Het ultiem krokante jasje maakt dat deze Loempia’s uit de oven smaken naar meer. En het zoetzure sausje zorgt ervoor dat ze helemáál onweerstaanbaar zijn. Een heerlijk aperitiefhapje, voor bij een frisse mocktail, om een gezellige avond mee in te zetten! Boordevol groenten en lekker licht uit de oven, maar zonder compromissen op vlak van smaak en textuur.
De kracht van crunchy
Knapperig, krokant, crunchy… Hoe je het ook wil noemen, het is een adjectief dat alles beter maakt. Het heerlijke geluid en het bevredigende gevoel zorgen ervoor dat je met een krokant hapje makkelijk scoort bij een breed publiek. Hoeveel groenten er ook aan te pas komen.
Ik gebruik voor deze Loempia’s uit de oven filodeeg. Allesbehalve traditioneel, want filodeeg heeft een Griekse oorsprong. Normaal wordt er voor het maken van loempia’s rijstpapier gebruikt maar dat krijg je onmogelijk krokant in de oven. (En het stond vast dat ik geen frietketel zou gebruiken voor dit recept.) Filodeeg heeft ook gewoon zo’n fijne textuur! Delicate laagjes gouden knapperigheid… Zo mooi en zo geweldig lekker!
Op reis naar Azië
Zoals je misschien weet ben ik grote fan van heel wat Aziatische keukens. Thais, Vietnamees, Indisch… Je doet me altijd een plezier met de fantastische smaakexplosies en rijkdom aan groenten die gerechten uit deze streken typeren. Ook al koos ik met het fildodeeg voor een weinig traditionele loempia, voor de vulling ging ik wel degelijk voor een klassieke mix van paprika, sojascheuten en wortel. De smaakmakers spelen daarbij een minstens even belangrijke rol als de groenten! Chili, lente-ui, veel verse kruiden een zoute sojasaus maken de loempiavulling helemaal af.
Zoals altijd gebruik ik de Kikkoman sojasaus. Een onmisbaar basisingrediënt dat je steeds in meervoud in mijn voorraadkast vindt. De unieke umamismaak brengt niet alleen Aziatisch getinte gerechten naar een hoger niveau. Ook de Westerse keuken wordt alleen maar beter door hier en daar een scheutje sojasaus toe te voegen. (Denk aan de Witte vis met sojasaus uit de oven en de Gevulde paprika’s bijvoorbeeld.) Voor de Loempia’s uit de oven gebruik ik Kikkoman sojasaus zowel voor de groentevulling, als in het zoetzure sausje.
Een beetje knutselen
Een aperitiefhapje zoals dit maken, is helemaal niet moeilijk, maar het vraagt wel wat tijd. Zie het een beetje zoals knutselen 🙂 Het is natuurlijk absoluut niet de bedoeling dat jij als gastvrouw/-heer de hele tijd in de keuken staat! Daarom vertel ik onderaan bij de tips alles wat je moet weten om deze Loempia’s uit de oven vooraf te maken. Geniet ervan!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kikkoman –
Loempia's uit de oven
Ingrediënten
Voor de loempia's
- 1 rode puntpaprika
- 2 wortelen
- 2 tl olijfolie + extra om te bestrijken
- 1 dikke teen knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 rode chilipeper optioneel
- 250 g sojascheuten
- 3 à 4 lente-uitjes
- een grote handvol bladpeterselie
- een grote handvol verse koriander optioneel
- 2 el sojasaus
- 1 pakje filodeeg
- enkele eetlepels aquafaba of een losgeklopt ei
- sesamzaadjes om te bestrooien
Voor het sausje
- 4 el curryketchup
- 2 tl sojasaus
- 2 el ananassap of zie tips
Instructies
De loempia's
- Snijd de puntpaprika in dunne reepjes. Spoel de wortelen grondig (schillen hoeft dus niet) en snijd ze julienne. (Dit gaat heel vlot met een juliennesnijder.)
- Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de paprika en wortel een minuut. Pers er de knoflook bij en laat verder bakken.
- Verwijder eventuele taaie stukjes schil van de gember en rasp hem fijn boven de groenten. (Knijp het sap uit het vezelige deel dat overblijft maar gooi de vezels zelf weg.)
- Snijd de chilipeper in dunne ringetjes en voeg hem bij de groenten. (Verwijder de zaadjes als je wat van de hitte van de chili wil wegnemen.)
- Voeg de sojascheuten bij de wortel en paprika.
- Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en hak de kruiden fijn. Schep de sojasaus door de groenten en voeg vervolgens ook de lente-ui en kruiden toe. Zet het vuur uit. (Zorg er wel voor dat overtollig vocht verdampt is. Indien de vulling nog heel nat is, laat het vuur dan iets langer aan.)
- Bereid alles voor om de loempia's te beginnen vouwen. Zet een kleine kommetje olijfolie klaar en maak twee schone keukenhanddoeken vochtig. Zet een bakplaat klaar, Haal het filodeeg uit de verpakking en vouw het voorzichtig open. Dek het filodeeg steeds af met een vochtige doek.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Haal voorzichtig een vel filodeeg van de stapel en leg dit verticaal op je snijplank. Snijd het in drie lange repen en smeer ze in met een dun laagje olijfolie. Leg wat van de vulling links onderaan een reep filodeeg en vouw de rechteronderhoek van de reep over de vulling heen, zodat je een driehoekje bekomt. (Bekijk zeker ook de foto's bij de tips!) Vouw het driehoekje nu over de bovenste zijde, naar boven toe. Vouw het vervolgens over de schuine zijde, naar boven toe en ga zo verder tot helemaal bovenaan de reep filodeeg, zodat de vulling volledig verpakt zit. Leg de loempia op de bakplaat en drapeer de tweede vochtige handdoek eroverheen. Herhaal dit tot alle vulling op is.
- Bestrijk alle loempia's met een dun laagje aquafaba (of ei) en strooi er de sesamzaadjes overheen. Plaats 25 minuten in de oven. Serveer meteen (of zie tips).
Het sausje
- Klop de curryketchup los met de sojasaus en het ananassap en serveer het zoetzure sausje bij de loempia's.
Loempia’s uit de oven: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- Je vindt filodeeg in de diepvriesafdeling van o.m. Delhaize, bij de diepgevroren croissants en ander gebak. Je moet het deeg vooraf laten ontdooien. Dat kan door het zo’n twee uur bij kamertemperatuur te laten liggen.
- Omdat het makkelijker is om je te tonen hoe je de loempia’s vouwt, dan om het uit te schrijven:
Aanpassingen
- Glutenvrij
Filodeeg is niet glutenvrij. Als je een AirFryer hebt, kan je knapperige loempia’s maken met rijstpapier. Klik hier voor mijn recept.
Sojasaus is niet glutenvrij. Als je glutenintolerant bent, kan je sojasaus vervangen door tamari. - Lactosevrij & vegan
Dit recept is vegan en lactosevrij. - Andere groenten
Puntpaprika’s verteren een stuk makkelijker dan gewone paprika’s. Als je deze groente toch wil vervangen, kan je bijvoorbeeld champignons gebruiken. - Andere aanpassingen
Ik gebruikte voor het sausje het sap van een blik ananas op eigen sap. (De ananas ging de diepvriezer in om Nice cream tropical mee te maken.) Je kan natuurlijk ook een brik ananassap gebruiken. Als je het resterende sap echter niet gaat opdrinken, gebruik dan 1 theelepel honing en 1 eetlepel water in plaats van de 2 eetlepels ananassap.
Vooraf bereiden en bewaren
- Het is essentieel dat je deze loempia’s meteen serveert als ze uit de oven komen, maar je kan ze gerust vooraf bereiden! Maak ze volledig volgens de aanwijzingen in het recept en plaats ze 20 minuten in de oven. Haal de loempia’s uit de oven maar laat ze op de bakplaat liggen, met een schone keukenhanddoek eroverheen. Plaats ze vlak voor het serveren nogmaals 10 minuten in een oven van 180°C.
- Heb je wat loempia’s over, bewaar ze dan naast elkaar (niet gestapeld dus) in een luchtdichte doos in de koelkast. Je kan ze opnieuw opwarmen in de oven. (Ze verliezen een beetje aan kwaliteit door ze een nacht te bewaren, maar ze zijn zeker nog lekker!)
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd ?
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kikkoman –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
38 reacties
Een 5 voor de smaak, echt heel erg lekker!
Maar jammer genoeg een 3 voor de uitwerking: zelfs met de filmpjes en foto’s vond ik het vouwen behoorlijk moeilijk, maar misschien dat oefening kunst baart (of dat ik gewoon onhandig ben) 😉 Ik denk ook dat het van de grootte van het filodeeg afhangt, heb al gemerkt dat hier grote verschillen in bestaan, dus dat wordt wat uitproberen. Ook werd de onderkant van de loempia’s wat vochtig ipv knapperig.
Maar de smaak was helemaal top, en mijn bezoek zorgde ervoor dat ze in no time op waren, en dat is het belangrijkste!
Superlekker!!! (en helemaal niet moeilijk👍)
Groot succes bij de gasten 😊
Geen curryketchup fans hier, maar het pittig zoetzuur loempiasausje van Delhaize is er ook heerlijk bij 👌
Wat tijd gekost om ze allemaal te vouwen, maar wow zo lekker, groot succes hier!! En goeie manier om tussen alle ovenhapjes door toch iets van groenten binnen te krijgen zonder het te merken 😅
Bedankt voor alle heerlijke content, ik kijk ZO uit naar het volgende boek, fijn 2024!
Oh joepie! Dank je voor zo’n fijne reactie 🙂 Daarmee start ik dit nieuwe jaar alvast goed!
Ziet er lekker uit! Kan het ook met brickdeeg gemaakt worden?
Hey Helga, ik probeerde het nog niet, dus ik durf het niet te zeggen. Brickdeeg is wat dikker dan filodeeg. Dat maakt dat ik ergens vrees dat het wat taai zou worden. Maar langs de andere kant maakte ik met brickdeeg wel al de zeer krokante Börek met spinazie en broccoli uit mijn boek Smaakvol. Het kan beide kanten opgaan dus. Laat het ons zeker weten als je het zou uitproberen!
Bedankt voor de reactie! Ik probeer het eens uit en laat iets weten.