Zoeken

Orzosalade met fetasaus

Lang leve salades

De waanzinnige populariteit van de Couscoussalade met tahinpesto (zowel bij jullie als bij mezelf) deed me twee dingen beseffen. 1: ‘Een goeie salade kan toch écht ontzettend hard smaken!!’ (Ik denk dat ik de Couscoussalade minstens al tien keer gemaakt heb intussen. En ook de Hartige watermeloensalade stond hier tijdens deze hete zomer elke week op het menu!) 2. ‘Ik heb eigenlijk niet zo veel saladerecepten?!’ Het stond dus vast dat ik de zomer zou afsluiten met een nieuw, fris en zonnig recept!

Deze Orzosalade met fetasaus viert het einde van de zomer, met heerlijke knapperige prinsessenboontjes, gebakken verse maïs en zoete perzik. De orzo vervult mijn huidige verlangen naar anything pasta en de fetasaus… is alles! Avocado is een ingrediënt waar ik vrij zuinig mee ben, maar hier past de fluweelzachte textuur en milde smaak pérfect. En als feta en avocado samen een feestje vieren, dan is broccoli daar graag bij. Dit trio werkt zó ontzettend goed, een must try!

Lang leve broccoli

Broccoli is een van mijn lievelingsgroenten. (Ik wijdde er al eens een volledig artikel aan: Broccoli, een straf boompje.) Hij staat wekelijks in veelvoud op mijn boodschappenlijstje. Het was dan ook een fijne ontdekking dat broccoli bij Delhaize in prijs verlaagd werd. Dit als onderdeel van de Kleine Leeuwtjescampagne, die je misschien al voorbij hebt zien komen.

Het leven is op korte tijd zo veel duurder geworden en om de koopkracht van mensen te ondersteunen heeft Delhaize 500 huismerkproducten in prijs verlaagd. Broccoli is er daar één van, maar ook andere vaste items op mijn boodschappenlijstje zijn Kleine Leeuwtjes geworden: de Delhaize cottagecheese (€ 0,89), de Delhaize tomatenblokjes (€ 2,25 voor 3), de Delhaize bio eieren (€ 2,46 voor 6)… Al deze producten worden in de winkel (en online) aangeduid met een etiket met, hoe kan het ook anders, een rood leeuwtje erop. Zeker de moeite om even te bekijken!

Zijaanzicht in close-up van een ovale schaal met een orzosalade met broccoli, prinsessenboontje, perzik, avocado en fetasaus.

Anything pasta

Orzo, oftewel Griekse pasta, heb ik nog maar twee jaar geleden ontdekt. Dankzij jullie! Tijdens het boodschappen doen vroeg ik via mijn Instagram Stories of ik dan maar eens een gerechtje met orzo moest proberen en de reacties waren laaiend enthousiast. Zo werd het Grieks auberginestoofpotje met orzo geboren, een recept dat zo populair werd dat het zelfs in Karola’s Kitchen – Het kookboek werd opgenomen.

Sindsdien ben ik grote fan! Ik koop zelf altijd de Stella volkoren orzo, bij Delhaize. (De link zegt dat deze momenteel niet meer verkrijgbaar is in de webshop, maar in de winkel is hij nog ruimschoots in voorraad! En de verpakking even zien, is handig als je ernaar op zoek zou gaan.) Het hogere vezelgehalte (7 g per 100 g versus 3 g per 100 g voor de witte orzo) draagt bij aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten, verkleint de kans op diabetes type 2 en verlaagt het risico op darmkanker. Ikzelf vind volkoren graanproducten ook gewoon fijner om te eten: ze hebben meer textuur, er zit meer beet aan… Ik ben fan 🙂

De fetasaus

Voor we overgaan naar het recept, vind ik het toch de moeite om de fetasaus een aparte vermelding te geven. Gewoon om je te zeggen: LAAT HEM NIET WEG! Zoals in vele gevallen is het sausje een essentieel onderdeel van de beleving en in dit geval is het zelfs echt een hoofdrolspeler. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Orzosalade met fetasaus

Een heerlijke zomerse salade met een sausje om duimen en vingers bij af te likken! De zoete toets van de maïs en perzik maken het geheel extra zonnig en de orzo zorgt voor een zachte beet en de perfecte verzadiging.
4.90 van 28 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Salade, Lunch
Porties 3 à 4

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 broccoli
  • 300 g prinsessenboontjes
  • 2 tl rijstolie of andere olie die tegen hoge temperaturen kan
  • 2 verse maïskolven
  • 140 g volkoren orzo
  • 6 mini komkommers of 1/2 gewone komkommer, zaadlijsten verwijderd
  • 1/2 ijsbergsla of andere knapperige sla, naar keuze
  • een duimdik bosje bieslook
  • een handje muntblaadjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 avocado
  • 1 perzik of nectarine optioneel
  • 1/4 citroen het sap

Voor de fetasaus

  • 100 g feta
  • 80 g volle Griekse yoghurt
  • een handvol verse kruiden bieslook, munt, peterselie...

Instructies
 

  • Breng enkele centimeters water aan de kook in een grote kookpot. Snijd intussen de broccoli in roosjes en top de prinsessenboontjes. Spoel en laat ze 5 minuten stomen. (Al dan met behulp van een stoommandje.)
  • Verwarm intussen de rijstolie in een pan en bak de maïskolven rondom rond goudbruin. Bestrooi ze met fijn keukenzout. (Het bakken vraagt wat tijd, die we gebruiken voor de verdere voorbereiding.)
  • Giet de broccoli en boontjes af en breng opnieuw water aan de kook in de kookpot. Kook de orzo gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Maak de fetasaus: doe de feta, yoghurt en voldoende versgemalen zwarte peper in een mini foodprocessor en mix tot je een romige saus bekomt. (Het is normaal dat er een klein korreltje voelbaar blijft, door de feta.) Voeg de verse kruiden toe en mix opnieuw tot deze fijngehakt zijn. Zet opzij.
  • Snijd de komkommertjes in schijfjes en de ijsbergsla in dunne reepjes. Hak de bieslook en munt fijn. Doe al deze ingrediënten in een grote kom, voeg de gestoomde boontjes en broccoli toe en schep om met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel appelciderazijn. Zet opzij.
  • Giet de orzo af en spoel onder koud stromend water. Laat even afkoelen.
  • Zet de maïskolven rechtop op je snijplank en maak alle korrels los door met een groot mes van boven naar beneden te snijden.
  • Doe de orzo en maïs bij de salade en schep om. Stort alles op een mooie serveerschaal (of niet :)).
  • Snijd de avocado en perzik in plakjes en besprenkel beide met het citroensap. Schik de plakjes op en tussen de rest van de salade. Werk af met wat fetasaus en serveer de rest van de saus er apart bij.
Trefwoord veggie

Bovenaanzicht van een ovale schaal met een orzosalade met broccoli, prinsessenboontje, perzik, avocado en fetasaus.

Orzosalade met fetasaus: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De minifoodprocessor die ik al jaren heb en waar ik supertevreden over ben is de KitchenAid 5KFC3516. Al mijn favoriete toestellen en keukenhulpjes vind je op de pagina Mijn keuken must-haves.
  • De verse maïskolven kocht ik in de groenteversafdeling van Delhaize.
  • Ik gebruik wat men noemt ‘extra fijne boontjes’ omdat ik die het lekkerste vind. Als je dikkere prinsessenboontjes gebruikt moeten die mogelijks wat langer garen. Doe dan eerst de boontjes in het stoommandje/de kookpot en voeg na enkele minuten pas de broccoliroosjes toe.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    In speciaalzaken of online kan je mits wat speurwerk glutenvrije orzo vinden, maar je kan deze ook vervangen door een andere, makkelijker verkrijgbare kleine glutenvrije pastasoort, boekweit of quinoa.
  • Lactosevrij
    Feta bevat slechts heel weinig lactose en kan door de overgrote meerderheid van de mensen met een lactose-intolerantie goed verteerd worden.
    Gebruik een lactosvrije Griekse of volle yoghurt.
  • Vegan
    Vervang de feta en Griekse yoghurt door een plantaardig alternatief. Je zal ongetwijfeld wat meer kruiden, peper en zout moeten toevoegen en eventueel wat citroensap om de zoetere smaak van de yoghurt te compenseren.
  • Andere aanpassingen
    • Hou je niet van de smaak van feta, maak dan een heel frisse yoghurtsaus met volle Griekse yoghurt, veel verse kruiden, peper en zout en eventueel een paar druppeltjes citroensaus. (Ook al vind ik de smaak van de feta hier persoonlijke een absolute meerwaarde.)
    • Ik heb heel bewust eens geen oven gebruikt in dit recept (de hittegolven die we de voorbije maanden hebben gehad, deden zelfs mij – een ware ovenfreak – toch eerder terugdeinzen), maar in deze salade zouden geroosterde groenten ook supergoed passen. Denk bijvoorbeeld aan courgette, venkel en/of witte ui. Je kan de broccoli of boontjes gerust vervangen hierdoor.
    • De gebakken verse maïs is een life changer, maar als je het jezelf makkelijk wil maken en graag maïs uit blik lust, kan dat zeker ook.

Vooraf bereiden

Je kan deze salade relatief goed vooraf bereiden. De ijsbergsla voeg je wel beter pas toe vlak voor het serveren, zodat die mooi zijn textuur behoudt. Ook de avocado is een last minute ingrediënt, om te vermijden dat hij bruin wordt. De fetasaus wordt dikker, als je deze even in de koelkast laat staan. Je kan er, indien gewenst een theelepel water doorheen roeren om hem opnieuw iets lopender te maken.
Heb je een restje, dan kan dit wel perfect in je lunchbox! Zoals gezegd zal de ijsbersla iets slapper worden (maar dit is een vrij robuuste slasoort, dus het eindresultaat is zeker nog oké) en de avocado zal zijn kleur wat verliezen, maar sowieso nog een lunch om van te genieten!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

67 reacties

  1. 5 sterren
    Héérlijk, deze! De nectarine is misschien optioneel, maar ik vind dat de zoete toets de salade echt he-le-maal afmaakt. En die saus! Die maak ik altijd dubbel 🙈 Dan is mijn feta op, en t veel is ‘t zeker niet!

  2. 3 sterren
    Dit slaatje heeft de enorme pech dat het moet opboksen tegen andere geweldige slaatjes, waardoor we deze ‘gewoon’ en niet ‘wauw’ vinden (mijn excuses dus voor de ‘lage’ rating). Er ontbrak voor ons wat pit aan, en ik weet niet meteen hoe het op te lossen. Ik zou er persoonlijk, voor de hoeveelheid groenten, een tweede perzik bij doen. Het sausje is trouwens heerlijk, en dat moet er echt wel bij, anders riskeert het wat saai te worden.
    Ik heb trouwens het geluk dat ik niet gezien had dat dit een portie voor 3 à 4 personen is (ik ben het zo gewoon dat de recepten voor twee zijn, dat ik het niet eens had nagekeken), waardoor ik morgen niet moet koken, hoera!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!