendeel zelfs. Maar er is nagenoeg geen onderzoek naar de consumptie van zoetstoffen door jonge kinderen. Onze kleine Léas is een supernieuwsgierige eter (althans, zolang het niet over pure groenten of fruit gaat) en ik wil hem zoveel mogelijk mee laten eten. Wat van deze confituur op een Snel ontbijtpannenkoekje of op zijn boterham met pindakaas kan dus prima. En ook van dit Aardbei-crumble gebak laat ik hem zonder zorgen meesnoepen.
Smeer je geen confituur op pannenkoekjes of boterhammen, dan kan je de rest van de confituur gebruiken in het Ontbijt uit de oven met rabarber en aardbei.
Tussendoortje of ontbijt
Natuurlijk mag je helemaal zelf beslissen hoe je dit Aardbei-crumble gebak het liefste inzet. Ik heb het ontwikkeld als tussendoortje: het is zoet (maar niet te), je kan er echt een hongertje mee vullen en de verschillende texturen en de heerlijke geuren zorgen voor een prikkeling van je zintuigen (dat kan deugd doen, als je je namiddagdipje moet overwinnen). Maar ik merkte dat ik dit gebak ook als (laat) snel ontbijt begon in te zetten. If it works, it works. Doe er vooral je ding mee! Smakelijk!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Aardbei-crumble gebak
Benodigdheden
Ingrediënten
De bodem
- 240 g havermout
- 150 g suikervrije appelmoes
- 100 g amandelpasta
- 80 g ahornsiroop
- 1 tl vanille-essence
- een snuifje fleur de sel
De aardbeien
- 350 g aardbeien
- 50 g aardbeienconfituur Delhaize 81% fruit
- 1/2 tl vanillepoeder optioneel
De crumble
- 50 g cashewnoten
- 50 g pistachenoten of extra cashewnoten (zie tips)
- 50 g havermout
- 60 g ahornsiroop
- 60 g koude (plantaardige) boter of kokosolie
- een snuifje fleur de sel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
- Mix de helft van de havermout in een minifoodprocessor (= hakmolentje) tot fijngemalen meel.
- Meng de gemalen en ongemalen havermout met alle andere ingrediënten voor de bodemlaag. Bekleed een vierkante bakvorm (van 20 bij 20 cm) met bakpapier. Stort het deeg erin en verspreid het met je vingers over de volledige bodem van de vorm. Druk goed aan.
- Snijd de aardbeien in kleine blokjes. Schep ze om met de confituur en het vanillepoeder en verdeel het fruit over de bodemlaag.
- Hak de noten grof. Voeg de havermout en ahornsiroop bij de noten. Snijd de boter in blokjes en voeg ook deze toe, samen met een snuifje fleur de sel. Kneed de ingrediënten met je vingertoppen door elkaar. (Gebruik niet je volledige handen, enkel de toppen van je vingers en werk vlot. De ingrediënten hoeven niet perfect gemengd te zijn!)
- Verdeel de kruimellaag over de fruitlaag en plaats de vorm 30 à 35 minuten in de oven, tot de crumble goudbruin kleurt.
- Laat het gebak 10 minuten afkoelen in de vorm en breng het vervolgens voorzichtig over op een rooster. Je snijdt het gebak best pas aan als het volledig afgekoeld is.
Aardbei-crumble gebak: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- In dit recept mix ik de helft van de havermout tot havermeel. Dat is een budgetvriendelijkere optie dan havermeel kopen (€ 1,04 / kg versus € 5,82 / kg). Je kan uiteraard ook havermeel uit een pakje gebruiken. (Zelf havermout mixen tot havermeel is niet geschikt voor elk recept met havermeel. Als ik in mijn recepten spreek over havermeel, gebruik je best havermeel uit een pakje. Dit is toch net wat fijner en luchtiger.)
- De minifoodprocessor die ik zelf al bijna 8 jaar heb, is de KitchenAid hakmolen. Maar van mijn favoriete keukenhulpjes vind je op de pagina Mijn keuken must-haves.
- Ik gebruik de Delhaize 0% suiker appelmoes.
- 100% amandelpasta vind je o.m. bij Delhaize.
- Zoals je in de inleiding kan lezen, gebruik ik de Delhaize 81% aardbeienconfituur.
- Vanillepoeder van het merk Vahiné vind je o.m. bij Delhaize.
Aanpassingen
- Glutenvrij
Havermout is van nature glutenvrij. Doordat het doorgaans naast tarwe geteeld en/of verwerkt bevat havermout sporen van gluten. Moet je 100% glutenvrij eten, gebruik dan 100% glutenvrije havermout. - Lactosevrij
Dit recept is lactosevrij. - Vegan
Dit recept is vegan als je plantaardige bakboter of kokosolie gebruikt. - Andere aanpassingen
- Gepelde pistachenoten zijn duur. Als je dit recept wat budgetvriendelijker wil maken, kan je ongepelde pistachenoten gebruiken. Het kost je dan wel wat tijd om ze zelf te pellen. Kies gerust voor de gezouten nootjes (die zijn ook het makkelijkste verkrijgbaar) en laat het snuifje fleur de sel dan gewoon weg.
- Je kan ook andere noten gebruiken voor het maken van de crumble.
- De aardbeien kan je vervangen door ander fruit. In blokjes gesneden abrikozen of perziken bijvoorbeeld. Schep deze dan om met wat abrikozenconfituur.
Vooraf bereiden en bewaren
- Laat het gebak volledig afkoelen voor je het aansnijdt. Ik steek het zelfs nog even in de koelkast, zodat het vet terug uithardt. Dat maakt het snijden makkelijker! Uiteraard kan je er ook meteen van beginnen eten (de aardbei-vanille-crumble-geur is onweerstaanbaar, dus wachten is een uitdaging). Dan gaat het gewoon wat rommeliger zijn.
- Je kan dit Aardbei-crumble gebak perfect vooraf bereiden. Bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast, zo blijft het wel 4 dagen goed.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
20 reacties
Wat een geweldig receptje! Ik hou zelf niet van zoet maar ik bak zeer graag. De geur die in huis hing gisteren was zalig. Het rook zo lekker dat ik zelf toch met heel veel smaak een stukje heb gegeten. Mijn bovenbuurvrouw die coelliaci heeft was heel blij met dit glutenvrij snoepje. Ze vond het heerlijk. Dit ga ik nog maken! Echt niet moeilijk. En nu ga ik een aantal mensen blij maken 😉
Vandaag dit superlekkere dessertje gemaakt. Confituur had ik niet op voorraad dus gauw van extra aardbeitjes een gauw-klaar-confituur gemaakt. HEERLIJK!
De echte test kwam er toen manlief een stuk proefde, en er nog eentje nam. Geloof mij, als de meeste kritische dessertman zegt dat het zijn goedkeuring krijgt, dan is het meer dan goed. Dankjewel!
Nieuw favorietje hier, denk ik!
Wij maken al heel lang karolas gerechtjes en ondertussen weet ik al wanneer dit niet anders dan heerlijk zal zijn en inderdaad: het is zo lekker! M’n man verkiest de warme variant, terwijl ik liever nog even wacht tot het helemaal koud is.
Bedankt om dit te delen, dit zal nog vaak gemaakt worden 😊
Dit was heeeeerlijk! Heel het huis ruikt geweldig, en afblijven was inderdaad moeilijk. Deze zal nog gemaakt worden (maar eerst hier enkele dagen van genieten!)
Eindelijk eens gemaakt. Super lekker. Die combo aardbei pistache is zo goed. Ook makkelijk recept.
Fijn dat het kon smaken 🙂 Dank je voor je reactie!
Zalig recept om te maken en zoooooooo lekker!! Mentale verzadiging compleet bij dit gebak!!